Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 22. 12:49

Sok minden kimarad a Chrome 6-ból

A Google ma nyilvánosságra hozta, hogy milyen funkciók kerülnek majd bele a végleges, hatodik generációs Chrome böngészőbe, és melyek maradnak le ismét. Az új Chrome 6 a fejlesztői csatornán keresztül már elérhető július 2-a óta, a végleges verzióra azonban még várni kell néhány hetet.

A Chrome 6 egyik fontos vívmánya lesz, hogy a könyvjelző szinkronizálás mellett képes lesz immár a kiegészítőket és a böngésző előzményeket is átvezetni két számítógép között, emellett jobb támogatást kapnak a többmagos processzorok is. A fejlesztői csatornán jelenleg elérhető egy olyan opció, amivel a böngészőfülek ne felül, hanem oldalt helyezkedjenek el, de ez már biztosan kimarad a végleges változatból, és leghamarabb a 7-es Chrome-ban tűnhet fel.

Native Client sem lesz

Szintén kiesett a kosárból az egyik legjelentősebb újításként várt Native Client mód. Ezzel a program képes lett volna igazi natív alkalmazások futtatására a böngészőn belül, illetve a Chrome kapott volna egy parancssort is, de ezek sem készülnek el időre, így szintén a 7-es verzióra maradnak. Ezen funkcióknál kritikusan fontos a biztonság, és amíg nem garantálható, hogy minden egyes operációs rendszer esetében veszélyek nélkül lesznek futtathatóak a natív alkalmazások, addig a Google nem élesíti a fejlesztést.

A szoftver fejlesztésben az első hullám mindig a funkcióhalmozás, majd eljön az a pillanat, amikor a programozóknak oda kell figyelni arra is, hogy az egész rendszer működőképes legyen. Ezt a pontot hívják "code freeze-nek", ami a Chrome 6 esetében most történt meg. 20 nappal az első dev változat megjelenése után döntéseket kellett hozni, hogy mi mehet és minek kell még kimaradnia egyelőre. A Google Chrome esetében ez a döntés azonban nem egy olyan súlyos kérdés, mint a konkurensek esetében, hisz az elmúlt két évben már bizonyították, hogy az új főverziók nagyon gyorsan követik egymást. Észre sem vettük, és már az 5-ös stabil verziónál járunk, sőt, gyakran vicc tárgyát képezi, hogy a Chrome egyelőre verziószámban igyekszik megelőzni a többi böngészőt, és nem piaci részben.

Apró, de fontos lépések

Az új 6-os Chrome a fentiek mellett komoly előrelépéseket tesz a nyomtatás támogatásban is, ami eddig a böngésző egyik gyenge pontja volt. Az első hiányosság a nyomtatandó terület kijelölése, ami más böngészőkben alap, itt csak most került be. Igaz a frissítés itt csak a Windows felhasználókat érinti, ők megkapják az újításokat erre vonatkozóan, míg a Mac és Linux használóknak ugyanerre várni kell a 7-es verzióig. A másik legnagyobb hiányosság a nyomtatási előnézet, amivel kapcsolatban a Google azt mondta, hogy "implementálás alatt van", de a Milestone 6 verzióból kimarad, s szintén a 7-es verzióra igérik.

Maradt azért bőven újdonság a mostani frissítésre is. A fent említett szinkronizálás opciókkal például a felhasználók szinte a teljes böngészőt átmenthetik egy másik számítógépre is, ami jól jön akkor, ha valaki két gépet használ, vagy esetleg akkor, ha egy időre ideiglenes gépre kényszerül. Nem kell a kiegészítőket sem telepítgetni többé, és a tartalmi dolgok is szinkronba kerülhetnek.

Továbbá kijavították a fejlesztők az SVG formátum megjelenítésével kapcsolatos problémákat is, a weboldalak betöltésekor az egyéb képfájlok átméretezése ezentúl pedig sokkal jobban kihasználja a többmagos processzorokat, így még gyorsabbá válik az oldalak betöltése. A kezelőfelület viszont nem változik érdemben, leszámítva azt, hogy a korábban két külön gombként szereplő "eszközök" illetve "oldal" menük egy közös gomb alá kerülnek.

Nem kell aggódni

Az új verzió, amint elérhető lesz, automatikusan frissül minden Chrome felhasználónak. Az automatikus frissítés bevezetése óta a Chrome felhasználók lettek a legfrissebbek, és akár a hazai, akár a globális statisztikákat nézzük, az új stabil verzió megjelenése után szinte azonnal eltűnnek a régebbi verziók. Magyarországon jelenleg közel 10 százalék a Chrome penetrációja a rankings.hu szerint, s a Chrome felhasználók 92 százaléka a legfrissebb stabil, 5.0-ás verziót használja, további két százalék a 6.0 fejlesztői csatornát választotta, és mindössze 6 százaléknyian ragadtak be valami miatt a 3-as vagy a 4-es verzióba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról