:

Szerző: Koi Tamás

2010. április 21. 11:29

Formálódik az újabb Bluetooth szabvány

A szabványalkotók éppen egy éve fogadták el a Bluetooth szabvány 3.0-s verzióját, a testületnél már javában dolgoznak a megújult vezeték nélküli kommunikációs platformon.

A legkülönfélébb eszközök közti rövid hatótávolságú rádiókommunikáció biztosítására létrejött, a  legtöbb iparági szereplő által támogatott és átvett Bluetooth szabványt gondozó Bluetooth Special Interest Group (SIG) köreiben hónapok óta napirenden van az új, 4.0-s verzió elkészítésének üteme, illetve a további, az adatátviteli sávszélességet növelő fejlesztések implementálása. Az új Bluetooth elsősorban a korábbiaknál jóval energiatakarékosabb felhasználást tesz majd lehetővé, így a szabvánnyal kommunikáló, egyszerűbb eszközök mérete jelentősen csökkenhet a jelenlegi megoldásokhoz képest.

Az új szabvány rádióspecifikus részleteit már tavaly decemberben publikálta a Bluetooth SIG, a hardvergyártók így megkezdhették az új rádióegységek tervezését és a gyártási előkészületeket. A szabványalkotók a héten bejelentették, hogy protokollszinten is készen áll a szabvány a bevezetésre, így az alkalmazásfejlesztők is megkezdhetik a munkát. Az első, Bluetooth 4.0-ra épülő eszközök az év végén kerülhetnek a boltok polcaira.

Az új Bluetooth energiatakarékos üzemmódja jóval túlmutat a korábbi szabványok adta lehetőségeken. A szabvány mögött álló testület elképzelései szerint a Bluetooth 4.0-val a rövid hatótávolságú rádiós kommunikáció több olyan eszközbe is beépíthető lesz, melyeknél eddig túl bonyolult, vagy lehetetlen lett volna megoldani az integrációt. Az új szabvány energiatakarékos protokollja révén egy olyan Bluetooth-eszköz, mely csupán korlátozott mennyiségű adat továbbítására használja a rádióhullámokat (például egy óra, mely a hívószám megjelenítésével jelzi, hogy a hozzá csatlakoztatott telefonra bejövő hívás érkezett), akár évekig működhet egy gombelemmel, ezzel együtt mérete nem kell eltérjen jelentősen a hagyományos megoldásoktól.

A szabványalkotók ezzel együtt azt remélik, hogy a Bluetooth rádiókommunikáció az energiatakarékos rendszer segítségével olyan szegmensekbe is beférkőzhet, ahol eddig nem volt általános a használata. Michael Foley, a Bluetooth SIG igazgatója elmondta, ilyen, kiaknázatlan piac lehet az egészségügyben, vagy a sportban széles körben használt elektronikai segédeszközök például vércukorszint-mérők és pedométerek piaca.

Az új megoldás hátránya, hogy az energiatakarékos üzemmód kihasználásához minden csatlakoztatott eszköznek támogatnia kell az új protokollt, vagyis a jelenlegi Bluetooth-eszközök nem fognak tudni csatlakozni a kizárólag az alacsony energiafelhasználású üzemmódot támogató megoldásokhoz. A Bluetooth szabvány energiatakarékos protokolljának létrehozása egyébként hosszú évek óta napirenden van: az energiafelhasználás szempontjából jóval hatékonyabb rádióforgalmazás szükségességét először a Nokia vetette fel még 2001-ben.

Az új Bluetooth megalkotása mellett a szabványalkotók javában dolgoznak a távolabbi jövőben megjelenő specifikációkon is. A Bluetooth SIG eredetileg e heti ülésén döntött volna arról, hogy a gigabites sávszélességű, 60 GHz-es frekvenciasávban zajló rádiókommunikációhoz melyik meglévő szabvány alapjait veszik át. A jelentkezők közt szerepel a WirelessHD Konzorcium és Wireless Gigabit Szövetség rivális technológiája, miután tavaly ősszel a jogdíjviták miatt eldőlt, hogy az ultrawideband (UWB) technológia helyett mást kell választaniuk a szabványalkotóknak. A döntést végül szeptemberre halasztották.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.