Szerző: Bizó Dániel

2010. február 8. 16:26

Beszállítója kémkedett a Samsung után

Ipari kémkedés vádjával több embert is letartóztattak Dél-Koreában, mivel a gyanú szerint Samsung technológiát loptak el és használtak fel. A letartóztatottak közt van az egyik legnagyobb rivális, a Hynix egy vezetője is.

A kémkedést az amerikai székhelyű Applied Materials koreai leányának emberei követték el a Samsung Electronics ellen, közölték a koreai hatóságok. Megállapodást kötöttek ugyanis a Hynixszal, hogy amennyiben megszerzik annak kulcsfontosságú félvezető- és chiptechnológiáit, úgy garantáltan tőlük vásárolnak bizonyos félvezetőipari berendezéseket. Az Applied Materials mindkét vállalat, és világszerte számos gyártó beszállítója.

A hatóságok közlése szerint a Samsung Electronics által közvetlenül elszenvedett károk több százmillió dollárnak felelnek meg, míg a technológiai előny elvesztéséből fakadó közvetett károk a milliárdos nagyságrendet is elérhetik. Az ellopott technológiák közt volt a 30 nanométeres osztályú DRAM-chipeké is, amelyet nemrég jelentett be a Samsung, elsőként a világon. Az AMAT bizalmas Samsung dokumentumokra tett szert munkája során, ezekkel élt vissza, hogy megrendeléseket nyerjen el.

A Samsung a világ legnagyobb memóriagyártója, egyaránt vezeti a DRAM- és NAND flash chipek évi összesen több mint harmincmilliárd dolláros piacát, és magasan a legnyereségesebb szereplő, köszönhetően méretgazdaságosságának és fejlett gyártástechnológiájának. A Hynix a világ másodszámú DRAM-termelője, és meghatározó szereplője a NAND-gyártásnak is.

A koreai Chosun Ilbo beszámolója szerint két koreai Applied-vezetőt, és a Hynix gyártásának vezetőjét is letartóztatták a hatóságok, valamint további több mint egytucat embert helyeztek vád alá, akik szabadlábon védekezhetnek. A Hynix tagadja érintettségét, vagy hogy felhasználta volna a Samsung technológiáit, úgy fogalmaz, egyes alkalmazottai nem hivatalos úton tanulmányozták azokat. Az ügy következményei egyelőre nem látszanak tisztán, az Applied Materials papírjai nem reagáltak erősen a hírekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról