Szerző: Bizó Dániel

2010. január 15. 17:22

Nem lesz Firefox 3.7

Alapvetően megváltozik a Firefox fejlesztésének modellje. A vállalat közölte, hogy a jövőben nem a nagy kiadásokra koncentrál, hanem apró frissítésekként juttatja el a legújabb kódot a felhasználókhoz, a korábbinál sokkal gyakrabban.

A böngésző fejlesztéseit és bevételeit koordináló Mozilla vállalat közölte, hogy jelentős változások mennek végbe a Firefox fejlesztéseiben, aminek eredményeként többek közt törölte a 3.7-es kiadás korábban tervezett megjelenését. Mike Beltzner igazgató az amerikai Computerworldnek nyilatkozva fedte fel a változásokat.

Beltzner szerint a 3.6 fejlesztéseiből tanulva döntött úgy a Firefox fejlesztői csapata, hogy a jövőben sokkal kisebb lépésekben, a biztonsági frissítésekkel egy ciklusban vezetné be az egyes új képességeket. A Firefox 3.6 a benne foglalt, a kódban kiterjedt változtatások miatt nem tudta tartani a kitűzött határidőket, eredetileg novemberre kellett volna megjelennie, ehelyett azonban csak a napokban készült el az RC változata, és még mindig várat magára.

A koncepció lényege, hogy a felhasználó szempontjából a böngésző kinézetére vagy viselkedésére kihatással nem lévő új képességeket, amelyek nincsenek függőségben a szoftver kódjának többi részével, függetlenül fejlesztik és adják ki a tipikusan 4-6 hetes frissítési ciklusokban. Ilyenek például a sebességet fokozó optimalizációk, mint például a renderelés vagy a JavaScript feldolgozásának optimalizálása. A felhasználói visszajelzést és publikus teszteléseket igénylő kód többi része továbbra is megmarad a főkiadások ciklusában. A változást leginkább a Google Chrome kényszeríthette ki, amely rendkívül gyakori, néhány hetes funkcionális frissítési ciklussal dolgozik, és rohamos ütemben fejlődik.

Az első ilyen \"leválasztott\" képesség a bővítmények külön, dedikált folyamatba szervezése, amivel azok így izoláltak lesznek a Firefox többi részétől. A Lorentz kódnéven futó fejlesztés több előnnyel is jár, először is többmagos rendszeren válaszképesebb működést eredményez, valamint stabilabbá is teszi a böngészőt, mivel az egyik bővítmény hibája nem ránthatja magával a Firefox saját folyamatát. Ez leginkább a Flash plug-int célozza meg, amely Beltzner elmondása szerint több fagyásért felel, mint bármilyen más kiegészítő.

A közelgő 3.6 kiadást követően tehát nem lesz több nagyobb egyszeri frissítés egészen 2010 végéig, amikor a tervek szerint megjelenik a Firefox 4.0, és számos látható változást hoz majd magával, többek közt a kezelőfelület jelentős letisztítását és további igazítását a Windows 7 felületéhez. Emellett a Firefox egyik fő fejlesztési csapásiránya a nagyobb sebesség és stabilitás, valamint a többmagos processzorokkal történő skálázódás biztosítása.

Az Electrolysis kódnév alatt folyik például az a tavaly májusban indult projekt, amelynek célja, hogy a szoftver működését feldarabolja és párhuzamosítsa. Ezt a cég úgy képzeli el, hogy minden tartalmi fül egy-egy önálló folyamatban futna, és szintén egy függetlenben a szoftver kezelőfelülete. Ezzel lényegében egyetlen weboldal sem tudná magával rántani a szoftvert, és valószínűleg egy sokkal válaszképesebb Firefoxot eredményezne. Ez persze nem jelenti azt, hogy sosem születik olyan Firefox, amelynek verziószáma az 3.7-es kiadást viseli, ez azonban nem a jelenleg alfa állapotban ismert kódot takarja majd, és valószínűleg alverziónak fog számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról