Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 2. 16:34

Itt az ingyenes SUSE Linux VMware környezetekhez

Hozzáférhetővé vált a SUSE Linux Enterprise for VMware, amely a friss vSphere felhasználóknak további költség nélkül korlátlan mennyiségű licencet biztosít a virtualizált környezetben. A konstrukció lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy csökkentsék bevezetési és üzemeltetési költségeiket, és egypontos támogatást vegyenek igénybe.

A vállalatok nyáron jelentették be, hogy a VMware a jövőben a piacvezető vSphere virtualizációs megoldásához SLES licenceket is kínál. A konstrukcióban a vSphere licenceket vásárlók korlátlan mennyiségű SLES VM-et hozhatnak létre, valamint a megvásárolt vSphere licencek számával megegyező mennyiségű frissítési előfizetést is kapnak, amellyel hozzájuthatnak az ezekhez rendelt VM-ek a kritikus biztonsági frissítésekhez és szervizcsomagokhoz is. SLES for VMware tegnapt óta tölthető le, és a SLES 11 SP1-re épül. A lehetőség a június 9, tehát a bejelentés időpontját követően vSphere licenceket és előfizetést vásárló ügyfelekre vonatkozik. Fizikai gépre vagy más gyártó hypervisorára természetesen nem telepíthető.

A csomag előnyösnek tűnik mindenki számára. A VMware így átfogóbb, az árat lényegében meg nem emelő megoldást képes ajánlani az ügyfelek virtualizációs projektjeihez, ahol nem csak a virtuális infrastruktúrát, de az operációs rendszer szintjét is képes kiszolgálni. Ezzel a célja kétségtelenül az, hogy az ügyfeleknél kimutatható megtérülési mutatókat tovább fokozza, és így nagyobb eséllyel nyerjen meg üzleteket. A vSphere licencekből és támogatási szerződésekből befolyó bevételekből pedig részesedik a Novell, anélkül, hogy bármiféle további erőfeszítéseket kellene tennie. Az értékesítés és támogatás már teljesen a VMware és partnerei szervezetén keresztül folyik, a Novell csak a háttérben, a legmagasabb szintű támogatást biztosítja.

A stratégia, hogy saját termékei árának csökkentése helyett a kiegészítő termékeket teszi olcsóbbá, nem teljesen új keletű a VMware-né, a Zimbra megszerzésével kétségtelenül a fizikai telepítésű Exchange és Lotus szerverek kirobbantása a célja. A viszonylag magas Microsoft és IBM licencköltségek eltakarításával nagyban javul egy virtualizációs projekt megtérülési mutatója, és sokkal jobban előtérbe kerülnek a hardverek konszolidációján realizálható megtakarítások. A Zimbra rendelkezik egy úgynevezett Migration Wizarddal is, amely azt ígéri, hogy speciális tudás nélkül könnyen és viszonylag gyorsan át lehet szivattyúzni Zimbrába az Exchange és Domino tartalmát és felhasználóit.

Végeredményben az ügyfelek is jól járhatnak, mivel csökkennek a licenc- és üzemelési költségeik, valamint egyszerűsödik a bevezetés és a támogatás is, mivel egy kézben összpontosul minden, a VMware és partnerei vonhatóak felelősségre nemcsak a vShpere, de a SLES for VMware problémamentes működéséért - nincs gyártók közti egymásra mutogatás, időhúzás. A SLES for VMware nem töri meg az alkalmazások certifikációit, ha azok futása támogatott virtuális környezetben. A megállapodás része az is, hogy a VMware virtuális készülékek (virtual appliances), vagyis az előre összeállított autonóm alkalmazáskonténerek SLES alapokon sztenderdizálnak, pontosabban a SLES-re épülő JeOS-re. A kockázat az ügyfél számára, hogy sokkal jobban függ egyetlen beszállítótól, és nagyban megnövekedhet egy váltás költsége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról