Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 4. 11:49

Változik a Google-fiókok kezelése

Augusztus elejétől az összes felhasználóra kiterjedően, fokozatosan átalakítja a Google-fiókok beléptetési rendszerét a Google.

A cég legnépszerűbb internetes szolgáltatásait, így elsők közt a Gmailt eddig egy böngészési folyamatban legfeljebb egy Google-fiókkal lehetett használni, azaz ha valaki például több Gmail postafiókot kívánt kezelni párhuzamosan, annak vagy új böngészőben kellett megnyitnia a felületet, vagy a böngésző privát üzemmódját kellett használnia - már ahol ez támogatott.

Ezt a problémát küszöböli ki a Google a Gmail fiókok átalakított bejelentkezési rendszerével, mely mostantól lehetővé teszi több fiók párhuzamos használatát bizonyos Google-szolgáltatásoknál. A funkciót a Google-fiók személyes beállításainál lehet megváltoztatni, a bekapcsolás után az újonnan felvett felhasználói fiókra az e-mail cím mellett lekattintható lenyílóablakban lehet átváltani.

A többszörös fiókkezelés egyelőre csak a Gmail, Google Calendar, Google Sites, Google Reader, Google Voice, App Engine és Google Code szolgáltatásoknál működik. Ha a felhasználó olyan szolgáltatást vesz igénybe, melyet nem készítettek fel a többszörös fiókkezelésre, automatikusan az elsőként felvett Google-fiók válik aktívvá. Kijelentkezéskor az összes fiókból kijelentkezteti a felhasználót a rendszer.

Az újfajta fiókkezelést az eddigi szokásoknak megfelelően fokozatosan kapcsolják be a felhasználóknál, ezzel együtt a Google felhívja a figyelmet arra, hogy az új rendszer csak bizonyos korlátok közepette működik. Így például nem használható a többszörös bejelentkezés a mobil felületen, a funkció nem támogatott az offline Gmail és Google Calendar esetében, valamint a Calendar kiegészítő funkció nem működik megfelelően Gmail levelezőrendszerből, ha a többszörös bejelentkezés aktív.

A Gmail a többszörös fiókkezeléssel egy időben kiegészült egy várhatóan sokak számára hasznossá váló, új funkcióval. A levelezőrendszer felületéről a csatolmányok mostantól áthúzhatók más programablakokba, vagy akár az asztalra is, ezzel jelentősen egyszerűsítve a csatolmányokkal végzett műveleteket (mentés, megnyitás stb.).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról