Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 19. 13:50

ASUS netbook USB 3.0 csatlakozókkal

Az Eee PC termékvonal lassan olyan méretűre dagad, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik a sok modell között. Az Asustek folyamatosan ontja magából az újabbnál újabb gépeket, az érdekesebbek közé tartozik a 1215N, amelyet valószínűleg a június elején zajló tajvani Computex alkalmából jelent be hivatalosan az Asustek.

A netbookokat megálmodó vállalat új Eee PC modelljének érdekessége, hogy kétmagos Atom D510 processzorra épül, amelyet leginkább kis teljesítményű és fogyasztású asztali gépekbe szán az Intel. Az 1,66 GHz-es processzor már a szilíciumra integrált grafikus vezérlővel rendelkezik, az Intel GMA 3150 azonban nem egy teljesítménybajnok és a HD-videók lejátszását gyorsítására sem képes.

Az Asustek mérnökei egy NVIDIA ION 2 grafikus magot építettek a netbookba, amely egyfelől lehetővé teszi HD filmek lejátszását akár a népszerű videómegosztókról is (az Adobe Flash 10.1 már kihasználja a hardveres gyorsítást), másfelől elegendő grafikus teljesítményt biztosít a pár éves játékokhoz is. Az NVIDIA a World of Warcraftot és a Spore-t emelte ki példaként, amelyek játszhatók az új ION-nal. Ehhez jó partner az Eee PC 1215N-ben az alapkiépítésben 4 gigabájtos memória.

Annak érdekében, hogy a nagyobb grafikus teljesítmény ne menjen az akkus üzemidő rovására, az új ION is megkapta az NVIDIA Optimus technológiáját, amely automatikussá teszi a váltást az Atom chipbe integrált és a diszkrét videovezérlő között. Az Optimushoz nincs szükség hardveres kapcsolóra de még szoftveres \"gombra\" sem, nem kell az operációs rendszerből kijelentkezni vagy a futó alkalmazásokat bezárni, a grafikus chip, a Windows 7 operációs rendszer és a meghajtóprogram a háttérben elvégzi a váltást.

Ha a kétmagos Atom D510 processzor és az ION nem tenné elég érdekessé az Eee PC 1215N-t, a beépített USB 3.0 vezérlőchip biztosan. A gépben összesen három USB-port található, ezek közül kettő USB 3.0 szabványú, egy pedig a korábbi USB 2.0 specifikációval kompatibilis. Mivel a gép hivatalosan még nem létezik (bár mintapéldányok már felbukkantak egy-két weboldalon), ezért a specifikációk közel sem tekinthetők véglegesnek, egyes források például tudni vélik, hogy a bolti forgalomba kerülő gépekben már DDR3 memóriát támogató Atom D550 processzor lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról