:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 11. 13:57

Belehúztak a Symbian fejlesztői

Akár február közepére kész lehet az új Symbian operációs rendszer, de már a következő generáció fejlesztései is javában zajlanak, árult el blogbejegyzésében Victor Palau, a Symbian Foundation kiadásokért felelős csapatának tagja.

A Symbian operációs rendszer körül több a kérdés mint a válasz, amióta a Nokia kivásárolta a többi tulajdonost a Symbiant gondozó cégből és nyílt forrásúvá tette a szoftvert. Ekkor még úgy tűnt, a világ legnagyobb mobilgyártója teljes súlyával a Symbian mögé áll, hogy életképes alternatívát mutasson az iPhone OS-re, az Androidra vagy éppen a Blackberry OS-re. Időközban azonban megjelent a Linux-alapú N900, amely elbizonytalanította a piacot: a Maemo felület annyival fejlettebb, korszerűbb a Symbiannál, hogy sokan biztosra vették, a Nokia végül erre szavaz és elfordul a Symbiantól.

A Symbian gyökerei az 1980-as évek végére nyúlik vissza, az operációs rendszer a Psion kéziszámítógépeire készült EPOC leszármazottja. Miután a Nokia, az okostelefonok legnagyobb gyártója erre a szoftverre voksolt, a Symbian az évezred elejére megszerezte az első helyet az okostelefonokra írt operációs rendszerek között. Az okostelefonok világában azonban az elmúlt pár évben annyira felgyorsult a fejlődés, az iPhone OS és az Android mellett a Symbian szinte egyik napról a másikra vált nehézkes, túlhaladott, már-már elavult operációs rendszerré, a Windows Mobile-lal együtt. Az okostelefon-piac közel felét továbbra is uraló Nokia a versenyképesség vesztését már korábban érzékelte, valószínűleg ez vezérelte a Symbian felvásárlását, valamint azt a lépést, hogy a Linuxhoz hasonló fejlesztési modell elérése érdekében megnyissa a forráskódot.

\"\"

A Nokia azonban akkor még nem számolt az Androiddal, amely jött, látott és győzött: a saját operációs rendszerrel nem rendelkező gyártók mindegyike beállt a Google-táborba, az Androidra szavazott a korábban symbianos Sony Ericsson, a Motorola, a Samsung és az LG is. Jelenleg úgy tűnik, hiába a nyílt forrás, a Nokia egyedüliként viszi majd a Symbian zászlaját.A finn cég határozottan kijelentette, nem hagyja veszni a Symbiant, amelynek több százmilliós felhasználói tábora és hatalmas fejlesztői bázisa van. Ahhoz azonban, hogy a platform versenyképes maradjon, teljes megújulásra van szüksége.

A Symbian Foundation blogban olvasható információk szerint a tavaszra ígért Symbian^3 változatot lényegében az alapoktól újraírták, teljesen megújult a hálózatkezelési réteg, a grafikus motor, HDMI-kompatibilissé vált a multimédiás modul, emellett megkezdődtek az első lépések egy hardverabsztakciós réteg létrehozására, amely révén az operációs rendszert könnyebben lehet majd az eddigitől eltérő hardverekre portolni. A Symbian OS jelenleg ARM architektúrát támogat, de a Nokia láthatóan más architektúrák bevonására is nyitott.

A felhasználók számára is tartogat változásokat a Symbian^3: a korábbinál jobb támogatást kapnak az érintőképernyők, a 2 gigabájtnál nagyobb fájlok kezelése révén pedig lehetővé válik nagyobb méretű állományok, például HD videók feldolgozása. A Symbian^3 fejlesztése már a végéhez közeledik és Palau szerint az operációs rendszer már februárra elkészülhet, így alighanem a Nokia a márciusi Mobile World Congress alkalmából egész sor új telefont jelent majd be az új platformra építve.

Eközben már zajlik a Symbian^4 fejlesztése is, amely elsősorban a kezelőfelület teljes átdolgozását hozza majd el, írja Palau. Ez a változat 2010 második felére készülhet el, a rá épülő telefonok 2011 elején mutatkozhatnak be. A Symbian^4-ben teljesen megújul a felhasználói interfész és frissítést kapnak a beépített alkalmazások is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.