Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 24. 16:17

Megreformálja a tükörreflexes fényképezőket a Sony

Különleges, félig fényáteresztő tükröt kapott a Sony két új digitális fényképezőgépe, amelyeket a gyártó rögtön kategóriateremtőnek igyekszik beállítani. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a gépek akár videózás közben is tudjanak autofókuszt használni.

Az SLT (Single Lens Translucent) kamerákban található tükör fix, és részben fényáteresztő, így nem kell felcsapni a fókuszállításhoz - folyamatosan esik fény a képszenzorra és a gyors fázis AF szenzorra is. Ennek eredményeképp a felhasználó folyamatosan láthatja az élőképet a hátlapon található, dönthető és forgatható 3" kijelzőn vagy az 1,1 millió pixel felbontású elektronikus keresőben, még videofelvétel közben is, másrészt a gép akár HD filmfelvétel alatt is képes követő autofókusz használatára.A DSLR masináknál ez nem lehetséges, hiszen videózásnál a tükör folyamatos felcsapott állapota miatt nem jut fény az AF szenzorra.

A Sony két új gépet mutatott be az új rendszerrel, az Alpha A33-at és az Alpha A55-öt. Mindkét gépben Exmor APS HD CMOS érzékelő található, a nagyobb modellben 16,2 megapixeles, a kisebbikben 14,2 megapixeles valós felbontással. Említésre méltó különbség még, hogy az A55 akár 10 kép/másodperces sorozatfelvételre is képes, az A33 tulajdonosainak be kell érniük másodpercenként 7 képpel - a cserélhető objektíves gépek világában tiszteletre méltó sebesség a fix tükörnek köszönhető. A drágább gépbe emellett GPS-vevő is került.

A Sony szerint a félig fényáteresztő tükrös rendszer kisebb, egyszerűbb "mechanikát" eredményezett, amelynek következtében a gépek is viszonylag kicsik és könnyűek lettek - a japán vállalat elsősorban a hobbifotósokat célozza, akik szeretnének például nyaraláskor vagy családi eseményeken jó minőségű képeket lőni, de nem szeretnének egy viszonylag nagy és nehéz DSLR gépet hurcolni. Az árakat is ennek megfelelően lőtte be a Sony, az A55 750 dollárért, az A33 650 dollárért lesz kapható. Először az olcsóbb modell kerül a polcokra, az A33-at már szeptembertől meg lehet vásárolni, az A55-re októberig kell várni.

A Sony fejlesztése nem teljesen új, a Canon már az 1965-ben piacra dobott egy részben fényáteresztő fix tükrös gépet, Pellix márkanéven, majd egy évtizeddel később a Nikon is bemutatta saját megoldását, az F2H modellt. A Canon éveken keresztül használta ezt a megoldást egyes fényképezőiben (EOS RT, EOS 1N RS), de a hagyományos tükörreflexes gépek gyors ütemű fejlődése miatt végül felhagyott a további modellek kiadásával.

A fix, részben fényáteresztő tükröt a Canon egy rendkívül vékony, mindössze 0,02 milliméteres filmből készítette, amely nagyon sérülékeny volt, sok bajt okozott az aknába bejutó por és szennyeződés. Az SLR fényképezőgépek tükörmechanikája a 90-es évekre látványosan felgyorsult és már lehetővé vált velük az a rendkívüli sorozatfelvételi képesség, amely korábban a fix, részben fényáteresztő tükrös gépek sajátja volt, így végül a Canon is leállt ezeknek a modelleknek a gyártásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról