Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 8. 13:51

Itthon is megjelent az új Norton 360

Az ősszel megjelent 2010-es Norton-generáció legfontosabb technológiai újdonságaival frissült a laikus otthoni felhasználóknak szánt Norton 360 biztonsági programcsomag.

Magyarországon is elrajtolt a Norton 360 legújabb verziója, amely az ősszel megjelent 2010-es Norton-generáció technológiai alapjaira építkezik, de kimondottan az olyan otthoni felhasználókat célozza, akik alapszinten sem értenek az informatikai biztonsághoz, egyszerűen csak biztonságban akarják tudni PC-jüket és a rajta levő adatokat. Alapesetben a termék még figyelmeztetéseket sem küld a tevékenységéről, csendben teszi a dolgát: kívül tartja a hackereket és vírusokat, automatikusan frissíti az adatbázisait, lefuttatja a víruskeresést és elkészíti a biztonsági mentéseket.

A Norton 360 v4 továbbra is tartalmaz kártevővédelmet, tűzfalat, megvéd az adathalászoktól és a kéretlen reklámlevelektől. A védelmi vonalban újdonság az őszi Norton-termékekben debütált Quorum, amely a fájlok különböző tulajdonságait vizsgálva igyekszik megvédeni a számítógépet a kártékony kódoktól. A program az állományok létrehozásának idejét, méretét, a letöltés forrását és más tényezőket felmérve minősíti az adatcsomagokat, illetve összehasonlítást végez a Symantec saját tesztlaborjából, valamint más felhasználók számítógépeiről gyűjtött adatokkal. A Quorum ezek alapján osztályozza az állomány veszélyességi szintjét, tavalyi elindulása óta több mint 177 milliárd fájlt vizsgált meg a Quorummal a Symantec.

A szoftver nem csak támadásoktól védi a felhasználók adatait, hanem véletlen balesetektől is, ennek érdekében rendszeres biztonsági mentést képes készíteni róluk. Újdonság, hogy a Symantec által biztosított online tárhelyre mentett fájlokhoz mobilon is hozzá lehet férni, így a felhasználó bárhol, bármikor elérheti a fontos adatokat. A Norton 360 v4 az Apple iPhone-ját (és iPod touch készülét), valamint az Android-alapú telefonokat támogatj

A számítógép finomhangolását végző PC Tuneup komponens is új funkciókkal bővült. A Smart Start-up Manager kikapcsolja vagy késlelteti a rendszerindítást lelassító, szükségtelen programok indítását, ezzel jelentősen, bizonyos esetekben akár 40 százalékkal csökkentve az operációs rendszer betöltődéséhez szükséges időt. Emellett  a Norton Community segítségével a felhasználók informálódhatnak, hogy mely alkalmazások a leginkább elterjedtek, valamint, hogy érdemes-e ismeretlen programot telepíteni a számítógépre.

A Norton 360 v4 március 10-én kerül a magyar üzletekbe. A szoftver három PC-re telepíthető és a nettó 20 ezer forintos  árban 1 évnyi frissítés és 2 gigabájt online tárhely is benne foglaltatik. A termék talán legfontosabb versenytársa a Microsoft Security Essentials, amely teljes kártevővédelmet ígér, ingyen. Igaz, hogy az MSE önmagában kevesebb funkciót tartalmaz mint a Norton 360 vagy a ma elterjedt biztonsági csomagok, de a Microsoft szerint nincs is szükség rá: a tűzfal egy ideje a Windows része, a phishing-védelemről gondkoskodik a böngésző, a spameket pedig a legtöbb levelezőszolgáltatás megszűri.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról