:

Szerző: mz

2000. augusztus 16. 00:06

Pénznélküli jövőképek

A nemzetközi utazóközönség 43 százaléka szívesen élne készpénz nélküli társadalomban, ahol minden fizetést kártyával lehetne lebonyolítani, 16 százalékuk pedig már ma is elavultnak tartja a készpénz használatát - tanúsítja az a kutatás, amelyet az Audits and Surveys Worldwide nemrég végzett el a Visa International megbízásából.
A vizsgálatban résztvevő kilenc nemzet közül a brazilok vannak a leginkább meggyőződve arról, hogy gyorsan közeleg a készpénz nélküli társadalom kora (63%). Őket a kanadaiak (52%), majd pedig a britek (43%), a németek (43%) és a japánok (43%) követik. Az ausztrálok (22%), az egyiptomiak (39%) és az Egyesült Arab Emirátusok lakói (39%) kevésbé bíznak abban, hogy már a közeljövőben megszabadulhatnak pénzérméiktől és bankjegyeiktől.
Bár a kutatás Magyarországra nem terjedt ki, a Visa nemrégiben végzett felmérése szerint nálunk is formálódóban van a készpénz nélküli társadalom. 1998 és 1999 között például 83 százalékos növekedés volt megfigyelhető a Visa kártyákkal végzett fizetési (POS) tranzakciók számában, míg a Visa kártyákkal elköltött összeg ugyanebben időszakban 40 százalékkal, 2,07 milliárd dollárra emelkedett.
A nemzetközi közvélemény-kutatásban megkérdezett 700 világjáró szintén a kényelemmel (67%) és a biztonsággal (67%) indokolta, hogy miért nem visz 100 dollárnál több készpénzt magával külföldre. Hatvannégy százalék azt is megemlítette, hogy lopás esetén a kártyát sokkal könnyebb pótolni, mint a készpénzt.
A felmérés szerint az ausztrálok és az amerikaiak érzik a leginkább úgy, hogy nincs szükségük készpénzre. Legtöbbjük már 80-100 dollárral a zsebében is bátran nekivág a külföldi útnak. A brazilok, a japánok és a Közel-Kelet lakói azonban szívesen tartanak ennél több pénzt tárcájukban.
A külföldre utazók fizetési döntései világosan igazolják, hogy a kártyahasználat mind jobban kiszorítja a piacról a készpénzt. Ez a trend Magyarországon is egyre jobban érezteti hatását. A megkérdezettek 80 százaléka gondolkodás nélkül kártyával fizet a szállodában. Repülőjegyvételnél, autóbérlésnél és éttermi fizetésnél ez 75, 71 és 58 százalék esetében van így, míg külföldi vásárlások során 63 százalék használja fizetőeszközként kártyáját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.