:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 30. 10:35

Androidos vállalati tabletet mutatott be a Cisco

A Las Vegasban zajló Cisco Live konferencián a vállalat elnök-vezérigazgatója, John Chambers mutatta be a Ciust, amely egy Android operációs rendszert futtató tablet, kimondottan vállalati kommunikációs felhasználásra kifejlesztve.

See us!

A 7 hüvelykes kijelzővel rendelkező, alig több mint 600 grammos Cius ("see us!") egy mobil vállalati kommunikációs végpont, amely beépített 720p rögzítésére képes előlapi kamerája révén HD videokonferenciát is támogat és elérhető róla a Cisco összes kommunikációs eszköze és szolgáltatása, beleértve a WebExet, a Telepresence-et és a Quadot. Emellett a készülékkel lehet e-mailezni, böngészni, illetve alkalmazásokat futtatni, valamint hozzá lehet férni a vállalati virtualizált desktop infrastruktúrához (amennyiben van ilyen). A Cisco vállalati termékekért felelős alelnöke, Tony Bates elmondta, a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy a Cius köré külső szoftverfejlesztőket is felsorakoztasson, amelyek vállalati alkalmazásokat készítenek hozzá. Ezeket a Google Android Marketről lehet majd letölteni.

Az Intel Atom processzorra épülő készülékben van Wi-Fi és 3G-vezérlő, a hátoldalon egy 5 megapixeles kamera és tartozik hozzá egy dokkoló, amellyel egyfajta IP-alapú asztali kommunikációs klienssé alakítható. A dokkolóban gigabites Etherner-csatlakozó, USB-port, billentyűzet, telefonkagyló és kihangosító is található. A Cius az idei harmadik negyedévben kerül a kiválasztott ügyfelekhez tesztelésre, kereskedelmi forgalmazása csak 2011 első negyedévében kezdődik. Az áráról egyelőre nincs konkrét információ, a Cisco mindössze annyit árult el, hogy 1000 dollár alatt várható.

A készüléket egyértelműen a vállalati piacra szánja a Cisco, a bemutató során szó sem esett videolejátszásról vagy játékokról, Chambers a lehetséges felhasználási területek között azokat említette, amelyeket a Microsoft az első generációs tablet PC-k rajtjakor, az évezred elején, vagyis az egészségügyet, logisztikát,vagy éppen az oktatást. A megcélzott felhasználási területek közös jellemzője, hogy a felhasználók sokat mozognak (pl. épületen vagy egyetem esetén a campuson belül) és folyamatosan elérhetők szeretnének lenni.

Szkepszis

A Cius fogadtatása szakmai körökben távolról sem kirobbanó egyelőre, amely számos okra vezethető vissza. Ha egy vállalatnál felmerül az igény arra, hogy a dolgozónak videokapcsolatot kell létesíteniük egymással, ezt megoldhatják akár a jelenleg használt PC-kről, laptopokról is egy 720p felbontású webkamera és az eddig is használt szoftverek segítségével. Egyelőre nem látszik, hogy egy 7 hüvelykes kijelzővel felszerelt tablet videokonferencia alatt mitől tudna többet egy jóval nagyobb kijelzővel (12-17") rendelkező notebooknál vagy PC-nél, amelyen Windows fut és a vállalatnál egyébként is használt szoftverek is ott vannak.

Másrészt mire a készülék megjelenik, világszerte akár 7-8 millió iPad is lehet a piacon. A készülék második generációjába az Apple minden bizonnyal beépíti az előlapi kamerát, ha másért nem, akkor azért, hogy működjön az iPhone 4-ben bemutatott FaceTime. Egy ilyen bejelentésre jó alkalom lehet 2011 eleje, az új iPad így nagyjából együtt érkezhet a Ciusszal. Egy előlapi kamerával felszerelt iPad a már kialakult szoftverkörnyezettel, ökoszisztémával és meglevő (vállalati) alkalmazásokkal 500-800 dollárért jobb vásárnak tűnik a Ciusnál és a megcélzott felhasználók (főleg az egyetemisták, diákok) is biztosan szívesebben használják majd, mert "cool".

Az Apple okostelefonja kapcsán már láthattuk, hogy egy alapvetően lakossági termék hogyan épül be a vállalatok mindennapjaiba, ma már se szeri, se száma az iPhone-ra írt vállalati alkalmazásoknak, az iOS 4 platformon elérhető a Cisco WebEx is például. 2011 első negyedévére az iPad mellett további tabletek is piacon lesznek már, szintén Android operációs rendszerrel, többek között olyan gyártók műhelyéből mint a Dell, amely a vállalati vásárlók körében ismert és igen kedvelt gyártónak számít, azaz közvetlen konkurensből sem lesz hiány.

A videóra tesznek

A Cisco az elmúlt évek során minden erejével azon volt, hogy becsempéssze a videózást a vállalatok hétköznapjaiba. Ezt részben saját fejlesztésekkel tette (pl. Telepresence), másrészt felvásárlásokkal (pl. Tandberg). A vállalat reményei szerint a videózás átalakítja a kommunikációt, a mozgóképes tartalmak továbbítása azonban jelentős sávszélességet igényel, így a Cisco új fejlesztésű, hatalmas teljesítményű routereinek és switcheinek is megágyaz ezekkel a törekvésekkel.

Egy nemrég megjelent, Cisco-kutatás szerint 2014-re négyszeresére emelkedik az internet adatforgalma, elsősorban a különféle típusú videós tartalmak sebes térnyerése miatt. A Ciscónál úgy számolnak, 2014-ben havonta 63,9 exabájt, vagyis 63,9 millió terabájt lesz az internet adatforgalma, ami egész évre vetítve 767 exabájtot jelent. Ennek több mint felét adják majd a videók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.