Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 10. 11:06

Észrevétlenül vált az integrált és diszkrét GPU között az NVIDIA Optimus

Az NVIDIA ígérete szerint az Optimus úgy vált a gépbe épített takarékos és nagy teljesítményű grafikus processzor között, hogy abból a felhasználó semmit sem vesz észre.

HIRDETÉS

A laptopok terjedésével egyre fontosabb tényezővé válik az energiafogyasztás, illetve az energiatakarékosság. Ennek jegyében az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kaptak az olyan notebookok, amelyek két grafikus vezérlőt tartalmaznak, egy chipkészletbe integrált, energiatakarékos modellt, illetve egy nagyobb teljesítményű, többet fogyasztó diszkrét magot. Ezek között a felhasználó tud váltani annak figyelembe vételével, hogy hosszú akkus üzemidőre és halk működésre, vagy éppen nagy 3D-teljesítményre van szüksége.

Az NVIDIA saját megoldást dolgozott ki az integrált és a diszkrét grafikus vezérlő közötti váltásra, amelynek érdekessége, hogy a felhasználó számára teljesen észrevétlenül zajlik le. Az Optimus néven emlegetett technológia használatakor nincs szükség hardveres kapcsolóra de még szoftveres \"gombra\" sem, nem kell az operációs rendszerből kijelentkezni vagy a futó alkalmazásokat bezárni, a grafikus chip, az operációs rendszer és a meghajtóprogram a háttérben elvégzi a váltást.

A vállalat elgondolása szerint a driver tartalmaz egy rendszeresen frissített listát azokról a programokról, amelyek futtatásához a nagy grafikus teljesítményt nyújtó GPU az ajánlott, ilyenek lehetnek például játékok vagy tervezőszoftverek. Ezek elindításakor a noteszgép automatikusan átvált a diszkrét videovezérlő használatára, de az Optmius a felhasználó számára is lehetővé teszi a váltást az NVIDIA Control Panelen keresztül.

Az Optimus működéséhet a technológiát támogató grafikus chipekre (GeForce 300M sorozat), megfelelő driverre és Windows 7 operációs rendszerre van szükség. Az első, Optimust tartalmazó noteszgépek hamarosan piacra kerülnek, az NVIDIA tájékoztatása szerint az ASUS UL50Vf, N61Jv, N71Jv, N82Jv és U30Jc lesznek az első elérhető optimusos modellek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 07:02

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.