Szerző: Koi Tamás

2010. február 12. 08:49

BlackBerry Bold 9700 - Qwertykirály

Január közepétől hazánkban is megvásárolható szolgáltatói kínálatban a Research in Motion (RIM) legújabb, csúcskategóriás BlackBerryje, a 9700-as típus, vagyis az új Bold. Az újdonság sok szempontból jobban sikerült elődjénél, korszakalkotó változásra azonban nem számíthatunk a kanadaiak részéről.

A méret a lényeg

A Bold 9700 (korábbi kódnevén Onyx) az előző, 9000-es típusszámot viselő modellhez hasonlóan a gyártó felső kategóriás termékkínálatának tagja. Az érintőkijelzős Storm, valamint annak második generációs változata ugyan figyelemre méltó próbálkozás volt a RIM részéről, a BlackBerry márkanevet azonban továbbra is elsősorban a nagy, tepsiformájú QWERTY-s okostelefonokkal kapcsolja össze a vásárlóközönség.

Az új Bold egyik legszembetűnőbb változása elődjéhez képest egyébiránt pont a méretek drasztikus csökkenése, a készülék szélességéből és magasságából egyaránt levágtak fél-fél centit a tervezők, így összességében egy a lehetőségekhez képest kompakt QWERTY-s okostelefont kapunk. Minden jel arra utal ugyanakkor, hogy a RIM tervezősablonjainál fixen 14 milliméterre van rögzítve a telefonok vastagsága, ettől a BlackBerry 9700 is kissé bumfordinak látszik, különösen az olyan konkurensekkel összehasonlítva, mint a Nokia E71 és az E72.

\"\"

Az újdonság a dizájnt tekintve nem lép túl a már jól bevált elemeken, az új Bold éppúgy elegáns, fényes fekete műanyagborítást kapott, mint elődje. Az összképet a telefon oldalán körbefutó króm csík és a hátlap bőrborítása dobja fel - utóbbi nem imitált műanyag, hanem valódi bőr, a króm csík viszont nem fémből készült, hanem műanyagból, ami a tartós használat során sérülékenysége miatt odafigyelést igényel.

\"\"
Balra az új, jobbra a régi Bold

A készülékcsomagban szerencsére ezúttal is található egy bőrtok, ami a RIM jó szokásához híven aktív tartóként funkcionál, vagyis a telefon egy mágneses szenzor segítségével érzékeli, ha a tokba rakjuk, és ez alapján képes az adott profilon belül más eseményjelzéseket küldeni. A 9700-es Boldhoz adott tok ebből a szempontból tehát nem újdonság, az áttervezett tartónak hála azonban most már nem kell kivenni a tokból a telefont, ha be akarjuk dugni a fülhallgató vagy a töltő csatlakozóját.

\"\"

A méretváltozásoknak köszönhetően a 9700-es Bold leginkább a 8900-es típus arányaira hajaz. A kijelző éppúgy 2,4 hüvelykes képátlójú, vagyis átlójában nagyjából fél centivel kisebb, mint a 9000-es Bold kijelzője, cserébe viszont nagyobb felbontású (480x360 pixel). Az új Bold előlapjának így közel a felét a kijelző foglalja el, alatta közvetlenül a menü- és híváskezelő gombokkal. A telefonról eltűnt a trackball, helyette egy éppoly jól használható érintésérzékeny navigombot használ a gyártó, amit a 8520-as Curve-nél már láthattunk.

A QWERTY-billentyűzettel ellátott BlackBerryk többnyire a leggyorsabb szövegbevitelre alkalmas mobiltelefonok, és nincs ez másként a 9700-as típussal sem, melynek billentyűzete sok szempontból hajaz az elődmodellre, már ami a gombok formáját és elhelyezését illeti. A méretcsökkenésnek azonban ára van: a billentyűk kissé összementek, ami kis mértékben rontja a gépelési komfortot - ebben a tekintetben tehát visszalépést jelent az új Bold a régihez képest. A RIM-nél lokalizált klaviatúra továbbra sincs, de a navigomb segítségével azért elő lehet csalni az ékezeteket a megfelelő nyelvi beállítások mellett.

\"\"

A telefon oldalain is található hat gomb, ezek funkciói a némítógomb és a billentyűzár-gomb kivételével testre szabhatók. A 3,5 hüvelykes fülhallgató-csatlakozó és a microUSB-töltőcsatlakozó a mobil bal felső élére, a microSD-kártyahely pedig a telefon hátlapja alá került - a kártya eltávolításához nem kell kivenni az akkumulátort. A mobiltelefónia hőskorát idézi az előlap tetején található, a BlackBerry okostelefonokról elmaradhatatlan LED, mely különféle eseményeket jelezhet, de beprogramozható úgy is, hogy folyamatosan villogjon, ha mobilhálózathoz csatlakozik a telefon.

Új szoftverkörnyezet

Az új Bold azonnal életre kel, ahogy akkumulátort rakunk bele - ez is egyfajta BlackBerrys sajátosság -, a rendszer indulására pedig bő két percet kell várni, ezután a kikapcsolás valójában csak készenléti üzemmódba helyezi a telefont, vagyis pár másodperc alatt működésre bírhatjuk az operációs rendszert. A 9700-as Bold egyike azoknak a BlackBerryknek, melyekre elsőként telepítik gyárilag a BlackBerry OS operációs rendszer 5.0-s verzióját, melyet elméletileg a korábbi BlackBerry típusokhoz is kiad majd a gyártó.

Az új operációs rendszer bevezetése leginkább a BlackBerry Enterprise Server vállalati környezet 5.0-s verziójával való kompatibilitás révén járhat előnnyel, vagyis elsősorban azoknak a felhasználóknak és rendszergazdáknak jelenthet hozadékot, akik (nagy)vállalati környezetben használják vagy konfigurálják a telefont. Ettől függetlenül van néhány apróbb, az egyszeri felhasználó számára is feltűnő változás: a menürendszer koherensebb, átláthatóbb lett (de az amúgy is tetszetős grafikus elemekhez nem nyúltak hozzá), bizonyos menüpontok logikusabb elrendezést kaptak, emellett új lett a böngésző is.

Ez utóbbi összességében megújult JavaScript-motorjának köszönhetően a weboldalak gyorsabb megjelenítését ígéri, ami a gyakorlatban kevéssé nyilvánvaló, az viszont tény, hogy a már betöltött weboldalakon rendkívül gördülékenyen lehet navigálni a megújult trackpaddel. Az oldalak megjelenítésébe egyébként jellemzően nem csúszik hiba, továbbá a könnyebb olvashatóság érdekében itt is választhatunk tördelési módot.

A szoftverkörnyezet ugyan megváltozott a 9700-as Boldon, a hardverháttér több ponton is maradt a régi. A processzor órajele nem változott, az új operációs rendszer azonban nem támaszt komolyabb erőforrásigényt a hardverrel szemben, vagyis a telefon továbbra is villámgyorsan hajtja végre az utasításokat, és még a komplexebb alkalmazások is gyorsan betöltődnek. Nem változott a HSDPA-modem sebessége sem, az új Bold így maximum 3,6 Mbps letöltési sebességre képes, ami a mobilos böngészéshez azért elégnek mutatkozik (a készülékben természetesen van WLAN-modul is, vagyis a mobilhálózat helyett használhatjuk a gyorsabb hotspot-böngészőt is).

A rendszermemória mérete viszont a a korábbi duplájára, 256 megabájtra nőtt, ami a multitask környezetnek kimondottan jót tesz. Mindeközben a fixen beépített háttértár méretét 1 gigabájtról 256 megabájtra csökkentette a gyártó. Hogy a gyártó energiatakarékosabb komponenseket használt-e a BlackBerry 9700-asnál, vagy az operációs rendszer fejlődött sokat, nem tudni, mindenesetre a telefon az egyik legjobb akkumulátoros üzemidővel kecsegtet a QWERTY-s készülékek mezőnyében, a többi BlackBerryhez képest az átlag négy nap rendelkezésre állás (közepes használat mellett) pedig egyenesen kimagaslónak számít.

\"\"

A telefon az 5.0-s PC-s szoftverrel immár modemként is használható, de csak akkor, ha USB-kábellel kötöttük össze a számítógéppel. A program tapasztalataink szerint amúgy is hadilábon áll a Bluetooth-kapcsolattal: Windows 7 operációs rendszert használva a megfelelő párosítási procedúra után a kliens többször is lefagyott, miközben csatlakozni próbált a készülékhez. A bugos és hiányos Bluetooth-támogatás az egyik legnagyobb hiányossága a telefonnak, remélhetőleg azonban szoftveresen orvosolható, és később, a készülékszoftver, vagy a PC-s alkalmazás frissítésével megoldást lehet majd találni rá.

Maga a telefon szerencsére egyszer sem makacsolta meg magát a próba során, pedig meglehetősen intenzív használatnak tettük ki. Az operációs rendszer kezelőfelülete több megnyitott, párhuzamosan használt alkalmazás esetén sem lassult be, vagy vált döcögőssé, a hívások is stabilak voltak, emellett a telefon hangminősége is kiváló.

A BlackBerry okostelefonok hagyományosan erős üzenetkezelési rendszere esetünkben azonban olykor kissé botladozva tette a dolgát. Az egyébként külön havidíj ellenében igénybe vehető BlackBerry Internet Services (BIS) szolgáltatás (melytől az e-mail integráció mellett számos más szolgáltatás működése függ) valamilyen oknál fogva nem mindig tudott megfelelően szinkronizálni a beintegrált Gmail-postafiókokkal, ami véletlenszerűen késve megérkező, vagy késve elküldött e-mailek formájában nyilvánult meg. Nem egyértelmű számunkra, hogy a készülék egyedi hibájáról, vagy az új BlackBerry OS és a BIS, valamint a Gmail kibékíthetetlen ellentétéről van-e szó, mindenesetre a T-Mobile technikai csoportjának támogatásával sem sikerült megnyugtató megoldást találni erre a problémára.

A felsőkategóriás Blackberryk gyári szoftverkínálata rendszerint kevéssé közösségközpontú, ami vélhetően az eltérő célközönségnek tudható be. Hiányzik a repertoárból a Facebook-kliens akárcsak a népszerűbb azonnali üzenetküldő alkalmazások, ezek azonban természetesen utólag is letölthetők és telepíthetők a készülékre. A szoftverkínálatnak kötelező része a három dokumentumkezelő alkalmazás, a Word to Go, Sheet to Go és a Slideshow to Go, emellett többek közt öt játék szolgálja a szórakozást. Az App Store mintájára létrejött BlackBerry App Worldből temérdek alkalmazás tölthető le, bosszantó ugyanakkor, hogy ezek közül még az ingyenesek sem érhetők el Magyarországról.

Szórakozni mindenkinek kell...

A szórakozást említve érdemes kiemelni az új Bold multimédiás képességeit is, mely bármelyik, ízig-vérig multimédiás felhasználásra hirdetett mobilnak a becsületére válna, igaz, ezen a téren nem történt említésre méltó változás a régebbi Bold vagy Storm modellekhez viszonyítva. A zenelejátszó és a gyári füles összességében jó párost alkotnak, bár a headsetről hiányzik a számléptetés lehetősége, emellett bejövő hívásnál csak a készülék hangszórójából hajlandó megszólalni a csengőhang, így jobbára úgy értesülünk arról, hogy hívnak minket, hogy hirtelen elnémul a zene.

\"\"\"\"

\"\"\"\"
BlackBerry 9700 tesztfotók [+]

A készülék 3,2 megapixeles, rázkódásvédelemmel, autófókusszal, valamint villanóval ellátott kamerája a Stormból került át az új Boldba, és a fotók mellett természetesen videók készítésére is használható, maximum 480x352 pixeles felbontásig. A fényképek minősége ugyan nem hozza a népszerű fotómobilok szintjét, de egy üzleti felhasználásra szánt okostelefonhoz képest megállják a helyüket a felvételek.

A Boldban aGPS-modul is található, melyen a BlackBerry saját térképalkalmazása fut, melyhez a TeleAtlas nyújtja a háttéradatbázist. A térképalkalmazás támogatja egyebek mellett a kulcsszavas keresést, illetve a menüből el is küldhetők e-mailben a térképrészletek. A Google Maps is használható, a navigációs szoftverek gyártói közül pedig a Garmin rendelkezik Blackberryn futó szoftverrel, bár a borsos áron megkapható program használatához elengedhetetlen a folyamatos adatkapcsolat, a térképeket az internetről tölti le.

QWERTY-ben nincs jobb

Tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a BlakcBerry 9700 rendkívül erős versenyző a QWERTY-s okostelefonok mezőnyében, közvetlen konkurenciája, a Nokia E72 ugyan vékonyabb, a menüjét sem kell különösebben szokni, és bizonyára lesznek, akik szexibbnek látják a finnek megoldását, ezt azonban azzal kompenzálja a RIM, hogy egy nagyon jól használható, logikusan szervezett integrált üzenetkezelési rendszert kínál a felhasználónak - egy olyan rendszert, ami nélkül hiába lehet szép és jó a hardver, éppen csak arra nem használható hatékonyan, amire kitalálták.

\"\"

Az okostelefon-piacon kiéleződő verseny nem csak jobb készülékek megjelenését hozta, hanem láthatóan jót tett az áraknak is, a telefon ugyanis két év hűségnyilatkozattal 85 ezer forintért hazavihető (a T-Mobile-nál a megjelenést követő pár hét alatt kifogyott a készlet, így egyelőre nincs árlistán a mobil), vagyis az új Bold bő 25 ezer forinttal olcsóbban beszerezhető, mint megjelenése idején a régi. A BlackBerry 9700 kitűnő telefon, ráadásul tudásához és minőségéhez mérten nem is drága, a vásárlóknak azonban számolniuk kell azzal, hogy a mobil a robusztus üzenetkezelő képességét csak akkor villantja meg, ha a vásárló előfizet a BlackBerry Instant E-mail szolgáltatásra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról