:

Szerző: HWSW

2010. február 7. 23:22

Ennyi kilencest még nem láttál - HP NonStop

Idén ünnepli 35. születésnapját a HP NonStop szervercsaládja, amely a legmagasabb szintű követelményeket szolgálja ki a piacon. A mai NonStopok őse 1975-ben üzemelt be, és egy évvel később a Citibanknál állt hadrendbe. A Tandem/16 névre hallgató gép egy teljesen egyedi architektúrára épült, akár 16 processzorral is rendelkezhetett.

Nincs leállás, nincs hiba

Az utólag NonStopra átkeresztelt Tandem/16 létrehozását az motiválta, hogy a HP-ból kivált mérnökök egy olyan számítógéprendszert akartak alkotni, amely bármilyen hardveres meghibásodás esetén leállás és hiba nélkül folytatja működését, megőrizve a feldolgozás folytonosságát és a számítások, valamint adatok helyességét. A Tandemet a Compaq vásárolta fel 1997-ben, amelyet később a HP vett meg, így a néhai HP mérnökök munkájának gyümölcse végül  a HP-hoz került.

Az izoláció, redundancia és lineáris skálázhatóság érdekében a NonStop architektúrája a több processzort nem osztottmemóriás, szimmetrikus multiprocesszoros rendszerbe szervezi, ahogyan azt a mai szerverek tipikusan teszik a teljesítmény növelése érdekében, hanem úgynevezett masszívan párhuzamos (MPP) felépítést valósít meg, ahol az egyes processzorok semmilyen adaton és erőforráson nem osztoznak. A megbízhatóság és az azonnali hibatűrés érdekében egy NonStop rendszerben párokba szervezettek a processzorok, és teljesen megegyező adatokon ugyanazt az utasításszekvenciát hajtják végre együttes menetlépésben, vagyis tökéletes szinkronban. Egy NonStop rendszer esetén mikor processzorokról beszélünk, akkor tipikusan két processzorról van szó fizikailag.

Ennek eredményeként csak azoknak a számításoknak és műveleteknek a helyessége fogadható el, amelyeknél mindkét processzor ugyanazt az eredményt produkálja. Eltérés esetén a gép visszatér az legutolsó ismerten helyes állapothoz, és újrakezdi a végrehajtást. Ha ismét eltérő eredmény jön ki, úgy egy másik processzorpáros kapja a végrehajtást. Lehetőség van háromszoros redundanciára, amikor is szavazással dől el, hogy melyik eredmény helyes. Az ilyen processzorcsoportokat saját összeköttetési technológia kapcsolja egybe, amellyel akár több ezer processzorig, a világon üzemelnek telepítések 2-3 ezer processzorokkal is.

A NonStop megálmodói olyan hibatűrő rendszert akartak látni, amely a kor mainframe-jeinél is nagyságrendekkel megbízhatóbb és magasabb rendelkezésre állású, és valóban leállás nélkül legyen képes üzemelni a lehető legtovább. A speciális követelmények és architektúra egy egyedi szoftverréteget is megkövetel, saját NonStop operációs rendszerrel és SQL-alapú adatbázis-kezelővel.

\"\"Hétkilences

A NonStop rendszerekre alapozva tipikusan évek telnek el szolgáltatáskiesés nélkül, ugyanis az MPP felépítés révén kivitelezhető az operációs rendszer kernelének frissítése is. \"Létezik olyan NonStop rendszer, amely 8 éve egyetlen másodperc szolgáltatási kiesés nélkül üzemel\" - mondta el Verbovszki Lajos,a vállalat üzleti kritikus szerverekért felelős regionális vezetője. \"Földrajzilag elosztott rendszerrel elérhető hétkilences rendelkezésre állás is\" - tette hozzá.Ez évi 3 másodperc leállást engedélyez, vagyis praktikusan nem tolerál kiesést.

A NonStop képes ugyanis arra, hogy a processzorpárokat a saját ServerNet interprocesszor összeköttetés és dedikált üvegszálas kapcsolat segítségével 50-100 kilométeres távolságon kössön össze, vagyis a szinkron végrehajtás egymástól több tíz kilométerre található processzorokon történik. Ekkor az egyik helyszín teljes fizikai megsemmisülése esetén sem szakad meg a szolgáltatás, nem sérülnek az adatok. Magyarországon egy most zajló nagy gyártóipari beruházás keretében ilyen elosztott felépítést valósítanak meg, közölte Verbovszki.

Hazai referenciák

Itthon elsősorban bankok, telekommunikációs cégek alkalmazzák a NonStop rendszereket, míg külföldön a termelésvezérlés és a rendkívül kritikus biztonságú adatbázisok kiszolgálása is a tipikus felhasználási területek közé tartozik.

A hazai felhasználók között van a Giro Bankkártya Zrt., ahol bankkártya tranzakciók kezelésére alkalmazzák. \"A NonStop rendszerek előnye, hogy egy-egy hardver meghibásodása nem okozhatja a rendszer leállását\" - mondta el Zala Zsolt, a Giro Bankkártya informatikai vezetője. \"2009 során például nem történt semmilyen leállás, se hardveres, se szoftveres\".

A HP NonStop rendszerre alapozva a Giro Bankkártya így 99,7 százalékos rendelkezésre állást tud garantálni a teljes szolgáltatásra, a mért azonban ennél jóval magasabb. Mindehhez a HP proaktív támogatást nyújt, vagyis monitorozzák a NonStop gépeket, és értesítik az ügyfelet, amennyiben problémát érzékelnek, dícsérte a szolgáltatás színvonalát Zala.

Egyre olcsóbb a nyugodt álom

A rendkívül magas megbízhatóság és rendelkezésre álláshoz korábban teljesen egyedi hardverelemekre volt szükség, a HP azonban az árak és költségek leszorítása érdekében mára szabványos hardverekre tért át. Az aktuális Integrity NonStop NS generáció Intel Itanium processzorokra épül, és rackelhetőek valamint HP BladeSystem keretekbe is beilleszthetőek, mondta el Verbovszki.

A HP tavaly tavasszal jelentette be az NS2000-es sorozatot, amelyet kifejezetten a kisebb teljesítményigényű, ugyanakkor kiemelten kritikus területekre szán. A hardver fejlődésével azonban mindvégig megmaradt a bináris kompatibilitás, vagyis az új hardver mindig képes futtatni változtatás nélkül is a korábbi szoftvereket, de a nagyobb teljesítmény érdekében van lehetőség az újrafordításra is. A NonStop operációs rendszer jelentette környezet mindezeken túlmenően kiemelt biztonságot is ad az adatok számára, eddig egyetlen betörés sem ismeretes NonStop rendszerre.

A HP nemrég fejlesztéseket végzett a NonStop szoftveres megoldásokon, amelyek növelik a katasztrófatűrő rendszereken történő alkalmazásbevezetéseket és fokozzák a teljesítményt. További információ a HP Integrity NonStop rendszerek 35. születésnapjával kapcsolatban további érdekességet itt olvashatsz, míg magukról a szerverekről itt található részletesebb információ.

[Készült a HP megbízásából]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.