Szerző: Bizó Dániel

2010. május 13. 18:20

Az Oracle nem kér az AMD-ből

A Sun felvásárlásának lezárása, vagyis a tavasz kezdete óta a az Oracle világszerte tart rendezvényeket, úgynevezett Sun Welcome eseményeket, amelyeken a Sun ügyfeleit igyekszik tájékoztatni elképzeléseikkel kapcsolatban. Az ausztrál állomáson kiderült ami már várható volt: az Oracle dobja az AMD-t.

Nincs pardon

Az Oracle hatalomátvételét követően gyorsan világossá vált, hogy a vállalat szűkíteni fogja x86-os szerverkínálatát, miután Larry Ellison már korábban közölte, nem áll szándékában az olcsó tömegszerverek piacán versenyezni, és alacsony profittartalmú dobozok eladásával foglalkozni.

Az április végén Ausztráliában megrendezett állomáson a cég a nyilvánosság előtt is felvállalta, hogy az Oracle szakít az AMD-vel, és az Intel Xeon köré konszolidálja szerverkínálatát, amellyel elsősorban integrált megoldásait akarja kiszolgálni, nem önálló gépeket eladni - az IDEAS elemzőcég blogja számolt be erről. Az Oracle döntése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalat nem dob piacra újabb opteronos konfigurációkat, amelyek egyébként már elkészültek a háttérben. Ehhez kapcsolódóan az Oracle megkezdte a meglévő AMD-s gépek kivezetését is a piacról, vagyis várhatóan néhány hónapon belül azokat már nem lehet megvásárolni.

Az AMD számára ez jelentős veszteség egy olyan időszakban, mikor hatalmas hátránnyal kell megküzdenie az IDC szerint az x86-os szerverpiac 90 százalékát uraló Intellel szemben, és jövőbeni termékeinek is csökken a potenciális piaca. A nagy gyártók közül a HP és A Dell forgalmaz csak a legújabb, 8-12 magos Opteronokkal szerelt gépeket.

Az Oracle a jövőben olyan szerverek fejlesztésére koncentrál, amelyek illeszkednek azon víziójába, hogy a vállalati ügyfeleknek átfogó, gyárilag integrált hardver-szoftver megoldásokat szállítson. Így például egy Oracle vállalatirányítási rendszer bevezetésekor nemcsak a szoftverösszetevőket, hanem az azokat futtató alkalmazás-, adatbázis- és webes szervereket, tárolórendszereket is biztosítani akarja a cég. A klaszterek és az Oracle RAC-ra építő Exadata miatt kétfoglalatos, a nagyobb terhelésű alkalmazások számára pedig 4-8 foglalatos Xeon-gépek is várhatóak a jövőben.

Az AMD Opteronok ezeken a területeken jelenleg tökéletesen versenyképtelenek az Intel hat- és nyolcmagos Xeonjaival szemben, nemcsak műszakilag, de szoftverlicencelési szempontból is, mivel ugyanazt vagy alacsonyabb teljesítményt másfél-kétszer több processzormaggal érik el. Az Oracle döntésében az is közrejátszott, hogy az AMD gyakorlatilag megszüntette a 4 foglalatosnál nagyobb konfigurációk támogatását, ami korábban a Sun egyik specialitása volt, hiszen 8 foglalatos Opteron-szerverrel csak a Sun és a HP rendelkezett. Az Oracle döntése ráadásul az Intel és az AMD processzorfejlesztési termékterveinek tudatában született meg, amely alapján az Intel pozíciói stabilak maradnak a következő évek során is.

SPARC: nincs új a nap alatt

A vállalat továbbra sem mondott semmi érdemlegeset a SPARC-kal kapcsolatos tervekről, mindössze megerősítette, hogy az év második felében érkezik az UltraSPARC T3, a Niagara harmadik generációja, amely 16 magot integrált egyetlen chipre, így 128 utasításszálat kezel. A Rainbow Falls kódnéven ismert fejlesztés elvileg alkalmas lehet arra, hogy 4 foglalatnál nagyobb rendszerekben is megjelenjen, azonban lehetséges, hogy ez a feladat a későbbi, folyamatban lévő fejlesztésekre marad.

Az Oracle arról sem számolt be, hogy mi lesz a Fujitsu SPARC64 processzorokkal és M-sorozatú szerverekkel, továbbra is csak annyit tudni, hogy jövőre jön egy új változat, ennél a pontnál messzebb azonban nem látni. Valószínűsíthető azonban, hogy saját processzorfejlesztései mellett az Oracle nem fogja a Fujitsu chipjeit alkalmazni, és láthatóan a japánoknak sem fűlik már a foga ahhoz, hogy évente százmillió dollárokat invesztáljanak egy hanyatló területbe, ahol kis jelenléttel bírnak, és az Oracle-ön múlik üzletük gazdaságossága.

A korábbi, tavaly nyáron, már az Oracle jóváhagyásával született tervek szerint a Sun processzorfejlesztő mérnökei a jövőben ismét egy egységes SPARC technológiát dolgoznak ki a UNIX-gépek kiszolgálásához, és a különböző szegmenseket megcélzó processzorok közös mikroarchitekturális alapokból táplálkoznak, de az implementáció megcélzott szegmensenként eltérő lesz. A termékterv alapján jövőre jelenik meg az új fejlesztések első gyümölcse, a Yosemite Falls, amely a Niagara vonalat viszi tovább, és 8, a jelenlegieknél nagyobb teljesítményű, szintén nyolcszorosan többszálúsított magot integrál majd, és 4 foglalatig skálázódik. Ezt követően egy évvel, 2012-ben érkezne az új high-end chip, a már 28 nanométeren gyártott Yellowstone Falls, amely mindössze négymagos volna (bár ez ebben a formában valószínűtlennek tűnik), viszont magas órajelekkel bírna és 192 foglalatig is skálázódna. Ezzel párhuzamosan a Niagara által képviselt vonalat egy 16 magos, 8 foglalatig skálázódó chip, a Cascade Falls képviselné. Mindkét 28 nanométeres fejlesztés 8 fonalat támogatna magonként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról