Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 25. 15:46

Beépült Flash a Chrome böngészőbe

A Google nemrégiben megígérte, hogy beépíti a böngészőbe az Adobe Flash lejátszóját, s többé nem kell azt plug-in formájában telepíteni. Nem is vártak sokat, a Chrome 5.0.376.86 verzióval megérkezett a Flash.

A fejlesztői és a béta csatornában már korábban is elérhető volt a Chrome-ba integrált Flash Player, most viszont a végleges, a legtöbb ember által használt verzióba is bekerült. A korábban feltelepített Flash plug-in eltávolításra kerül, s a frissítést követően a helyébe lép az új megoldás. Az integráción túl az új Chrome verzió néhány biztonsági hibára is javítást kínál, többek közt egy cross-site scripting sebezhetőségre is.

A Flash teljes beépítése egyfajta hitvallásnak is felfogható a Google részéről, ami az Apple-lel ellentétben azt vallja, hogy a Flash továbbra is domináns szereplője a webnek, s a streaming videók és a játékok, illetve az egyéb multimédia megoldások révén gazdagabbá teszi a felhasználók mindennapjait. Ennek ellenére a Chrome fejlesztői is tisztán látják a kissé kaotikus helyzetet, amiben a Flash miatt gyakran összeomlik a böngésző, vagy összezavarja a programok kezelőfelületét, működését. Talán éppen ezért sem kardoskodnak minden áron az Adobe platformja mellett, s a Google igazi pluralista elvek szerint a HTML5 fejlesztését is teljes mellszélességben támogatja. A HTML5 pedig egyre több funkciót képes megvalósítani szabványos, natív módszerekkel, olyanokat, amihez korábban a Flash-hez kellett nyúlni, elég csak a videolejátszást említeni.

Kérdéses az is, hogy miért volt szükség a Chrome-ban az éppen nemrégiben leválasztott plug-in működés megvalósítása után a Flash beépítésére. Korábban azért küzdött minden böngésző fejlesztő, hogy megakadályozza, hogy a Flash összeomlása magával vigye az egész böngészőt. A Chrome első válasza erre az volt, hogy a külön böngészőfülek külön folyamatként futottak, s ha bármelyik megállt, attól a többi még működőképes maradt. Ezt követően teljesen szétválasztották a böngésző és az általa használt plug-in-ek működését, így ha kifagyott egy kiegészítő, attól még az azt hordozó weboldal elérhető maradt. A mostani integráció elméletben nem befolyásolja ezt a képességet, de éppen ellenkező irányba megy, mint a korábbi lépések.

A cél talán az Apple-lel való szembehelyezkedés, s a nyitottság hangsúlyozása. Az Apple alapvetően üzleti okokból, de elvi magyarázatokkal megtámogatva tagadja az Adobe Flash-t, így az iPhone, iPad, iPod touch platformokon nemkívánatos lett az Adobe webes multimédiás megoldása annak ellenére, hogy nemrégiben megjelent Flash 10.1 már teljes funkcionalitást kínál a mobil platformokra is. Az Adobe tervei ugyan még arról szóltak, hogy elsőként a Palm webOS-e kapja meg a Flash 10.1-et, de a Palm eltűnése és az Android erősödése miatt ez megváltozott. A mobilos Flash 10.1 elsőként az Android 2.2-ben mutatkozik majd be, majd később Windows mobile és BlkackBerry OS operációs rendszereken is elérhető lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról