:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 5. 12:04

DirectX 11-es Radeon a legalsó árkategóriában is

Az AMD bejelentette eddigi legolcsóbb DirectX 11-es grafikus chipjét. A Radeon HD 5450 aligha dönt majd teljesítményrekordokat, de HTPC-kbe jó választás lehet.

A Radeon HD 5450 bejelentésével lényegében befejeződött az AMD grafikus kínálatának ősszel kezdődött megújítása, a vállalat immár a csúcskategóriától a belépő szintig mindenhol átállt az új, DirectX 11-et támogató architektúrára.

A most bemutatott Radeon HD 5450 tényleg a legalsó árkategóriába érkezik, a chipre épülő kártyák ajánlott bolti ára 60 dollár, azaz mai árfolyamon hozzávetőleg nettó 12 ezer forint. Ezért a pénzért 80 stream processzort, 8 textúrázó és 4 raszterizációs egységet kap a vásárló egy 650 MHz-es chipen, amelyhez 800 MHz-es DDR3 memória csatlakozik 64 bites buszon. A 292 millió tranzisztorból álló chipet a TSMC gyártja 40 nanométeres csíkszélességgel.

\"\"

A viszonylag egyszerű felépítés, az alacsony órajelek és a fejlett gyártástechnológia miatt kevesebb mint 20 Wattal beéri a Radeon HD 5450, így nem igényel aktív hűtést. A kártyák aligha döntögetnek majd csúcsokat a benchmarkokban, azonban házimozi PC-be ideális választásnak tűnnek, mivel nem nélkülözik a nagyobb testvérekből ismerős technológiákat, amelyek a PC-s filmnézés élményét hivatottak javítani, például a hardveres videogyorsítást, valamint a HDMI-támogatást. Ínyencek akár három kijelzőt is kapcsolhatnak egy Radeon HD 5450-es kártyához, mivel az Eyefinity is működik.

A Radeon HD 5450 chipes grafikus kártyák máris elérhetők a nagy gyártók, többek között az ASUS, Club 3D, MSI, Sapphire és az XFX kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.