Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Észrevétlenül vált az integrált és diszkrét GPU között az NVIDIA Optimus

Bodnár Ádám, 2010. február 10. 11:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az NVIDIA ígérete szerint az Optimus úgy vált a gépbe épített takarékos és nagy teljesítményű grafikus processzor között, hogy abból a felhasználó semmit sem vesz észre.

hirdetés

A laptopok terjedésével egyre fontosabb tényezővé válik az energiafogyasztás, illetve az energiatakarékosság. Ennek jegyében az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kaptak az olyan notebookok, amelyek két grafikus vezérlőt tartalmaznak, egy chipkészletbe integrált, energiatakarékos modellt, illetve egy nagyobb teljesítményű, többet fogyasztó diszkrét magot. Ezek között a felhasználó tud váltani annak figyelembe vételével, hogy hosszú akkus üzemidőre és halk működésre, vagy éppen nagy 3D-teljesítményre van szüksége.

Az NVIDIA saját megoldást dolgozott ki az integrált és a diszkrét grafikus vezérlő közötti váltásra, amelynek érdekessége, hogy a felhasználó számára teljesen észrevétlenül zajlik le. Az Optimus néven emlegetett technológia használatakor nincs szükség hardveres kapcsolóra de még szoftveres "gombra" sem, nem kell az operációs rendszerből kijelentkezni vagy a futó alkalmazásokat bezárni, a grafikus chip, az operációs rendszer és a meghajtóprogram a háttérben elvégzi a váltást.

A vállalat elgondolása szerint a driver tartalmaz egy rendszeresen frissített listát azokról a programokról, amelyek futtatásához a nagy grafikus teljesítményt nyújtó GPU az ajánlott, ilyenek lehetnek például játékok vagy tervezőszoftverek. Ezek elindításakor a noteszgép automatikusan átvált a diszkrét videovezérlő használatára, de az Optmius a felhasználó számára is lehetővé teszi a váltást az NVIDIA Control Panelen keresztül.

Az Optimus működéséhet a technológiát támogató grafikus chipekre (GeForce 300M sorozat), megfelelő driverre és Windows 7 operációs rendszerre van szükség. Az első, Optimust tartalmazó noteszgépek hamarosan piacra kerülnek, az NVIDIA tájékoztatása szerint az ASUS UL50Vf, N61Jv, N71Jv, N82Jv és U30Jc lesznek az első elérhető optimusos modellek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.