Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 12. 14:51

Bárkiből lehet androidos fejlesztő

Csináld magad a Google receptje, ha androidos alkalmazásról van szó. A frissen megjelent App Inventor program segítségével bárki okostelefonos fejlesztővé válhat és elkészítheti saját alkalmazását anélkül, hogy programozói ismeretek birtokában lenne.

A Google kiadta az App Inventor szoftverét, amelynek segítségével bárki androidos fejlesztővé válhat. Az App Inventorral a Google okostelefonos platformján futó alkalmazásokat lehet létrehozni programozási ismeretek nélkül. A már több mint egy éve fejlesztett, egyelőre béta állapotú szoftvert hamarosan bárki elérheti a projekt weboldaláról, ahol kedvcsinálóként részletes használati útmutatók és példaprogramok is megtalálhatók. A használathoz mindössze egy PC és egy androidos okostelefon szükséges.

Nagy lökést kaphat az androidos alkalmazások száma az App Inventortól, amellyel szinte játszva készíthet bárki alkalmazást. A szoftver segítségével egy grafikus felületen, drag and drop módszerrel lehet alkalmazásokat készíteni, hasonlóan a LEGO robotok programozásához. Bár a felület látszólag egyszerű, a mögöttes funkcionalitás távolról sem csekély. Az App Inventorban egészen összetett programok is készíthetők, amelyek az adataikat adatbázisban tárolhatják, hozzáférhetnek a telefon összes szenzorához (pl. GPS, giroszkóp), illetve magához a telefon-funkciókhoz is és persze elérhető belőlük az internet is.

Az App Inventor, illetve a hozzá hasonló programoknak több lehetséges haszna van. A segítségükkel teljesen új alkalmazások készülhetnek egy platformra, ami jelen esetben az Android. Azzal, hogy a Google egy szoftverkészítő eszközt bocsát a nagyközönség rendelkezésére, teljesen új alkalmazások megszületését teszi lehetővé, másrészt a lépés az Android elterjedtségét is nagyban segítheti. Az Apple alkalmazás-piacterén már több mint 220 ezer különféle programból lehet válogatni, az Android Marketen ennek valamivel kevesebb mint feléből, mintegy 90 ezerből. Az Android Marketre érkező szoftverek száma folyamatosan növekedik, ma már havonta több mint 10 ezer darabbal bővül a kínálat,

Az App Inventor oktatási eszköznek sem utolsó, a weboldalán olvasható információk alapján a szoftver sokat profitált kimondottan oktatással kapcsolatos kutatásokból. A szoftver felkeltheti a fiatalok vagy akár idősebbek érdeklődését a programozási ismeretek iránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról