Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 10. 10:49

Európába is elért a Google Maps navigáció

Sokat irigykedtünk már az Egyesült Államokra, többek közt azért, mert az ingyenes Google Maps turn-by-turn navigáció csak ott volt elérhető. Tegnap óta viszont további 11 országban lehet közvetlenül a térképprogrammal navigálni.

A Google Maps az Android 2.0 megjelenése óta képes a normál térképfunkciók mellett élő, hangutasításokkal is kiegészített navigációra, de jó ideig ez csak az USA területén volt elérhető. Ugyan a megjelenés után tavaly év végén néhány ügyes felhasználó munkájának köszönhetően mód volt a korlátozás megkerülésére, de a Google hamar zárt minden kiskaput. Azt nem tudni, hogy a navigációs rendszert miért nem engedélyezték eddig több országban, de az azért biztos volt, hogy előbb-utóbb elkezd terjeszkedni a navigációs cégek rémálmaként is aposztrofált szolgáltatás.

Plusz 11 ország, Magyarország nincs köztük

Tegnap óta Kanadában, illetve 10 európai országban érhető el a megoldás minden, legalább 1.6-os verziójú Androidos, GPS-modullal ellátott készüléken. A támogatott országok közé Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svájc került be. A navigálás lehetőségén túl a Google további lépéseket tett a lokalizáció érdekében, így a hangutasítások, hangkeresések ezen túl francia, német, olasz és spanyol nyelven is működnek.

Igaz arra felhívják a fejlesztők a figyelmet, hogy ne örüljön minden spanyolajkú a világon, ugyanis az alkalmazás nyelvenként egyelőre egy dialektusra van kihegyezve, így a mexikói spanyol vagy a svájci német, esetleg a karibi francia kiejtéssel beszélők gyakran ütköznek majd hibás hangfelismerésbe. Másrészt viszont kiváló nyelvgyakorlás, amikor megpróbáljuk egy tanult nyelven megértetni magunkat a mobiltelefonunkkal.

Az európai terjeszkedése kiváló lehetőség lenne az androidos mobillal rendelkezőknek, hogy a nyaralás alatt PNA nélkül is boldoguljanak, az egyetlen probléma az adatroaming továbbra is borsos ára. Július 1-től ugyan 1 euróról 80 centre mérséklődik a nettó nagykereskedelmi ár megabyte-onként, de a felhasználó számára ennél jóval többet kell megfizetni. A magyar szolgáltatóknál például megabyte-onként legalább 600 forintot.

Nyaraláshoz kicsit drága

A Google Maps navigáció fogyasztását ugyan még nem volt alkalmunk tesztelni, de a normál Maps működés, illetve az Ovi Maps online navigáció alapján azt lehet mondani, hogy egy-egy közepes utazás is 1-5-10 MByte letöltést kíván. Egy hosszabb nyaralás során pedig akár tízezer forintos nagyságrendű roaming költséget is össze lehet szedni csak a navigálással, még akkor is, ha nem a műholdképes réteggel, csak a normál térképpel haladunk.

Amíg hazánkba nem érkezik meg ez a szolgáltatás, addig maradnak a külső fejlesztők által készített offline navigációs alkalmazások Android platformra, vagy egyszerűen a Google Maps útvonaltervező, ami ugyanúgy megmondja merre kell mennünk, csak manuálisan kell követni az irányokat. A magyarországi turn-by-turn navigáció bevezetést viszont az is megakadályozza, hogy nálunk az adatvédelmi aggályok miatt nem készült el a Street View, ami viszont szerves része a szolgáltatásnak, lévén választható nézet a szoftverben az utca szint nézet is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról