:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 18. 08:08

Milliónyi mobilra érkezett meg az Android 2.1

Nem sokáig áltatta ígéretekkel a Samsung vásárlóit, elindult a Galaxy Spica i5700 készülékekre az Android 2.1 terítése. A frissítés elsőként Németországban érhető el, de néhány napon belül az egész világon minden Spica-felhasználó megkapja az új Androidot.

A HWSW által is kipróbált Samsung Galaxy Spica volt az első teljes értékű, jó megjelenésű, mégis olcsó androidos okostelefon a piacon. Hazánkban is elérhető a Pannon és a T-Mobile kínálatában, az igényes vevők egy része mégis fanyaloghatott tőle kicsit, ugyanis a rajta található szoftver az Android 1.5-os verziója, amely ma már korosnak számít, hiszen elmúlt másfél éves. Most megérkezett a frissítés, a Samsung egyből az Android legújabb, 2.1-es változatát tette elérhetővé.

A frissítés nem szolgáltatófüggő, tehát a hazai vevők akár a Pannontól, akár a T-Mobile-tól vásárolták a készüléket, egyaránt lehetőségük lesz áttérni a 2.1-es Androidra. A frissítés a mobilhoz adott Samsung PC Studio 7 szoftveren keresztül telepíthető fel, ehhez a CD-ről először telepíteni kell magát a programot, illetve a mobilhoz tartozó USB-drivert.

\"\"

Újdonságok a Galaxy Spicán

A Galaxy Spica az Android 1.5-os verziójával került a boltokba, a 2.1-es kiadás ehhez képest számos újdonsággal szolgál. Fejlődött a virtuális billentyűzet, vakutámogatást és digitális zoomot kapott a kameraszoftver, működik a Bluetooth 2.1 is, illetve mostantól több levelezőszerverrel is lehet párhuzamosan frissíteni, akár Exchange-fiókkal is, így megnyílik az út az Android előtt a vállalati felhasználásra is. A beépített böngésző is új, HTML5-támogatással és átdolgozott kezelőfelülettel vértezték fel.

A felhasználói interfész frissítése során picivel egyszerűbbé vált az alapvető beállítások elérése, így a Wi-Fi ki- és bekapcsolása egyszerűbb. A Google fejlesztői átvariálták a névjegyzéket is, jóval több kommunikációs csatornát adhatunk meg ismerőseinkhez mint eddig, beleértve több mint fél tucat azonnali üzenetküldő alkalmazást (AIM, Windows Live, Yahoo, Skype, QQ, Google Talk, ICQ, Jabber) is. Ezeket az adatokat bármely program használhatja, így a névjegyzékből lehet akár chatet is kezdeményezni ismerőseinkkel.

A nyitóképernyőn animált hátterek is megjeleníthetők és a korábbinál több, kilenc virtuális asztal áll rendelkezésre a widgetek, parancsikonok és egyebek számára. Az Android 2.1 egyik legérdekesebb újdonsága a hangfelismerés. A Speech-to-text funkció egyelőre csak angol nyelven működik, ott viszont meglepően jól. Ha valaki veszi a fáradtságot és érthető (amerikai) angolsággal ejti ki a szavakat, akkor akár egy SMS-t is megírhat vele csendes, zajmentes környezetben. Frissült a Google Maps is, ami nekünk, magyaroknak vajmi keveset számít sajnos. Az új Androidban levő verzió már támogatja a turn-by-turn navigációt, de ez a képesség egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el.

Android 2.1 a Droidon is

A Motorola is frissítést adott ki. A Droid / Milestone mobilok gyárilag 2.0-ás Androiddal érkeznek, így a verzióváltás itt kisebb változást jelent csak. Számszerűleg viszont jelentős a hír, hiszen a Droid piacra dobása utáni 74 napban jobban teljesített (1,05 millió darab), mint anno az iPhone (1 millió darab).

A Droid esetében a frissítéshez nem szükséges asztali szoftver, a mobilhálózaton keresztül érkezik a javítás. A Verizon Wireless már 250 ezer felhasználónak tette elérhetővé a frissítést, s napokon belül mindenkire sor kerül majd. Az európai Milestone-ban már a 2.0 alatt is volt multi-touch támogatás, az amerikaiaknak viszont a 2.1 hozza el ezt a funkciót, illetve a tengerentúlon bizonyára nagyobb keletje lesz a voice-to-text beviteli módnak is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.