Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 25. 10:39

Gyorsul a szerverpiac növekedése

2010 második negyedévében 10,9 milliárd dollárt tett ki a globális szerverpiac az IDC szerint, amely jelentős erősödés éves és negyedéves szinten egyaránt, de még nagyon távol van a 2008-as forgalmi rekordoktól.

Az IDC frissen nyilvánosságra hozott adatai szerint a második negyedévben 11 százalékkal bővült a szerverpiac világszerte, ami 2003 óta a legnagyobb növekedés az iparban. Az ok egyértelmű, a válság után a gazdasági élénkülés közepette megjött a költési hajlandóság, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy egyelőre csak a volumenszerverek mennek, a közép- és felső kategóriás gépek iránti kereslet élénkülése a második félévben várható.

A leszállított szerverek száma 23,8 százalékkal növekedett, ami a 11 százalékos forgalombővüléssel együtt azt jelenti, továbbra is jelentősen csökkennek az árak - ezt egyfelől az x86-os rendszerek térhódítása okozza a drágább UNIX/RISC konfigurációk kárára, másfelől adott szegmensen belül is olcsóbbak az eladott gépek. Ennek oka a vevőcsalogató akciók mellett abban keresendő, hogy a hardverek és szoftverek fejlődése lehetőséget ad a felhasználók számára, hogy adott terhelést kisebb kiépítésű, olcsóbb rendszeren szolgáljanak ki.

Az x86 a szerverpiac ura

A volumenszerverek forgalma több mint 31 százalékkal bővült az első negyedévben, amely leginkább az új Intel Xeon chipekre épülő szerverek megjelenésének és sikerének köszönhető - az IDC múlt heti jelentése szerint az AMD jelentős teret vesztett a szerverpiacon. Kezd visszatérni az élet a középkategóriába, itt az IDC 15,6 százalékos bővülést regisztrált. Több mint két év után most fordult elő először hogy a középkategóriás szerverek eladásai bővülni tudtak, ez minden bizonnyal a tavasszal piacra dobott alsó- és középkategóriás UNIX-gépek megjelenésének tudható be.

A csúcskategória ugyanakkor továbbra is szenved, egy év alatt 27 százalékkal estek vissza az eladások. Az IDC szerint ennek oka, hogy az IBM és a HP csak a a negyedév legvégén mutatta be felső kategóriás Power System és Integrity gépeit, az IBM új mainframe-je pedig már júliusban érkezett. A piacon komoly bizonytalanságot okozott az Oracle kezébe kerülő Sun Microsystems szervereinek jövőjével kapcsolatos homály is. Sorozatban ez volt a hetedik negyedév, hogy a csúcskategóriás szerverek piaca zuhant.

"Az IDC továbbra is nagyarányú infrastruktúra-frissítéseket lát világszerte. Bár ennek a túlnyomó része az x86-os szegmensre korlátozódik, az IDC szerint a második félévben a UNIX és mainframe platformokra is átterjed. Ugyanakkor világos, hogy jelentős migrációs hullám is van a piacon, ahogy az ügyfelek egyre több feladatra vetnek be x86-os gépeket" - kommentálta a piaci mozgásokat Matt Eastwood, az elemzőcég vállalati platformokért felelős vezetője.

Az x86-os szerverek térnyeréséből a Windows és a Linux profitál leginkább. A Microsoft operációs rendszerét futtató vasak forgalma 6,7 százalékkal nőtt, a leszállított darabszámuk 28 százalékkal ugrott meg éves szinten. A Windows-szerverek ma már a teljes szerverpiaci forgalom közel felét adják. A Linux-szerverek forgalma is erőteljesen nőtt, ma már ezek teszik ki a piac értékének 16,8 százalékát. Eközben a UNIX-szerverek eladásai 7,3 százalékkal apadtak - az IDC szerint a második félévben egyértelműen fellendülés várható, mivel a nagy gyártók befejezték kínálatuk frissítését.

Erősített a HP, gyengült az IBM

Az x86-os szegmensben mutatott lenyűgöző teljesítményének köszönhetően a HP megszilárdította piacvezető pozícióját, 32,5 százalékra növelve bevételarányos részesedését. A második helyen álló IBM részesedése enyhén csökkent, mivel a vállalat UNIX és mainframe gépei nemigen voltak keresettek, az x86 szegmens pedig nem a cég fókusza. A Nagy Kék 29,8 százalékos részesedéssel zárta a negyedévet. A harmadik Dell is nagyot profitált az x86-os szegmens fellendüléséből, a cég több mint harmadával növelte szerverekből származó forgalmát, részesedése 15,3 százalékot tett ki. A negyedik legnagyobb szervergyártó az Oracle volt 8,6 százalékos bevételarányos részesedéssel, a Fujitsunak be kellett érnie 3,4 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról