Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 13. 14:16

Az Android miatt pereli a Google-t az Oracle

Az Oracle pert indított a Google ellen a Java használata kapcsán, azzal vádolva a keresőóriást, hogy több szabadalmát is megsérti. Az Oracle csak nemrég, a Sun felvásárlásával jutott hozzá a Javához kapcsolódó jogokhoz és szabadalmi portfólióhoz. A Google egyelőre nem tudja, pontosan mi áll a keresetben.

A pert az Oracle egy észak-kaliforniai bíróságon indította a Google ellen, amelyben azt állítja, az Android operációs rendszerének kifejlesztésekor tudatosan, szándékoltan és sorozatosan megsértette az Oracle Javához fűződő szellemi jogait, amiért kártérítést követel. Az Oracle nem határozta meg az igényelt összeget, és bírósági határozatot a további jogsértések megakadályozásáért, ami arra utal, hogy a vállalat kérni fogja az androidos készülékek forgalmazásának felfüggesztését is.

A Google egyelőre nem kapta meg a keresetet, így nem tudta kommentálni annak tartalmát. A kereset hét, Javával kapcsolatos szabadalomra hivatkozik. Ez megerősíti azt, hogy a Google nem kötött a Sun Microsystemsszel keresztlicenc-megállapodást szoftveres szabadalmakra, aminek szükségessége valószínűleg a Sun szabad szoftverekre építő marketingstratégiája miatt fel sem került. Az Oracle abba kötött bele, hogy az Android nem Java futtatási környezetet használ, hanem egy Dalvik névre hallgató virtuális gépet, futásidejű kódfordítással. Az Oracle szerint a Java kód nyitottsága nem jogosítja fel a Google-t az ott felhalmozott tudás használatára.

Mit akarhat az Oracle?

Az Oracle motivációi nem világosak, mivel a Google Android számára teljesen érdektelen piacon versenyez. Egy valószínű prózai magyarázat, hogy mindössze a cég szokásos agresszív érdekvédelmi mechanizmusa indult be, miután feltérképezte a Sunnal megszerzett friss szabadalmi portfóliót, és felismerte a jogdíjak behajtásának lehetőségét. A Java az Oracle számára a Sun felvásárlásának egyik fő mozgatórugója volt, aminek többször hangot adott a cég, így a borsos, 7,4 milliárd dolláros felvásárlással megszerzett szellemi tulajdont és technológiát valószínűleg nem szívesen látja mások kezében.

Elképzelhető, hogy a Google elleni harc egy átfogóbb stratégia kezdete, amellyel az Oracle a Javából sokkal több pénzt akar kitermelni licencdíjak formájában, mint amiről a Sun valaha is álmodott. Az Oracle  szabad szoftverekhez fűződő hozzáállása minimum ellentmondásos. A cég rendelkezik ugyan nyílt forrású szoftverrel, mint például az Enterprise Linux disztribúciója, ez azonban valójában nem saját fejlesztés, hanem a Red Hat Enterprise Linux kódjára épül. Az Oracle úgy jut bevételekhez, hogy nem kell foglalkoznia a szoftver fejlesztéseivel.

A cég gondolkodását jól ismerők szerint az Oracle-t csak addig érdeklik a szabad szoftverek, amíg azok a hasznára válnak, így a Sunnal érkező megnyitott szoftverek,néhány kivételtől eltekintve, mint a garanciákkal védett MySQL vagy a saját belső költségcsökkentését is szolgáló OpenOffice.org, vagy bezárul majd, vagy elsorvad - ez utóbbira példa az OpenSolaris körüli kálvária. Az Oracle hozzáállása miatt nem zárható ki, hogy a cég a jövőben visszazárja a Java korábban a Sun által megnyitott forráskódját, és licencelési megállapodásokat kényszerít ki az azt  eddig felhasználó fejlesztő vállalatokból is.

A Google kiválasztását magyarázhatja, hogy esetleges veresége nem csak példát statuálhat mások számára, de nem lehet kizárni a személyes szempontokat sem, Steve Jobs és Larry Ellison ugyanis közismerten országos cimborák. Az Apple márciusban indított szabadalomsértési pert a legnagyobb Android-gyártó, a tajvani HTC ellen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról