Szerző: Koi Tamás

2010. június 21. 11:00

A gyorsaság illúziója segíthet a Firefoxnak

A Google Chrome 2008-as megjelenésével új irányt vett a PC-s böngészők csatározása, elkezdődött a máig tartó sebességverseny. A fejlesztők újabban különböző trükköket is bevetnek annak érdekében, hogy az alkalmazás még gyorsabbnak tűnjön.

A böngészők működésének valós sebességérzete a legtöbbször ugyan a renderelőmotor teljesítményén múlik, de nem mellékes szempont az sem, hogy a program milyen gyorsan, illetve folyamatában hogyan indul el, hívja fel a figyelmet blogján egy a Mozillánál gyakornokként dolgozó, interfész-tervezésben jártas amerikai egyetemista, John Wayne Hill.

A szakember ugyan hangsúlyozza, a Firefox alapvetően gyors böngésző, a program indulása sok esetben mégis nehézkesebbnek tűnhet mint a sebességbajnoknak kikiáltott Chrome esetében. Hill szerint a fejlesztőknek a későbbi verziók során ezért olyan változtatásokat kellene eszközölniük a kódban, aminek hatására a Mozilla böngészője látszólag gyorsabban töltődik be, illetve tölti be a weboldalakat első induláskor.

Noha a Firefox indulása az újabb verziókon végzett optimalizálásoknak köszönhetően a tesztek tanúsága szerint alapvetően nem lassabb, mint a Chrome-é, a Google programozói több apró trükköt is bevetnek annak érdekében, hogy az alkalmazás indítása gyorsabbnak tűnjön. Így például a Chrome az indulás során a felhasználói interfész megjelenítésével egy időben rendereli a weboldalt, míg a Firefoxnál ezek a folyamatok egymás után következnek.

Hill szerint lényeges különbséget okozhat a sebességérzetben az is, hogy míg a Chrome a weboldalak fejlécét addig nem jeleníti meg, amíg azok nem töltődnek be teljesen, addig a Firefox már a folyamat legelején elvégzi ezt a műveletet. Bár jelentéktelennek tűnik, az sem mellékes szempont, hogy a töltési folyamatot jelző animáció a Chrome esetében gyorsabban mozog, mint a Firefoxnál, mutat rá a designer.

A fenti apróságok mellett a Mozilla fejlesztőinek végig kell gondolniuk a böngészőbeépülők frissítési metódusát is: a Firefoxnál a frissített pluginek mindig a böngésző indulásakor írják felül a régebbi verziót, ezzel is lassítva a program indulását - igaz, ez csak azok számára jelenthet folyamatos problémát, akik beépülők egész sorát telepítik a böngészőhöz. Ezek az apró kódrészletek egyébként általában véve is lassíthatják a program elindulását, illetve működését, a Mozilla fejlesztői azonban ezekre a projektekre nincsenek ráhatással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról