:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. február 1. 12:39

Webkettesnek tűnő oldallal próbálkozik a TV2

Az RTL Klub után néhány hónappal lemaradva a TV2 is megújította a webes megjelenését. A különbség alig észrevehető, a struktúra szinte változatlan és technológiailag pedig semmi újat nem mutat. Mindössze annyira futotta, hogy néhány kötelező közösségi funkcióval gazdagodjon az oldal.

A webes televíziózás egy furcsa hibrid az interneten. A TV2 már sok évvel ezelőtt próbálkozott vele a Korridor képében, de akkoriban még nem volt sem infrastruktúra, sem komolyabb érdeklődés. Ma viszont már a megabitek csak úgy suhannak, semmi akadálya annak, hogy ha lemaradtunk a híradóról vagy a kedvenc magyar gyártású magazinműsorunkról vagy sorozatunkról, akkor azt otthon vagy menet közben bárhol pótoljuk.

Még több izgalom és katasztrófa a tv2.hu/tenyek oldalon

Ma már egyik hazai csatorna sem felejti el ötpercenként elmondani, hogy további részletek az interneten, illetve, hogy a videó teljes hosszában szintén ott tekinthető meg. A felhasználók gyűjtésével így nincs gond, hiszen a több millió nézőnek elég csak egy részét beterelni a szájtokra, hogy a legnagyobb látogatottságú hazai weboldalak listájába kerüljön az adott csatorna.

\"\"

Az RTL Klub üzemeltet híroldalt, de a legnagyobb dobás mégis az úgynevezett \"catch-up tv\" szolgáltatás, amivel az elmúlt 7 nap adásait lehet újranézni, amelyhez a Microsoft Silverlight technológiát választották. A felhasználók egy része kezdetben zúgolódott az újabb plug-in telepítése miatt, illetve azért, mert az RTL hanyag sávszélesség politikája miatti kapacitásproblémákat a nép összetévesztette a Silverlight-bevezetéssel. Mostanra ez megoldódott, s az emberek nagy részének valószínűleg nem okozott lelki törést egy három kattintásos telepítés.

Marad a Flash

A TV2 nem volt ennyire tökös, megmaradt az Adobe Flash platformnál, amitől egyébként már a YouTube is igyekszik szabadulni. A TV2 új szájtján egy videólejátszás továbbra is 40 százalék feletti  terhelést generál egy Intel Core 2 Duo processzoron, a képfrissítés sebessége s a felbontás is messze elmarad attól, amit szívesen tennénk ki monitoron teljes képernyőre, vagy éppenséggel egy nagyképernyős tévére.

\"\"

Ennél komolyabb problémának tűnik, hogy a struktúra szinte változatlan maradt, s a műsorok nem a jól megszokott, a normál adásban is használt egységekben kerülnek az előtérbe, hanem cafatokban. A Tények adását például csak riportonként látjuk a műsor főoldalán, egy kis bogarászás után persze előkerül a  \"teljes adás\" opció is, a Napló viszont nem is nézhető meg egyben, csak riportonként. Ezzel szemben az RTL Most oldalán három kattintással indulhat a Híradó, a Széf vagy a Barátok Közt. Egyben.

További kavarodást okozhat, hogy a TV2 inkább egy videós hírszájtot képzelt el webes megjelenéseként, s nem a csatorna internetes klónját. Ez annyit tesz, hogy egy adott műsor epizódjai mellett a csatornában benne vannak a további említések, Mokka vendégszereplések és egyéb adott esetben irreleváns dolgok is. Ráadásul a videók címe mindig egyedi, így nehéz rájönni, hogy a találati listában megjelenő elem a keddi Tények adás-e vagy sem. A Jóban-Rosszban epizódok szerencsére egyben vannak fent. Az ötlet egyébként nem rossz, sőt, csak a kivitelezés lett kusza.

Kusza

Nem intuitív az új TV2.hu felülete, nem tiszta például hogy mit jelent mit jelent az extra videó, a kapcsolódó videó vagy a legfrissebb videó. Az egyszerű felhasználó hamar eltéved, hamar elveszti a fonalat, s hamar arra a következtetésre jut, hogy itt semmit sem talál meg rendesen, pedig a statisztikák szerint 45 ezer videofájlból lehet csemegézni. Híroldalnak elég kusza, videós szájtnak  pedig nem elég összeszedett.

\"\"

Fejlesztésen esett át az \"Élő\" funkció is. Itt az éppen futó műsorok nézhetőek azonnal, de egyelőre csak a Joshi Bharat és a Tények. Az ígéretek szerint a Bajnokok Ligája is csatlakozik majd a sorhoz, sőt, ott a közvetítés hamarabb kezdődik majd a neten, mint a tévében.

Az új portál tett egy kísérletet a közösségi web irányába is, ami egyelőre kimerül egy RSS-feed feliratkozás, egy Twitter-fiók és egy Facebook-oldal gombban, illetve a felhasználók is feltölthetnek videókat, a tartalmi aloldalakon pedig megjelent az iWiW-, Facebook- és Twitter-megosztás. Ez utóbbi egyébként egy nem túl bonyolult fejlesztés, sőt ma már bárki rakhat a saját böngészőjének Könyvjelző sorába egy úgynevezett \"bookmarkletet\", ami egy apró JavaScript-kód. Ezzel bármely oldal \"megosztható\", azaz a linket és az oldal címét a pici program bemásolja a közösségi vagy kommunikációs oldalak megfelelő mezőibe. Ez nem nagy attrakció, ennél a közösségi gondolkodás messzebb kell hogy vezessen. Ugyanez a funkció ma már szinte minden tartalomszolgáltatónál megtalálható.

Pedig megnézték, hogy mit csináltak mások

A dizájn divatos szürke-fekete lett, ami a szöveges tartalom esetében nem túl szerencsés, fárasztja a szemet. Videós tartalom esetében viszont hasznos lehet, mivel nem zavaró a világító háttér akkor sem, ha nem teljes képernyőben nézi valaki az adásokat. A TV2 saját nyilatkozata szerint a legnagyobbakról merítettek, mint a BBC, ABC, CBS. Ha valaki végignézi ezen oldalak felépítését, megjelenését, akkor meg is lehet találni a legtöbb motívumot, amit beépítettek most a TV2 szájtjába, de a nagy igyekezetben néhány fontos elem kimaradt, illetve a túl sok inspiráció kaotikussá tette a szájtot. Talán majd legközelebb jobban sikerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.