Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 15. 14:10

Linux-alapú kéziszámítógépet mutatott be az Agenda

A San Jose-ban (California, USA) megrendezett LinuxWorld Expo kiállításon az Agenda Computing bemutatta az Agenda VR3 kéziszámítógép-sorozatot, melynek fő érdekessége, hogy Linux VR operációs rendszert használ.

A számítógép lelke egy 66 MHz-en működő 32 bites MIPS processzor, adatok tárolására 8 MByte ROM és egy 2 MByte kapacitású flash modul áll rendelkezésre, amely tovább bővíthető. A számítógép 240x160 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik, amely 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes. Adatbevitelre a műanyag toll és a kézírásfelismerő szoftver szolgál, de használhatjuk a "virtuális billentyűzetet" is. Amennyiben ez nem lenne elég, a géphez külső billenyűzet csatlakoztatható. Az Agenda VR3 hang kiadására is képes, ezért mikrofon- és fülhallgató-csatlakozókkal is felszerelték. A gép 33.6 kbps sebességű modemmel is bővíthető, aminek segítségével akár internetezhetünk, levelezhetünk vagy faxolhatunk is. Adatainkat akár infravörös porton keresztül is kicserélhetjük.

Érdekesség még, hogy az adatszinkronizációt nem csak Linux hanem Windows operációs rendszert futtató számítógépen is elvégezhetjük. A gépben számos szoftvert találunk beépítve: a szokásos határidőnapló-funkciók ellátásához szükséges szoftvereken kívül számológép, notesz, levelező- és terminálprogram valamint játékok kerültek az Agenda VR3 memóriájába.

Az Agenda VR3 sorozat jelenleg három modellt tartalmaz: a legolcsóbb gép 8+2 MByte memóriával kerül az üzletekbe és 149 dollárt kérnek érte, a legdrágább változatba (Agenda VR3s) 8+8 MByte memóriát építenek, ezért 249 dollárt kell leszurkolnunk. A számítógépeket már meg lehet rendelni, habár szállításuk csak októberben kezdődik.

Az Agenda Computing bejelentése szerint még ebben az évben tovább kívánnak lépni a Linux-alapú kéziszámítógépek terén, és novemberben bemutatják az Agenda VR5 gépet, amely több memóriát, lítium-ion akkumulátort és masszív fémházat kínál.

  • Agenda Computing
  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról