:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 17. 10:52

Frissült a NetBeans

Megjelent az Oracle NetBeans legújabb, 6.9-es verziója. A népszerű nyílt forrású szoftverfejlesztési környezet leginkább a JavaFX támogatása terén lépett előre.

A Sun beolvasztásakor az Oracle ígéretet tett arra, hogy továbbra is megtartja a NetBeans  szoftverfejlesztési környezetet, amelynek most megjelent a legújabb, 6.9-es verziója.

A NetBeans cseh eredetű, a szoftver Xelfi néven látta meg a napvilágot 1997-ben a prágai Károly Egyetem matematika és fizika tanszékén, majd később egy cég alakult a Xelfi útjának egyengetésére, amit 1999-ben vett meg a Sun Microsystems, amely még ugyanabban az évben nyilvánossá tette a szoftver forrását. A NetBeans egy Java-fejlesztői környezetnek indult, azonban a 6.0 verzió óta már a Ruby on Railst, illetve a JavaScriptet is támogatja a C és a C++, illetve a Java Enterprise Edition mellett, azóta pedig több más nyelvvel (pl. PHP) bővült a kínálata.

A NetBeans 6.9 újdonságai közé tartozik a JavaFX Composer, amely a NetBeans 6.8-es verziójához még csak pluginként volt elérhető. A Composer egy vizuális szerkesztő, amivel JavaFX alkalmazások felhasználói felületét lehet elkészíteni. A NetBeansben fejlődött a JavaFX szkriptszerkesztő, a Java-szerkesztő, még jobb támogatást kapott a tavaly ősszel debütált Java EE 6, fazonigazításon esett át a HTML- és CSS-szerkesztő is. Újdonság a Spring 3.0, a PHP Zend   keretrendszer támogatása is.

Emellett említésre méltó fejlesztés még az OSGi (korábban Open Service Gateway initiative) támogatása. Az OSGi egy dinamikus, komponensalapú szervizmodellt vezet be a Javába és lehetővé teszi a Java alkalmazások és komponensek távoli telepítését, eltávolítását, elindítását, leállítását vagy frissítését, azaz távoli felügyeletét újraindítás nélkül. A NetBeans 6.9-cel a NetBeans-modulok OSGi csomagokká konvertálhatók, amelyek aztán OSGi konténerben futtathatók. A NetBeans 6.9-be bekerült a Felix nevű, közösségi fejlesztésű, Apache licenc alatt elérhető OSGi szervizplatform.

A NetBeans 6.9 elérhető Windows, Linux, Mac OS X és Solaris operációs rendszerekre, de akár forráskód formájában is letölthető, így elméletben bármilyen operációs rendszerre átvihető. A 6.9-es verzió újdonságairól itt lehet részletesen olvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.