Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 7. 12:02

Európában éledezik, itthon bizonytalan a szerverpiac

A globális trendekkel párhuzamosan az EMEA régióban is megindult a szerverpiac élénkülése az első negyedévben, derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból. A növekedés az x86-os gépek iránti kereslet élénkülésének köszönhető.

Az első negyedében 7,4 százalékkal 3,16 milliárd dollárra emelkedett az EMEA régióban a szerverpiac, a leszállított gépek darabszáma 16,4 százalékkal bővült éves összehasonlításban. Ez azonban kizárólag az x86-os szegmens teljesítményének köszönhető, a nem-x86 szerverek továbbra is mélyrepülésben voltak.

Átveszi az uralmat az x86

Az okok nagyjából ugyanazok, amelyeket a világpiaci tendenciák kapcsán már említettünk. A recesszió hatására megvágott informatikai büdzsék miatt egyre több felhasználó fordul az x86-os gépek felé, amelyek teljesítményben és megbízhatóságban is gyorsan zárkóznak a RISC-szerverek mellé, amelyet támogat a virtualizációs technológiák gyors fejlődése is. Az IDC számai alapján az x86-piac harmadával bővült a tavalyi első negyedévhez képest és 2 milliárd dollárt tett ki.

A RISC-piacon az első negyedévben láthatóan a kivárás uralkodott. A piacvezető IBM csak a negyedév végén kezdte el szállítani a Power7 processzorra épülő szervereit, a HP pedig csak éprilis legvégén mutatta be új generációs Itanium-alapú rendszereit. Az IDC szerint a RISC-szegmens 23 százalékkal bukott alá az első negyedévben, amelyet a Sun-Oracle összeolvadás körüli bizonytalanság is magyaráz, eközben az Itanium-alapú gépek forgalma 17 százalékkal csökkent. A mainframe-piac 16 százalékkal zsugorodott a tavalyi első negyedévhez képest.

Az olcsóbb gépek felé való elmozdulást jól mutatja, hogy az alsó kategóriás (25 ezer dollárnál olcsóbb) szerverek forgalma 31 százalékkal bővült az IDC szerint, miközben a közép- és felső kategóriában 24 és 18 százalékos visszaesés volt tapasztalható.  Az elemzőcég ugyanakkor azt gondolja, az új RISC/UNIX platformok megjelenése néhány negyedéven belül éreztetni fogja a hatását és itt is megkezdődik az élénkülés. Az x86 előretörése a Windowsnak kedvezett, a Microsoft operációs rendszerét futtató kiszolgálók értéke harmadával 1,5 milliárd dollárra dagadt az első negyedévben, eközben a UNIX-szerverek forgalma 20 százalékkal apadt.

ProLiant és PowerEdge

A gyártók versenyében a HP állt az élen, amely x86-os ProLiant gépei sikerének köszönhetően 22 százalékkal tudta növelni szervereladásait. A második helyen álló, az x86-os szegmensre egyre kevéssé koncentráló IBM ezzel szemben 5 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, amely a gyenge RISC- és mainframe-forgalommal magyarázható. A HP bevételarányos részesedése egy év alatt 5 százalékponttal 41 százalékra emelkedett, eközben az IBM 3 százalékpontot vesztett és 25-re csúszott. A rangsor harmadik helyén álló, kizárólag x86-os szervereket kínáló a Dell éves összehasonlításban 29 százalékkal tudta növelni forgalmát.

A világpiacon a Fujitsu már megelőzi a Sunt, az EMEA régióban azonban még tartja magát az Oracle kezébe került szervergyártó. Az IDC adatai alapján a vállalat forgalma ugyan 15,8 százalékkal csökkent, de még így is másfélszer annyi volt mint a 9 százalékot bővülő Fujitsué.

Nincs sok ok az örömre

Noha az adatok biztatóak, túlzott optimizmusra nincs ok. Bár a szerverpiac növekedése kétségtelenül beindult az EMEA régióban, a  forgalom még távolról sem közelíti a válság előtti állapotokat. 2008 negyedik negyedévében 4,4 milliárd dollárt tett ki a szerverforgalom az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló területen, 2007 negyedik negyedévében pedig 5,4 milliárd dollárra rúgott, amely történelmi rekordot is jelent egyben.

A szűkebb régiónkban és főleg Magyarországon egyelőre kevésbé láthatók a fellendülés jelei, az IDC április közepi összefoglalása szerint Kelet-közép Európát a recesszió az átlagnál jobban megtépázta és csak lassan heveri ki a válság okozta sokkot. A CEMA (Kelet-közép Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban 2010-ben mindössze 3,4 százalékos szerverpiaci növekedést valószínűsít az elemzőcég, és ennek nagyját a fejletlen közel-keleti és afrikai országok fogják hozni.

A görögországi állapotok okozta bizalmi válság, majd a múlt hét végén lezajlott kormányzati kommunikációs katasztrófa mélybe lökte a forint árfolyamát, amely persze erőteljesen kihat a hazai hardverpiacra, vagyis a szerverekre is. A gyors áremelkedés megöli a keresletet, a gyors árfolyamgyengülés pedig kivárására sarkallja a vevőket - egyikből sem lesz üzlet. Tovább rontja a helyzetet, hogy a gyártók és disztribútorok szinte valós időben, akár naponta többször követik az árfolyam romlását, és építik be az árakba, úgy a csökkenésnél hagynak némi puffert és átfutási időt, vagyis az nem jelentkezik azonnal, ami még inkább elodázza a kereslet megjelenését.

Bennfentes iparági forrásuk szerint Magyarországon legfeljebb 10 százalék körüli szerverpiaci bővülés várható 2010-bem, de ez is csak volumen alapján, értékben inkább a stagnáláshoz lesz közel a piac. Az első negyedévben némi bővülés érezhető volt itthon, az árfolyamokat befolyásoló események következményeit azonban egyelőre lehetetlen lenne megbecsülni, ezért az év második feléről nem lehet igazán jó előrejelzést rajzolni, fogalmazott forrásunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról