Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 5. 12:04

DirectX 11-es Radeon a legalsó árkategóriában is

Az AMD bejelentette eddigi legolcsóbb DirectX 11-es grafikus chipjét. A Radeon HD 5450 aligha dönt majd teljesítményrekordokat, de HTPC-kbe jó választás lehet.

A Radeon HD 5450 bejelentésével lényegében befejeződött az AMD grafikus kínálatának ősszel kezdődött megújítása, a vállalat immár a csúcskategóriától a belépő szintig mindenhol átállt az új, DirectX 11-et támogató architektúrára.

A most bemutatott Radeon HD 5450 tényleg a legalsó árkategóriába érkezik, a chipre épülő kártyák ajánlott bolti ára 60 dollár, azaz mai árfolyamon hozzávetőleg nettó 12 ezer forint. Ezért a pénzért 80 stream processzort, 8 textúrázó és 4 raszterizációs egységet kap a vásárló egy 650 MHz-es chipen, amelyhez 800 MHz-es DDR3 memória csatlakozik 64 bites buszon. A 292 millió tranzisztorból álló chipet a TSMC gyártja 40 nanométeres csíkszélességgel.

\"\"

A viszonylag egyszerű felépítés, az alacsony órajelek és a fejlett gyártástechnológia miatt kevesebb mint 20 Wattal beéri a Radeon HD 5450, így nem igényel aktív hűtést. A kártyák aligha döntögetnek majd csúcsokat a benchmarkokban, azonban házimozi PC-be ideális választásnak tűnnek, mivel nem nélkülözik a nagyobb testvérekből ismerős technológiákat, amelyek a PC-s filmnézés élményét hivatottak javítani, például a hardveres videogyorsítást, valamint a HDMI-támogatást. Ínyencek akár három kijelzőt is kapcsolhatnak egy Radeon HD 5450-es kártyához, mivel az Eyefinity is működik.

A Radeon HD 5450 chipes grafikus kártyák máris elérhetők a nagy gyártók, többek között az ASUS, Club 3D, MSI, Sapphire és az XFX kínálatában.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.