Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Októberben rajtol a Chrome OS alkalmazás-piactere

Dojcsák Dániel, 2010. augusztus 18. 15:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Októberben megnyílik a Chrome Web Store, a Google újabb alkalmazás-piactere, amit a szintén ősszel debütáló Chrome OS-t futtató eszközök kiszolgálására hoznak létre.

A Google készen áll az Android Market után második alkalmazás-piacterének beindítására, ahol a mobilos, okostelefonos programok helyett webalkalmazások kapnak helyet, mégpedig azok, melyek a piacot ősszel elárasztó, Chrome OS-t futtató gépekre szánnak. A Chrome Web Store-t még májusban jelentette be a cég a Google I/O konferencián, most a Game Developer Conference keretében viszont már arról szóltak a prezentációk, hogy miként tudnak majd a fejlesztők alkalmazásokat feltölteni, elérhetővé tenni a Web Store-ban.

A fejlesztők valószínűleg már hamarabb birtokba vehetik az üzletet, de minden jel arra mutat, hogy a publikum előtt csak októberben nyílik meg. A Chrome OS-t futtató gépek leghamarabb októberben lesznek megvásárolhatóak, s mire megérkeznek a gépek, már az alkalmazás-piactér is megtelhet vonzó programokkal.

Komoly különbség az eddigi gyakorlattól, hogy a Google nem kéri el a bevétel 30 százalékát, mint ahogy teszi azt minden más hely, mint például az Apple App Store, a Windows Mobile Marketplace, vagy éppen az Android Market is. A Web Store-ban mindössze egy 5 százalékos "feldolgozási díjat" kell megfizetni az eladások után. Sajnos idén biztosan csak dollárral lehet fizetni, az alkalmazásokon belül fizetés pedig legkorábban  2011-ben érkezik.

Ez azonban nem jelent semmit, sőt, biztosak lehetünk benne, hogy az online piacterek szokásos életciklusa itt is érvényes, s idén épp csak mutatóba kapunk valamit. Az igazi kínálat megjelenéséhez először arra is szükség van, hogy a fejlesztők tömegesen készítsenek ide alkalmazásokat, játékokat, ahhoz pedig sokmillió potenciális vevő kell. Viszont a komoly fejlesztők megjelenése a Web Store-ban mindenképp gördülékenyebb lesz, mint az Android Market esetében, ahol hosszú ideig csak ingyenes alkalmazások voltak feltölthetőek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.