Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 21. 15:41

Metrósodik a Windows 8 desktop

Gigantikus blogbejegyzésben részletezi a Windows 8 grafikus felhasználói felületével kapcsolatos gondolatait Jensen Harris, az új operációs rendszer felhasználói élményért felelős csapatának vezetője.

Eltűnik az Aero Glass a Windows 8-ból, röviden így lehetne összefoglalni azt az eposzi bejegyzést, amely pénteken tűnt fel a hivatalos Windows 8 fejlesztői blogban. Jensen Harris, az operációs rendszer felhasználói élményért felelős csapatának vezetője ebben összefoglalja a korábbi Windows-verziók felületével kapcsolatos legfontosabb változásokat és azt is kifejti, miért lett a Windows 8 felülete olyan, amilyen.

Metro és desktop

Amint arról a HWSW-n is már volt szó, a Windows 8 valójában egy "kétarcú" operációs rendszer. Egyfelől tartalmazza a Metro felületet, amely a Windows Phone 7-ből ismerős élő csempéken ("live tile") alapul, és alapvetően úgy tervezték, hogy egy mobil eszközön jól mutasson és könnyű legyen érintéssel vezérelni. A Metróra épülnek a Windows 8 új natív alkalmazásai is, a Microsoft szerint azért, mert a felhasználók túlnyomó többsége egyszerre egy alkalmazást tart nyitva és annak tartalmában szeretne "elmerülni", teljesen függetlenül attól, hogy az egy böngésző, hírolvasó, videolejátszó.

A párhuzamos alkalmazásfuttatás korlátozásának persze más, praktikusabb oka is van, mégpedig az energiagazdálkodás. Amint azt Harris kifejti, a korai Windowsok megszületésekor még az asztali PC volt az elterjedt, a gépek zöme folyamatosan hálózati áramról üzemelt, ezért nem volt a figyelem középpontjában a fogyasztás. A Windows 8 korszakában viszont már a notebookok az uralkodók, de az operációs rendszernek helyt kell állnia tableteken is, amelyek még a laptopoknál is kisebb kapacitású akkumulátorokkal rendelkeznek. A párhuzamos alkalmazásfuttatás pedig teljesítményigényes, a Microsoft ezért engedélyezi legfeljebb két program egyidejű megjelenését a Metro felületen.

A Windows 8 ugyanakkor tartalmazni fogja a hagyományos deskopot is, hogy fussanak rajta azok az alkalmazások, amelyeket még korábbi generációs operációs rendszerekre, elsősorban billentyűzetes és egeres vezérlésre fejlesztettek. Harris szerint a Microsoft nem úgy tekint a desktopra mint valamiféle hagyatékra, hanem mint egy paradigmára: vannak olyan felhasználók és alkalmazások, amelyekhez jobban passzol a desktop, az egyszerre megnyitható több alkalmazás és az átlapoló ablakok. "A desktop nagyszerű az egeres/billentyűzetes munkához és egy nagy monitorhoz, vagy többhöz. [...] lehetővé teszi a képernyőn megjelenő ablakok mérete és elhelyezkedése feletti teljes ellenőrzést" - foglalja össze Harris.

Eltűnik az Aero Glass a desktopról

A Windows 8 azon felhasználók számára is ad újdonságokat, akik csak a desktopon dolgoznak, írja a Microsoft UX-csapat vezetője. Időközben a desktop is változott azonban, eltűnt a Windows Vistában megjelent, áttetsző elemekre és grafikus hatásokra építő Aero Glass. "A valódinak látszó anyagok (például üveg vagy alumínium) utánzása a képernyőn ma már nagyon idejétmúlt és gáz, bár annak idején nagyon is divatos volt" - írja Harris. "Az Aerót úgy tervezték, hogy segítsen az embereknek kevéssé az ablakok keretére figyelni és sokkal inkább a tartalomra az ablakban. Elviszi a szemet az ablakok címsoráról és keretéről arra, ami értékes és amiről az alkalmazás szól."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ugyanezen filozófia mentén most kikerül az Aero Glass a Windows 8-ból és az áttetsző, árnyékolt ablakkereteket egy világos, "lapos", inkább szögletes forma- és színvilág váltotta. "Eltűntek az üvegek és a tükröződések. Szögletesebbre rajzoltuk az ablakokat és a tálcát. Eltávolítottuk a gombokról a csillogást és a színátmeneteket. Az ablakok megjelenését sokkal tisztábbá tettük azáltal, hogy leszedtük a felesleges árnyékokat és áttetsző részeket. Az alapértelmezett ablakkeret fehér, ami levegős és prémium megjelenést kölcsönöz. A tálca továbbra is beolvad a háttérképbe, de összességében sokkal kevésbé tűnik bonyolultnak" - olvasható Harris magyarázata.

"Hogy a történet kerek legyen, a legtöbb közös kontroll, például a gombok, checkboxok, csúszkák és a Ribbon megjelenését is frissítettük. Szögletesítettük a lekerekített éleket, kitisztítottuk a színátmeneteket és lapítottuk a háttereket, hogy igazodjanak a keret változásaihoz. A színeket is finomhangoltuk, hogy modernebbnek és semlegesebbnek érződjenek" - folytatja Harris. A változások persze az akkumulátoros üzemidőnek is jót tesznek, az Aero Glass grafikus hatásai folyamatosan terhelik a grafikus vezérlőt - nem véletlen, hogy a Windows 7 akkumulátoros használat esetén automatikusan képes lekapcsolni a Glasst, hogy ezzel értékes perceket nyerjen a felhasználónak.

Nem fog mindenkinek tetszeni

A Microsoft június első hetében adja ki a Windows 8 "Release Preview" verzióját, azonban a kiadásra jelölt verzió még nem tartalmazza a grafikus interfészben tervezett összes változtatást, derül ki a blogból. Az operációs rendszer "teljes pompáját" csak a végleges verzióban láthatja a közönség, valamikor 2012 őszén. Azt Harris is elismeri, hogy a Windows 8-ban bevezetett változások nem fognak mindenkinek tetszeni, mint minden változás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról