:

Szerző: Koi Tamás

2010. április 13. 14:57

Itthon se híre, se hamva a Nokia csodanetbookjának

Idestova nyolc hónapja, 2009 augusztusában jelentette be a Nokia az első netbookját, melyet a finn gyártó szolgáltatói kapcsolatai miatt igazi sikervárományosként értékelt a szakma. A siker eddig nem jött, a Booklet 3G pedig több országba - így köztük Magyarországra - mindeddig nem jutott el.

A figyelemre méltó képességekkel ellátott hordozható számítógépet a Nokia a kezdetektől fogva igyekezett prémiumkategóriás termékként pozícionálni, a cég ezért soha nem is használta a \"netbook\" kifejezést a Booklet 3G-vel kapcsolatos kommunikáció során. A vállalat tavaly szeptemberen, a Nokia World rendezvény ideje alatt árult el részleteket készülő netbookjáról, mely tulajdonképpen egy netbook és egy okostelefon ötvözetének tekinthető, így számos olyan funkciót is építettek bele, melyeket eddig csak a drágább telefonokban lehetett megtalálni.

Az alumíniumborítású, mindössze 1,25 kilogrammot nyomó Booklet 3G akár 12 órás akkumulátoros rendelkezésre állást ígér, valamint a netbookok közül elsők közt tartalmaz GPS-modult. A szériafelszereltség része természetesen a 3G-modem is, ez azonban egyre több, a Booklet 3G-nél jóval olcsóbb netbookhoz jár alapfelszereltségként. A Nokia netbookja ezt, valamint az alumíniumborítást, illetve néhány egyedi szoftvert leszámítva olyan, mint bármelyik másik netbook, vagyis Atom processzorral, 1 gigabájt memóriával, és Windows 7 Starter operációs rendszerrel érkezik.

A Booklet 3G bejelentésekor a netbookokat forgalmazó, szolgáltatókkal szerződött PC-gyártóknak okkal szorulhatott össze a gyomruk, a Nokia ugyanis a legendásan jó, több évtizedre visszanyúló kapcsolati tőkéjét használhatta volna fel azért, hogy a mobilszolgáltatók kínálatába verhetetlen ajánlatként beillessze a netbookot. A finn gyártó azonban mindeddig nem tudott élni ezzel a lehetőséggel, a Booklet 3G-t egyelőre alig látni szolgáltatói kínálatban, és bár több - zömében népesebb - piacon is forgalmazzák, a fogyasztói ár nem tér el lényegesen a korábban kommunikált, meglehetősen borsos árszinttől: A Nokia netbookját Németországban a legtöbb kereskedőnél 600-700 euróért lehet megvásárolni, Nagy-Britanniában pedig jellemzően 650 fontot kérnek a gépért cserébe.

\"\"

A Nokia Booklet 3G-t első körben hangsúlyozottan a nagyobb piacokra szánta a cég, így bár korábban az idei év elejére ígérték a magyarországi premiert, a netbook a mai napig nem kapható itthon. A helyzet ezzel kísértetiesen hasonlít a netbook-éra kezdetére, amikor az ASUS első Eee PC-jének a hazai megjelenésére hosszú hónapokat kellett várni, akkora volt a kereslet a gépre. A Nokiánál vélhetően nem a kereslettel, sokkal inkább a szűkös gyártási kapacitással lehet probléma, emellett a drága gép itthon minden bizonnyal kisebb sansszal indulna versenybe az árérzékeny vevőkért.

A gyártó egyelőre nem közölte, mikor jelenhet meg a magyar boltok polcain a Booklet 3G. A cég lapunkhoz eljuttatott, szűk szavú álláspontja szerint a Booklet 3G-t kezdetben csak bizonyos országokban kívánják forgalmazni, a terjeszkedésről pedig az ottani tapasztalatok alapján döntenek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.