Szerzők: Bizó Dániel, Koi Tamás

2010. április 30. 15:48

Közel a 4G mobilinternet

Jövő tavaszra véglegesedhet a negyedik generációs mobilhálózati szabvány, erősítette meg a napokban az ütemtervet a kidolgozásáért felelős iparági szervezet, a 3GPP. Az LTE optimalizációjával gigabites linksebességek is felépíthetőek lesznek.

Közel a 4G

A telekommunikációs berendezésgyártókat és szolgálatókat tömörítő 3rd Generation Partnership Project (3GPP) várakozásai szerint az új specifikációkat összesítő Release 10 jövő márciusra készülhet el, ennek része lesz az LTE Advanced, amely már negyedik generációs mobilhálózati technológiát definiál. Jelenleg a specifikációk kidolgozása és a hibák kigyomlálása folyik, funkcionálisan már elkészült a szabvány. A következő fázist szeptemberre tervezi a szervezet, és decemberre más végletessé válhatnak a bázisállomásokat érintő leírások.

Ez azt jelenti, hogy akár jövőre elindulhat a világ első kereskedelmi 4G-s hálózata, és az elsőség reklámértéke nyilvánvalóan vonzó lesz több mobilszolgáltató és hálózati beszállító számára ahhoz, hogy mindent megtegyenek a mielőbbi rajtért. Az LTE esetében az azt leíró Release 8 szabvány végleges elfogadását követően egy évvel indult be az első kereskedelmi hálózat a svéd TeliaSoneránál, Stockholmban és a norvég Oslóban. Az átlagsebesség a kezdeti mérések alapján 12 Mbps le-, és 5 Mbps feltöltési irányban, a késleltetés pedig 20 milliszekundum körül alakul.

Az LTE Advanced lényegében az LTE berendezések működésének optimalizálását takarja, és szoftveres frissítésként érkezik. A cél az 1 Gbps linksebesség felépítése, az agresszívebb energiagazdálkodás a különböző adóteljesítmény állapotok közti gyors váltással, valamint az egyes cellák peremén elérhető szolgáltatási szint megemelése, vagyis a robusztusabb lefedettség elérése. Az ENSZ International Telecommunications Union szervezet 4G szabványának megfelel az LTE Advanced, és egy teljesen IP-alapú hálózatot takar, amely a fejlett rádiós moduláció révén magas spektrumhatékonyságot ér el, és tipikusan 10 Mbps feletti, ideális esetekben akár 50-100 Mbps valós sebességet kínál a felhasználóknak, miközben alacsony késleltetést biztosít.

LTE itthon

A mobil adathálózatok következő fontos technológiai lépcsőfokának tartott, az LTE Advanced előszobájának tekinthető LTE technológiával ma már mindhárom magyarországi operátor kísérletezik. A legkiterjedtebb terepteszt a T-Mobile és az Ericsson együttműködésében zajlik Budapesten, a XI. kerület egy részén, öt bázisállomás bevonásával. A két cég tavaly decemberben kezdte a tesztelést, lényegében ugyanazokat a hálózati elemeket használva, amelyek Stochkholmban a világ első, kereskedelmi LTE-szolgáltatásának adnak alapot.

A jelenleg 50 Mbps maximális elméleti sávszélességet kínáló teszthálózat mai demonstrációja során a technológiában rejlő lehetőségeket mutatták be a két cég szakemberei. A rendszer kereskedelmi bevezetésének időpontja az alapvetően sikeres tesztek ellenére továbbra is kérdéses, és több szabályozási kérdést is felvet, valamint mindenekelőtt fel kell szabadítani bizonyos, jelenleg más célokra használz frekvenciaszeleteket is. A T-Mobile mellett a Vodafone Magyarország és a Pannon is kísérletezik a jelenleginél jóval gyorsabb mobilhálózatokkal. A Vodafone kínai partnerére, a Huawei-re támaszkodik a tesztek során, a Pannon pedig a hetekben indította el LTE teszthálózatát a ZTE-vel karöltve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról