Szerző: Koi Tamás

2010. április 28. 10:44

Black tie-ból smart casual - jön a BlackBerry OS 6

A várakozások szerint jelentős mértékben fellendítheti a Research in Motion forgalmát az új BlackBerry operációs rendszer érkezése.

A RIM a héten zajló WES 2010 rendezvényen árulta el az első hivatalos részleteket a BlackBerry okostelefonok hamarosan megjelenő új operációs rendszeréről, a BlackBerry OS 6.0-ról, vagy ahogy a marketinganyagokban hivatkoznak rá, a BlackBerry 6-ról. Az új rendszer leginkább azon a ponton újul majd meg, amely kapcsán a RIM-et a múltban több kritika is érte: a végletekig leegyszerűsített, szöveges kezelőfelület új, a kor szellemének jobban megfelelő külsőt kap.

A RIM okostelefonjai bár alapvetően a legjobb kommunikátorok közé tartoznak, az évek során nem tudtak maradéktalanul megszabadulni a múlt örökségétől: a cég évekkel ezelőtt személyhívókban utazott, és hiába került a modern készülékekre nagy kijelző vagy érintőpanel, a felső menürétegeket leszámítva a kezelőfelület, illetve a menü továbbra is szöveges maradt.

A gyártó - látva a konkurens operációs rendszerek fejlődési útját - nemrég úgy döntött, hogy a kisebb, apróbb funkcionális változásokat tartalmazó fejlesztési lépcsőnek tekinthető BlackBerry OS 5.0 tavaly őszi bemutatása után egy jelentősen átdolgozott, ugyanakkor a BlackBerry-tulajok számára továbbra is ismerősnek tűnő kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszert fejleszt telefonjaira.

A BlackBerry 6 az eddig hivatalosan közölt információk, illetve a hivatalos promóciós videó tanúsága szerint sokkal alkalmasabb lesz az érintőkijelzős vezérlésre mint a BlackBerry OS 4.7 vagy az 5.0 (előbbi éppen az érintőkijelzős Stormon, utóbbi a Storm 2-n debütált elsőként). Ez egyben azt is jelentheti, hogy a RIM a későbbiekben a jelenlegi, elsősorban QWERTY-s telefonokból álló választékát több érintőkijelzős modellel egészíti majd ki.

Az új rendszerszoftverrel több natív rendszeralkalmazás is megújul, illetve új külsőt kap. A bemutató alapján a BlackBerry telefonokon legtöbbet használt alkalmazás, az üzenetkezelő, valamint a névjegyzék is máshogy fog kinézni, új lesz a naptár, valamint a jelek szerint egy felület, illetve egy alkalmazás kezeli majd a különböző közösségi hálózatokon (Facebook, Twitter) megjelenő üzeneteket.

A BlackBerry 6 szervesen integrált része lesz a korábban bemutatott WebKit-alapú böngésző is, mely a RIM elképzelései szerint az egyik legjobb mobil böngésző lehet majd a piacon. A füles böngészést is támogató browser a korábbi információk szerint rendkívül gyors lesz, illetve teljes kompatibilitást ígér az elterjedt webes szabványokkal. Korábban nem volt egyértelmű, hogy a böngésző különálló, letölthető programként jelenik-e majd meg a BlackBerrykhez, vagy a teljes operációs rendszert frissíteni kell-e a telepítéséhez, a cég most tisztázta, hogy csak a BlackBerry OS 6-ba kerül be az új böngésző.

A frissítés kapcsán a RIM egyelőre szemérmesen hallgat arról, hogy mely készülékekre jelenhet meg a BlackBerry 6, nem túl biztató mindenesetre, hogy a gyártó máshogy kezeli az operációs rendszer frissítését, mint ahogy azt például az Apple teszi az iPhone-nal: A különféle BlackBerrykhez kiadott rendszerfrissítéseket először a szolgáltatóknak kell jóváhagyniuk, és végső soron ők is döntenek arról, mikor és milyen modellekre teszik elérhetővé az új szoftvert. Így fordulhat elő, hogy egyes szolgáltatók közt akár fél év eltérés is lehet az új rendszerszoftver kiadása közt azonos hardverre épülő készülékeknél.

Mindazonáltal valószínűnek tűnik, hogy az újabb BlackBerry okostelefonokra elkészül a BlackBerry 6, így szinte biztos, hogy a Storm 2, a Bold 9700, valamint az új, szintén a héten bemutatott Bold 9650 és a Pearl 3G megkapják a frissítést. A RIM társelnök-vezérigazgatója, Mike Lazaridis a WES-en tartott beszédében világossá tette, cége sokat vár a BlackBerry 6 megjelenésétől: rövid távú cél a BlackBerry szolgáltatás ügyfélszámának növelése 41 millióról 100 millióra.

A BlackBerry 6 a következő negyedévben készül el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról