Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 13. 18:16

Közös adatközponti megoldásokon dolgozik a HP és a Microsoft

Három évre szóló megállapodást kötött a HP és a Microsoft, amelynek keretében közösen fejlesztenek előre integrált vállalati informatikai megoldásokat, valamint együttműködnek a rendszerfelügyelet és a virtualizáció területén.

A HP és a Microsoft szövetsége hasonló az iparágban a közelmúltban létrejött olyan megállapodásokhoz, amelyek célja hardverek, szoftverek és adott esetben szolgáltatások előre integrált csomagjait kínálni a felhasználók számára. Az elgondolás szerint nem a vásárlók dolga a különféle komponensek működőképessé tétele, az implementáció és integráció, olyan megoldásokat várnak el, amelyeket kis túlzással csak be kell dugni a konnektorba, rákapcsolni a hálózatra és megnyomni a bekapcsoló gombot.

Előre csomagolt adatközpont

A HP és a Microsoft együttműködése két területre terjed ki elsősorban. Egyrészt a előre integrált és finomhangolt megoldásokat dolgoznak ki bizonyos feladatokra, kezdetben a SQL Server és az Exchange Server futtatására. A cél az, hogy a felhasználónak ne kelljen külön szervert, tárolót, hálózati berendezéseket és szoftvert vásárolnia, majd ezeket telepítenie, hanem egyszerre megkap mindent, a gépre telepített szoftvert, amelyet csak el kell indítania. A cégek a pontos részletekről nem beszélnek, de a koncepció itt is ugyanaz lehet mint az Oracle Database Machine esetében, a cél pedig a költségek csökkentése.

A vállalatok emellett szorosan együttműködnek a rendszerfelügyeleti és virtualizációs megoldások területén is. Az elgondolás szerint a windowsos környezetek menedzselésére a Microsoft System Center lesz a preferált megoldás még a HP-nál is, a vegyes adatközpontok felügyeletére a HP szoftvereit ajánlják a cégek. A Microsoft felügyeleti megoldásait és a Hyper-V virtualizációs rétegét integrálják a HP menedzsment-eszközeivel, illetve a Business Technology Optimization szoftvercsomaggal, amelynek eredményeképp a felhasználók egy olyan egységes felügyeleti megoldást kapnak, amely segítségével adatközpontjuk minden rétegét monitorozhatják, az infrastruktúrától kezdve az alkalmazásokig, sőt, egészen az üzleti folyamatokig.

A cégek kínálatában emellett megjelennek olyan csomagok kis- és középvállalatok számára, amelyek HP szervereket, tárolókat és hálózati eszközöket tartalmaznak, illetve a MIcrosoft infrastruktúra-szoftvereit (Windows, Hyper-V), a HP Insight szervermenedzsment-szoftvert, a System Center Essentialst, valamint a HP Operations Centert. Ezzel lényegében saját virtualizált adatközpont, egy privát cloud birtokába jutnak. Iparágszerte elterjedt nézet, hogy a privát cloudok elterjedése jelenti az első lépést a \"valódi\" cloudok, azaz az interneten át elérhető, külső szolgáltatók által üzemeltetett erőforrások felé, amelyeket szabványosított interfészeken keresztül lehet elérni és igénybe venni.

Kialakuló frontvonalak

Az elmúlt évben számos ehhez hasonló megállapodás jött létre az informatikai iparban, ezek a szövetségek hol egészen szorosak, hol lazábbak. Az Oracle például egészen odáig merészkedett, hogy szőröstől-bőröstől lenyelte a Sunt, a Cisco-VMware-EMC triumvirátus egy vegyesvállalatot hozott létre a közösen fejlesztett termékek értékesítésére, a Fujitsu és a NetApp pedig csak egy \"szimpla\" stratégiai megállapodást kötöttek. A lényeg minden esetben ugyanaz: az informatikai eszközök integrációját ne az ügyfelek végezzék, busás összeget hagyva az integrátoroknál és a tanácsadóknál, hanem maguk a szállítók kínáljanak előre csomagolt, integrált megoldásokat, így a bevezetések egyszerűbbé és olcsóbbá válhatnának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról