Szerző: Koi Tamás

2010. április 15. 12:57

Csökkent a BSA-hoz érkező bejelentések száma

Tavaly jelentősen csökkent a BSA-hoz érkező, illegális szoftverhasználattal kapcsolatos bejelentések száma, a cégek azonban többek költöttek pereskedésre, mint 2008-ban.

Tavaly a Business Software Alliance (BSA) Európában közel 4000 bejelentést kapott az illegális szoftvereket használó társaságokról, 2256 esetben pedig jogi eljárást kezdeményezett. A BSA jogi lépéseinek eredményeként emellett az illegális szoftverek használata 2009-ben az európai vállalkozások számára jóval többe került, mint korábban - derül ki a szervezet közleményéből.

A bejelentések száma mindazonáltal lényegesen csökkent a 2008-as állapotokhoz képest, amikor összesen 5546 jelentés érkezett illegális szoftverhasználatról a BSA-hoz - ezek közül több mint háromezer esetben indult jogi eljárás. A szervezet álláspontja szerint a BSA magyarországi tevékenysége a Rendőrséggel és a Vám- és Pénzügyőrséggel együttműködve ezzel együtt hatékonyabbnak tekinthető, mint 2008-ban.

A telefonos és az e-mailes forró drót szolgáltatáson keresztül 152 alkalommal érkezett bejelentés a BSA felé, míg a BSA maga 121 esetben kezdeményezett jogi eljárást a szoftvergyártók szerzői jogait megsértő vállalkozások ellen. Egyezség 15 esetben született, melyek eredményeként a vállalkozások illegális szoftverhasználat miatt kifizetett összes költsége elérte az 1 133 000 dollárt.

“Az év során a BSA növelte a jogi erőfeszítéseit, és nagyobb számban ért el egyezségeket, mint 2008-ban,” mondta Sarah Coombes, a BSA-nak az EMEA területen a jogi ügyekért felelős főigazgatója. Coombes emellett burkoltan megfenyegette a társaságokat, mondván, hogy a \"kritikus pénzügyi helyzetben\" nem kockáztathatják meg azt, hogy a szoftverlegalizálás költségein túl a jogi eljárások költségeit is ki kelljen fizetniük.

Tavaly az európai vállalkozások csak a BSA által kezdeményezett jogi eljárások kapcsán 16 millió dollárt fizettek ki. Az IDC által 2008-ban az illegális szoftverhasználat visszaszorításának hatásairól készített tanulmány szerint ha az illegális szoftverhasználat 10 százalékkal csökkenne itthon, az 274 millió dollárral járulhatna hozzá Magyarország bruttó nemzeti össztermékéhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról