:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 2. 15:04

Az IBM alapértelmezett böngészővé tette a Firefoxot

A nagyvállalati felhasználók a legritkább esetben döntenek maguk arról, hogy milyen szoftvereket használhatnak, az óriás cégek szabályai viszont nehezen változnak. A kritikus alkalmazások és az üzleti információk biztonsága miatt a nagy cégek informatikai szakértői nehezen fogadnak be újdonságokat, mindent szkeptikusan kezelnek, s csak kipróbált, bevált, megbízható és jól tervezhető programokat támogatnak.

A szoftverek és webes eszközök divathullámai így nincsenek közvetlen hatással sok millió felhasználóra, a trendek késleltetve jelennek meg, viszont könnyen le lehet szűrni az óriásvállalatok lépéseiről, hogy mi az, ami tényleg számít. Épp ezek miatt meglepő és egyben jelentős az IBM bejelentése, miszerint a jövőben 400 ezer dolgozójának gépén az Internet Explorer helyett a Firefox lesz alapértelmezett böngésző. Igaz a hivatalos blogbejegyzés is említi, hogy már most is van több ezer dolgozó, aki Linux, Mac vagy Windows platformon ezt használja, de a jövőben ezért nem kell külön utakat járni, hanem alapértelmezetten választható lesz.

Eddig is használtak Firefoxot, de most mindenki azt fog

Az IBM-nél néhányan azért kezdték használni a Firefoxot mert gyors, mert “cool”, mert könnyen testre szabható, de ezen túlmenően is számos érv van, ami miatt az informatikai óriás a Mozilla böngészője mellett döntött. Először is a Firefox szabványkövető, ráadásul az interoperabilitást nyílt szabványokon keresztül támogatja, ami kulcsfontosságú az IBM stratégiájában is. Másrészt a Firefox teljesen nyílt forráskódú, s az előrehaladásért egy nemzetközi közösség felel, s nem egy kereskedelmi entitás. A nagy számú és változatos fejlesztői gárdának pedig sikerül elérnie, hogy a Firefox mindig egy viszonylag biztonságos alkalmazás maradjon, a fejlesztés pedig az elmúlt évek során mindig magabiztosan haladt előre, s várhatóan ez így is marad.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Firefox egy innovatív program, elképesztően sok kiegészítővel és számos lehetősséggel a testreszabásra. A Mozilla éppen most jelentette be, hogy a Firefox add-on letöltések száma meghaladta a 2 milliárdot, amiből látszik, hogy az emberek élnek is a testreszabás lehetőségével. A böngészőnek emellett kielégítő a sebessége és a funkcionalitása is, sőt, az elmúlt éveket tekintve a Mozilla volt ami magasra tette a lécet a többi böngészőt fejlesztő cég előtt.

Bíznak a fejlődésben

Az IBM persze kalkulál azzal, hogy a fejlődés nem áll meg, s a Mozilla is egyre erősebb HTML5 támogatást épít böngészőjébe, s a Firefox térnyerése sem áll meg. Az IBM szintjén legalábbis biztos nem, hiszen azzal, hogy a cég alapértelmezett böngészővé teszi a Firefoxot, minden dolgozó, aki még nem azt használja, erősen motiválva lesz arra, hogy váltson, illetve minden egyes új számítógép Firefox-szal együtt fog érkezni. Emellett az IBM nyomást gyakorol minden partnerére, amelyek böngészőalapú alkalmazásokat fejlesztenek, hogy amennyiben eddig nem tették, akkor építsenek ki teljes körű Firefox-támogatást.

Az IBM lépése mögött persze a szoftver minősége mellett egyéb okok is állnak, mégpedig a cloud computing előretörése. A cég vezetői szerint ahhoz, hogy a cloud megoldásokra való átállás biztos siker legyen, ahhoz nyílt szabványokat kell használni az infrastruktúrában és az alkalmazásokban is egyaránt. A Mozilla hosszútávú elkötelezettsége a nyíltság mellett, kiegészülve a minőséggel, elegendő volt az IBM számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.