Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 11. 12:07

Végre vállalható névjegyzéket kapott a Gmail

A Google ismét átvariálta webes levelezőjének, a Gmailnek a felületét, ezúttal viszont a fókuszban nem a klasszikus e-mail funkciók polírozása volt, hanem végre hosszú idő után a névjegyzéket is rendezés alá került.

A több mint 200 millió felhasználót kiszolgáló Gmail 2004 óta folyamatosan változik, fejlődik, néha elébe menve, néha utólag követve az idő közben megváltozó igényeknek. A fejlesztések általában az átláthatóság, gyorsaság, extra funkciók háromszögéből kerültek ki, de többnyire szigorúan az online kommunikáció, azaz a levelezés és az azonnali üzenetküldés szintjén történtek változások. Ennek eredménye, hogy a többi terület megmaradt a régi silány, kezdetleges szinten, s a felhasználók nagy részének talán nem is volt tudomása arról, hogy a Gmail egy egységes kapcsolatkezelőként is funkcionál.

Már megint változik

A ma reggeli belépés után a legtöbben bizonyára észrevették, hogy a bal felső főmenü ismét megváltozottt. Külön főkategóriaként jelenik meg a levelezés, a névjegyzék (magyar felületen "címtár") és a teendők is. Ugyan ez utóbbi továbbra is csak a jobb alsó sarokban nyit meg egy felugró ablakot, ahol egyszerűen listába szedhetjük feladatainkat. A levelezésben szintén nem sok változás történt, átkerült a Levélírás gomb a főmenü alá, itt jobban szem előtt van mint eddig, az alatta lévő menüpontok viszont nem változtak. Ha valakinek nem hiányzott ez az új felosztás, akkor a Címtár és a Teendők menüket eltüntetheti, visszaállítva a korábbi nézetet.

Az újdonságot valóban a névjegyzék felújítása jelenti. A menüpontra kattintva a levelezés menüjétől eltérő, a kapcsolatokra koncentráló panel jelenik meg, s a levélírás gomb is kicserélődik új névjegy hozzáadása gombra. Alatta könnyen leválogathatjuk különböző szempontok szerint a meglévő ismerősöket, hogy csak a barátok, csak az Androidon kedvencnek jelölt vagy valamilyen csoportba tett névjegyek látszódjanak.

Régi adósságot törlesztettek

Maga a névjegyzék is komoly evolúción esett át, s mostantól tényleg egyszerűvé, könnyen kezelhetővé válik a nevek, telefonszámok és e-mail címek rendszerezése. Ide is kerültek billentyűzetkombinációk, amivel gyorsabban elérhetők bizonyos funkciók, a nevek rendezhetőek vezeték- vagy keresztnév alapján is, illetve külön egyedi címkéket kaptak a telefonszámok és egyéb adatok. A heves adategyeztetés közben előfordulhat, hogy elrontunk valamit, de mostantól az utolsó módosítások visszavonhatóak, illetve természetesen itt is működik az automatikus mentés.

Szinte biztos, hogy mindenkinek vannak redundáns névjegyei, például egy adott ismerősünk mobilszáma, munkahelyi e-mail címe és a magánadatai külön szerepelnek. A listában ezek két kattintással összevonhatóak, sőt, a korábban csak Labs funkcióként elérhető automata rendszer is már végleges verzióba lépett.

Nem kell nagy konspirációs tehetség ahhoz, hogy rájöjjünk, ez a fejlesztés egyértelműen az Android terjedésével áll kapcsolatban. Mivel az androidos mobilok elsődleges névjegyzéke a felhasználó Google-fiókjáé, amit a mobil folyamatosan szinkronizál a Google szerverével, ezért egyértelmű lépés volt, hogy egy kényelmes szerkesztési felület is járjon a rendszerhez. Hosszú évek alatt a legtöbb ember hozzászokott, hogy a telefonszámokat a mobilján tárolja, esetleg a SIM-kártyán, s ha az elveszne, vagy mobilt cserél, akkor kínos procedúra kezdődik. Ugyan a legtöbb telefonon lehetőség volt egy külön programmal manuális Outlook-szinkronizációra, de ez a legtöbb ember életéből kimaradt. Az Android Gmail-támogatása viszont teljesen automatizálja a szinkronizációt, s a Gmailben megváltoztatott adatok percek múlva már a telefonban is átíródnak és fordítva.

Kényelmesen válthatunk

Szerencsére van kényelmes megoldás a az adatok importálására az ismertebb névjegy formátumok, mint a CSV vagy a vCard segítségével. Akár Outlookból, Outlook Expressből, Yahoo Mailből, Eudorából, vagy Apple Address Bookból is könnyen áthozhatóak a nevek, címek, telefonszámok. Az Android mobilokon pedig a Facebook-integráció segítségével az alapadatokhoz egyszerűen hozzáadódnak a fényképek, születésnapok és egyéb fontos és kevésbé fontos adatok.
A Google Apps felhasználók számára ezek a változások egyelőre nem érhetőek el, hiszen ott a specifikus domainhez tartozó funkciók megvalósítása még hátravan, de hamarosan ők is élvezhetik a fejlettebb névjegyzék-kezelést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról