:

Szerző: Bizó Dániel

2010. január 28. 17:17

Eddig csak a Nokia lehet elégedett

Befutott a nagy mobilgyártók eredményeinek többsége, amely alapján egyre javul a cégek teljesítménye, és növekedésre készülnek. A Samsung Electronics holnap jelent. Következzen az összefoglaló.

A világ legnagyobb gyártójaként a Nokia mobilokból származó forgalma bár stagnált, riválisaihoz képest erőteljes nyereséget mutatott fel, köszönhetően annak, hogy rengeteg prémiumáras okostelefont értékesít már, így bevételeinek közel felét már az ilyen modellek hozzák. A 8,1 milliárd eurós bevételből így több mint 15 százalékos, 1,5 milliárd eurós üzemi szintű nyereséget hozott össze a finn cég. A Nokia 127 millió mobil adott el, ami 12 százalékkal több a tavalyinál, és 17 százalékkal az előző negyedévesnél, ami bizakodásra adhat okot a cég számára, hogy ismét lendületbe jön.

Az LG Electronics jó koreai szokáshoz híven erőteljes növekedéssel zárta az év végét. A 33,9 millió mobil harmadával több a tavalyinál, és 2,3 millióval, azaz 7 százalékkal haladja meg a megelőző negyedév mennyiségét, Európában különösen sikeres a Cookie. A cég számára üröm az örömben, hogy a mobilokból származó nyereség drasztikusan, 40 millió eurónak megfelelő wonra visszaesett, amit az eladási árak olvadása mellett a készletkiszórások és marketing-erőfeszítések költségeinek növekedése magyaráz. A vállalat 2010-re erőteljes növekedést tervez, és 140 millió mobil leszállításával kalkulál a tavalyi 118 millió után.

Továbbra is súlyosan veszteséges a Sony Ericsson, a mobilgyártó cég azonban a vártnál kevésbé rosszul szerepelt a negyedik negyedévben. A negyedéves és éves forgalom egyaránt 40 százalékkal zuhant vissza, miután 40 millióval kevesebb, 57 millió mobiltelefont tudott csak eladni az év egészében, és 14,6 milliót három hónap alatt. Az átlagos eladási ár nem változott. A negyedévben 167 millió eurós hiányt volt kénytelen elkönyvelni a svéd-japán vegyesvállalat, szemben az egy évvel korábbi 187 millióval. A teljes év vesztesége 836 millió eurót tett ki, miután az év egészében vérzett a cég a kiútkeresés közben. Megfigyelők és elemzők szerint a Sony Ericsson tipikusan középkategóriás készülékei gyakorlatilag érdektelenné váltak a piac számára, mivel se nem olcsók, se nem szexik, se nem nagy tudásúak.

Folytatódott a Motorola térvesztése, miután a vállalat feladni látszik a hagyományos tömegpiacot, és az okostelefonok felé fordult, így a három hónap alatt mindössze 12 millió mobilt volt képes leszállítani. Ezzel gyakorlatilag látótávolságban van már a legutóbbi negyedévben 10 millió készüléket forgalmazó Research In Motion, és a közel 9 millió iPhone-t értékesítő Apple számára, és árbevételben egyértelműen mögéjük került. A vállalat a drasztikus intézkedéseknek köszönhetően azonban jelentősen, az egy évvel korábbinál kevesebb mint negyedére tudta mérsékelni veszteségét, 132 millió dolláros hiányt mutatott fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.