Szerző: HIRDETÉS

2012. április 15. 19:39

DoclerWeb: van, hogy van jobb a felhőnél

A nagy terhelésű, folyamatosan nagy látogatottságot generáló weboldalak üzemeltetői számára már megérheti saját infrastruktúrát építeni. Számukra ideális megoldást jelenthetnek a mikroszerverek.

A mikroszerverek tipikusan az I/O korlátos, kis processzorteljesítményt igénylő, jól párhuzamosítható feladatok alatt mutatják meg az oroszlánkörmeiket, ezek közé tartozik a webkiszolgálás is. A webhoszting-szolgáltatók nem ritkán több ezer vagy több tízezer gépet üzemeltetnek, számukra a legnagyobb kiadás a gépek bekerülési és üzemeltetési költsége, utóbbiban pedig jelentős tétel az energiafogyasztás.

A mikroszerverek ezen a téren jelentenek nagy előrelépést a hagyományos rackes vagy blade formátumú kiszolgálókhoz képest, amelyhez alacsony fogyasztású processzorok és nem ritkán alacsony fogyasztású memóriák jelentik a kulcsot. A gépek emellett fizikailag is kisebbek a rackbe építhető “pizzadoboz” vagy blade kivitelű társaiknál, ami alacsony árat és nagy teljesítménysűrűségű kiépítést tesz lehetővé - egy rackszekrénybe akár több száz szerver is beépíthető, amennyiben a megfelelő hűtési kapacitás rendelkezésre áll. Egy mikroszerverekkel “megtömött” rackszekrény fogyasztása megközelítheti a 10 kilowattot is, ezt azonban kevés adatközpontban tudják kezelni.

A világ 40 leglátogatottabb oldalainak egyikét üzemeltető és a hazai hosztingpiacon is egyre nagyobbá váló DoclerWeb kutatás-fejlesztési osztálya, a DoclerLabs olyan technológiákra koncentrál,  amik egyszerre költséghatékony és kellően hibatűrő rendszert eredményeznek a lehető legjobb teljesítmény mellett. A vállalat tapasztalatai szerint a cloudok és a virtualizált rendszerek esetében relatív sok üzemzavart okoznak azok a rétegek, amik a virtualizációért felelősek.

Teljesítmény terén is kompromisszumokat követelnek meg a public cloudok és virtuális szerverek: az elvileg "hasonló" teljesítményű instance-ek és virtuális privát szerverek (VPS) jelentősen gyengébb sebességadatokat produkáltak a mikroszervereknél, elsősorban I/O terén. A VPS ugyanakkor remek eszköznek bizonyult tesztrendszerek vagy kisebb jelentőségű kiszolgálók üzemeltetésére, és a cloudban is van fantázia, amennyiben ideiglenes terhelést kell kiszolgálni vagy kis forgalmú webes tartalomszolgáltatásra van szükség.

A közel egy éves kutatás konklúziója, hogy ár/teljesítmény, megbízhatóság és üzemeltetési költségek terén a mikroszerver a jobb megoldás, amennyiben nagy teljesítményű webes kiszolgálás a cél. A költséghatékonyság elsősorban a rendkívül kedvező árú hardvernek, az extrém alacsony fogyasztású Xeon E3 processzoroknak és a load-balancing kedvező árának köszönhető. Ezeket az előnyöket a DoclerWeb kihasználja, használja, mégpedig úgy, hogy továbbadja ügyfeleinek: így érhető el szerverhoszting áráért egy fizikai szerver és szerverhoszting.

A vállalat az érdeklődők számára egy április 24-én este 6-kor kezdődő rendezvényen számol be szerverterem-építés terén szerzett tapasztalatairól. A Docler Akadémia előadója Angeli János, azaz Angelo, a szakma elismert szerverterem-tervezője és hálózati mérnöke. Angelo 1998 óta dolgozik internetszolgáltatóknál, részt vett 7 szerverterem tervezésében és építésében, műszaki vezetőként az Interware szervertermeinek építését és üzemeltetését is irányította, a cég ez idő alatt vált a hazai hosztingpiac vezetőjévé. A DoclerWeb hálózat és infrastruktúra osztályvezetőjeként szerverterem, valamint IP-gerinchálózat építése és üzemeletetése a feladata. Az eseményre ezen az oldalon lehet regisztrálni.

[A DoclerWeb Informatikai Kft. megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról