Szerző: Koi Tamás

2010. május 20. 11:36

Senkinek nem kell a mobilos zeneletöltés

Egyre többen hallgatnak zenét mobiltelefonjukkal, a különböző készülékgyártók és operátorok által üzemeltetett mobilos zeneletöltő szolgáltatásokat azonban alig használják az előfizetők - derül ki egy friss felmérésből.

A comScore által az öt legnagyobb európai piacon (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország) elvégzett, mobilozási, illetve mobil zenefogyasztási szokásokat feltérképező felmérés rámutat, hogy a még nálunk jóval fejlettebb országokban sem mennek jól az olyan mobilos zeneletöltő szolgáltatások, mint a Nokia Comes With Music, vagy a Sony Ericsson PlayNow.

Mobil zene PC-ről

A statisztikák szerint a fenti országokban a mobilosok 23,8 százaléka, azaz körülbelül 54 millió ember használja rendszeresen zenehallgatásra a mobilját. Ennek fényében különösen kiábrándító a direkt mobilos zeneletöltő szolgáltatások rendkívül alacsony népszerűsége (a megkérdezettek mindössze 1,9 százaléka szokott közvetlen a telefonjára zenét letölteni), dacára annak, hogy Európa-szerte több tucatnyi mobilos zenebolt vagy áruház kínál tartalmat a mobilfelhasználóknak. A comScore szerint ez a fajta zenevásárlás a németek körében a legkedveltebb: Németországban március folyamán valamivel több mint egymillióan töltöttek le zenét a mobiljukra - ez egyébként a kétszerese az egy évvel korábbi letöltőbázisnak.

A kutatócég elemzője szerint a mobil zeneletöltő szolgáltatásokat üzemeltető készülékgyártók és szolgáltatók hatalmas ziccert hagynak ki, hiszen a mobiljukon rendszeresen zenét hallgató felhasználók 47 százaléka rendszeresen internetezik is a telefonjáról, ehhez képest a zenéket túlnyomó részt mégis a PC-jükről másolják át a telefonra. A statisztikákból emellett kiderül, hogy az öt legnagyobb európai országban márciusban a mobilozók 35 százaléka futtatott a készülékén valamilyen játékot vagy más alkalmazást, negyedük internetezett a mobilról, 13,7 százalékuk közösségi hálózatok elérésére, 11,1 százalékuk pedig hírfogyasztásra is használta a mobiltelefonját.

A mobilos zeneletöltő szolgáltatások hazánkban a nyugat-európai átlaghoz viszonyítva is jóval kevésbé népszerűek. Erre utalhat legalábbis, hogy a Sony Ericsson május elsejével megszüntette a fél év alatt alig néhány ezer felhasználóhoz eljutott, a T-Mobile-lal karöltve üzemeltetett PlayNow Plus szolgáltatást, mely eddig a legnagyobb, több millió zeneszámból álló választékot kínálta, havidíjas előfizetési rendszerben. Ezen kívül a hazai piacon egyedül a Vodafone üzemeltet mobilos zeneletöltőt (Vodafone Zenetár), a Telenor még a kifejezetten fiatalokat célzó djuice szolgáltatások felhasználói számára sem kínál telefonos zeneletöltést.

Egységes szabályozásra lenne szükség

A PC-s és mobilos zeneletöltő szolgáltatások az európai piacon lényegesen nehezebb helyzetben vannak, mint Észak-Amerikában, a szétszabdalt piacon ugyanis a többnyire elavult nemzeti szabályozások gátját szabják a páneurópai szolgáltatások terjedésének. Az Európai Bizottság az Európai Digitális Menetrend részeként éppen ezért politikai nyomásgyakorlással és nemzetközösségi szintű szabályozás bevezetésével próbálja megteremteni az egységes európai digitális piacot.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság távközlésért és médiaügyekért felelős biztosa többször is rámutatott, hogy Európa azért nem lehet versenyképes ezen a téren az Egyesült Államokkal, mert  a jogdíjak kezelése megrekedt a tagországok  szintjén. \"Ennek hatására gyakorlatilag kijelenthető, hogy az egyetlen egységes európai digitális piac az illegális piac\" - mondta néhány héttel ezelőtt Kroes, utalva arra, hogy az európaiak egyedül a számos államban illegálisnak tekintett fájlcserélőkön keresztül tudnak hozzájutni bizonyos audiovizuális tartalmakhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról