Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A világ legszínesebb LCD-tévéi a Sharptól

Bizó Dániel, 2010. január 12. 18:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Négy alapszínnel dolgozó LCD-tévét dob hamarosan piacra a Sharp, jelentette be a cég a CES-en. A japánok ezzel az elsők lesznek a világon, akik ilyen technikát alkalmaznak.

hirdetés

A Sharp olyan Aquos LCD-tévéket mutatott be, amelyek a hagyományos RGB (piros-zöld-kék) palettához egy negyedik színt, a sárgát is felveszik. A Sharp által QuadPixelnek nevezett megoldás haszna a hűbb színvisszaadás, amit a szélesebb színskálával ér el, így a megjelenített árnyalatok még pontosabban tudják közelíteni a kívántat. A cég azonban egyelőre nem hajlandó megosztani, hogy mekkora mértékben sikerült megnövelni a színskálát.

A Sharp nem az egyetlen cég, amely növelt alapszín palettával dolgozó készülék fejlesztését jelentette be, de a jelek szerint az első lesz, amely piacra is lép ilyen termékkel. A tervek szerint ez az időpont 2010 tavasza, a megjelenés pedig globális lesz, ami arra utal, hogy még kedvezőtlen esetben is legkésőbb az idei őszi bevásárlási hajrára elérhetőek lesznek a hazai üzletekben az ilyen szettek. Az RGBY színrendszerű panelek az Aquos LE sorozatban jelennek majd meg, és 101, 117, 132, 152 és 172 centiméteres átlójú kivitelben lesz elérhető. Az árak igen borsosak lesznek, 1800 dollárról indulnak, ami Magyarországon valószínűleg 400 ezer forint feletti összeget jelent.

A cég magyarázata szerint annak az oka, hogy elsőként tud megjelenni ilyen megoldással, az az, hogy sikeresen oldotta meg fényerő és gyártási költség kérdését - igaz, utóbbi kijelentés érdekes az árak fényében. A Sharp az RGBY paneleknél is alkalmazza a tavaly ősszel bejelentett UV2A technológiát.

Az Ultraviolet-induced multi-domain Vertical Alignment ultraibolya hullámhosszú fénnyel végez besugárzást, és így kalibrálja a folyadékkristályos molekulák elhelyezkedését, minden korábbinál pontosabban. Ennek eredményeként növekszik az optikai hatékonyság, vagyis kevesebb fényt nyel el a fehér LED élvilágításból a panel, és élénkebb színeket jelenít meg. Ez ellensúlyozza, hogy az RGBY színszűrő halványít a képen.

Egy további áttörésként a Sharp megoldotta, hogy az RGBY színszűrőket ne rendkívül költséges berendezéseket igénylő levilágítással, hanem tintasugaras technológiával állítsa elő, amelyet a Dai Nippon Printinggel közösen dolgoztak ki, és valósítanak meg kereskedelmi tömegtermelésben is a Sharp legújabb, 10G-s szakai (Oszaka prefektúra, Japán) LCD-gyárában. A közel 3 milliárd eurós beruházás eredményeként létrejövő üzemben, amely egy mesterségesen félszigeten valósult meg, a 10G-s gyártósorok 2,85 méterszer 3,05 méteres üveg alaplapokat munkálnak meg. A Sharp 10G-s üveglapjának felülete 60 százalékkal nagyobb, mint az eddig legfejlettebb nyolcadik generációsok, így jóval több adott méretű, vagy nagyobb LCD-panelek kialakítása lehetséges rajtuk. A jelek szerint a korábban megjelentekkel ellentétben nem 65, hanem 68 hüvelyk, vagyis 172 centis az a határ, amelyet a Sharpnak gazdaságosan sikerül így elérni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!