Szerző: Bizó Dániel

2010. március 2. 11:06

Banális hiba sújtotta tegnap a PlayStation 3-at

Tegnap globális probléma söpört végig a PlayStation 3 felhasználói bázisán, amely arra kényszerítette a Sonyt, hogy megkérje a játékosokat: egy napig ne kapcsolják be gépüket. Mára helyreállt a rend.

A Y2K10 bug, avagy 8001050F

Hétfőn számos felhasználó tapasztalta, hogy bekapcsolást követően a PS3 konzolján 2000. január elsejére, vagy 1999. december 31-ére állt vissza a dátum, amit nem lehetett orvosolni sem a hálózaton, és sem pedig manuális beállításon keresztül.

Ez még önmagában nem lett volna katasztrófa, az anomália miatt azonban sok PS3 nem tudott bejelentkezni a PlayStation Networkre, 8001050F hibát adott, számos játék elvesztette online funkcionalitását, és ezen keresztül trófeagyűjtési rendszerét, köztük az exkluzív húzónévnek szánt Heavy Rainnel. A bérelt videók is lejátszhatatlanná váltak, mivel értelmezhetetlen volt a dátum. A fórumokat, blogokat és a Twittert elárasztották a panaszok, játékosok százezrei várták tűkön ülve, mikor oldódik meg a helyzet.

A Sony elismerte, hogy a gondot az okozta, hogy az első generációs, úgynevezett kövér vagy dagi PS3 konzolok belső órája rosszul kezelte a szökőév problémáját, és 2010-et szökőévként kezelte, így március elseje helyett február 29-ére akarta átállítani a gép óráját. Mivel ez érvénytelen dátum, ezért a PS3 belső órája összeakadt más alrendszerekkel, mint például az operációs rendszerrel, így alapértelmezett állapotba küldte magát. A vékony kivitelű, új PS3-akat ez a probléma már nem érinti.

Találgatások

Hogy miért nem lehetett a dátum kézi beállításával sem orvosolni a problémát, nem teljesen világos, valószínűleg arról lehet szó, hogy a különféle trükközések kiküszöbölésére a belső óra teljesen autonóm módon működik, a greenwichi középidőt (GMT) követi, és csak az időzónák közötti mozgást engedélyezi. A probléma valószínűleg az volt, hogy ez a belső referencia tegnap február 29-én járt, ami lehetetlen volt. Elképzelhető, hogy emiatt egyes ellenőrző, védelmi mechanizmusok elakadtak az operációs rendszerben, több fórumon felbukkant ez az álláspont, bár ezt a Sony hivatalosan nem részletezte.

Ahogyan a GMT március elsejére váltott, a probléma megoldódott, mivel újra értelmezhető dátumot adott ki a belső óra. A Sony a probléma elismerését követően közölte ugyan, hogy dolgozik a megoldáson, egyértelmű ugyanakkor, hogy a tájékoztatáson kívül lényegében semmit nem tudott tenni nagyjából 20 milliónyi PS3-tulajdonosért. A hiba ugyanis a konzolokban található, és legjobb esetben is firmware frissítéssel lehetett volna orvosolni, aminek kiadására idő sem volt, ráadásul azt letölteni sem tudták volna a felhasználók, hiszen nem tudtak bejelentkezni a hálózatra.

A hiba szerencsére magától megszűnt, amennyiben még mindig rossz dátumot látunk, kézzel vagy az interneten keresztül immár beállíthatjuk a pontos időt. A kérdés inkább az, hogy egy több százmillió dollárért kifejlesztett gépben miért maradt egy ilyen elemi szintű hiba, azt egy tesztelési algoritmus hogy nem szúrta ki, és hogy míg az új PS3-akban ez miért nem volt már megtalálható, addig hogyan maradhatott benne a kövérekben. A Sony bocsánatot kért a kellemetlenségekért, további információt azonban egyelőre nem adott ki, és kárpótlást sem ajánlott fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról