Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 8. 12:40

Első benyomások a Google Nexus One-ról

Felkerestük Magyarországon az első Nexus One tulajdonosok egyikét, hogy szemügyre vegyük a híres Google-telefont. Az alapos teszt még várat magára egy rövid ideig, sőt fotókat sem készíthettünk.

A Google Nexus One az idei év első fontos újdonsága az okostelefon-piacon, s nagyjából megmutatja, hogy mire számíthatunk idén ebben a szegmensben. A hardver megépítettsége dicséretes, a dizájn letisztult, minőségi és elegáns, a lényeg mégis inkább a belsőn, az operációs rendszeren van. A Nexus One-t övező felhajtás kissé \"félrement\", ugyanis nem maga a készülék az, amit csodálni kellene, hanem a Google eltökéltségét abba az irányba, hogy a világon lehetőleg minél többen internetezzenek. Ehhez a cég egy intuitív, kényelmes és webes felhasználásra kihegyezett mobil operációs rendszert adott, de a HTC-vel összeborulva mértékadóvá vált a hardverpiacon is.

\"\"

A hírek igazak

A specifikációról már a legtöbben tájékozódhattak, csupán annyit érdemes megjegyezni, hogy szinte teljesen megegyezik a HTC HD2 és a Nexus One minden képessége, kivéve azt, hogy az utóbbi egy kisebb, jobban kézbe simuló 3,7 hüvelykes kijelzőt kapott. A Nexus One panele nem a megszokott TFT-LCD, hanem egy AMOLED-kijelző, a netre feltöltött videókból is jól látszik, hogy a fényerő, a kontraszt párját ritkítja, s kézbe véve a telefont ugyanerre a következtetésre jutottunk. A 800x480-as felbontáson az Android felülete is jóval aprólékosabb, precízebb.

A kijelző alatt egy trackball található, amivel az operációs rendszeren belül, illetve a programokban is navigálhat a felhasználó. Elsőre ez kissé esetlennek tűnik a kapacitív kijelzőn való nyomkodáshoz képest, de a mobil gazdája szerint pár nap alatt készségszintűvé válik ez is. Igaz, ő Blackberry-ről váltott, ahol már volt alkalma a kis golyóhoz hozzászokni. A trackball felett a kijelzőn négy virtuális menügomb található, tehát hardveres billentyűkre nem nagyon lesz szükség a kezeléshez.

Jó fogása van

A mobil tenyérbe fogva kényelmes érzetet kelt, a lekerekített szélek miatt egy kacsázásra kiválasztott kavicshoz hasonlít leginkább. A meglepően vékony egység könnyen csúszik be a zsebbe, nem kényelmetlen fogni, igaz nem is lehet élére állítani egy asztalon, mondjuk egy YouTube videonézés kedvéért.

A fémes borítás tapintása kellemes, sima, a kijelző felett lévő üvegfelületen viszont nem csúszik olyan könnyen az ujj. Bármi is legyen a magyarázat rá, ebben az iPhone kényelmesebb. Ennek jelentősége akkor van, ha sokat használ valaki olyan programokat, ahol sok gördítésre, scrollozásra van szükség, a hivatalos termékbemutatón is kiemelt Google Earth vagy a Maps mellett sok mobiljáték is kellemetlenné válik egy idő után.

\"\"

Fotó: CNET.com

Gyors is, lassú is

A Qualcomm Snapdragon processzor erejét nem volt alkalmunk tesztelni, de egy Samsung Galaxy Spicával összehasonlítva már a menükben érezhető a sebességkülönbség a Nexus One javára, még akkor is, ha valamelyik élő, animált háttérkép volt bekapcsolva. Ezek nagyon látványosak, bár feleslegesek, s ha valamelyik túl gyorsan mozog, akkor még zavaró is lehet.

A beépített böngésző viszont nem volt meggyőző. A szintén snapdragonos HTC HD2 tesztjénél a legmegdöbbentőbb az volt, milyen gyorsan töltődnek be a weboldalak, az Index.hu vagy akár a HWSW főoldala is 1-3 másodperc alatt megjelent. Akkor ezt az 1 GHz-es Snapdragon erejének tudtuk be, de a Nexusban valahogy nem tűnt ilyen gyorsnak a böngésző, sokáig szöszmötölt az elemek betöltésével, s inkább 6-9 másodperc alatt töltött be egy teljes oldalt. Ezt természetesen okozhatta a HSDPA kapcsolat gyengesége is, a biztos verdikt ebben a témában is a részletes teszt után születik majd meg.

Itthon nem teljes az élmény

A hangvezérlés, illetve a \"voice keyboard\" működésével kapcsolatban az előzetes vélemény az, hogy itthon az embereket szebb angol beszédre sarkallja majd, ugyanis a Google által fejlesztett beszédfelismerő algoritmus egyelőre nehezen birkózik meg a magyar akcentussal, a magyar szövegekkel meg szinte sehogy. Ugyanígy nem lesz túl nagy jelentősége a Google Voice integrációnak sem itthon, lévén nem elérhető nálunk a szolgáltatás. Ráadásul a magyar vásárló hiába szerzi meg az USA-ból vagy az Egyesült Királyságból a mobilt, szoftvereket nem tud majd letölteni hozzá, csak ingyeneseket.

\"\"

Fotó: CNET.com

A Google Android Market ingyenes szekciója továbbra is tele van rossz minőségű programok százaival, s alig lehet felkutatni néhány igazán hasznos alkalmazást vagy remek szórakozást ígérő játékokat. Jó hír viszont, hogy a Google Checkout már elfogad magyar bankkártyát is, állítólag ennek hiánya miatt nem lehetett nálunk a Market-ből vásárolni, így hamarosan hozzáférhetnek a magyar androidosok is a fizetős, jobb minőségű programokhoz.

Konnektort vigyél magaddal

A Nexus One-nal kapcsolatban fontos kérdés még az akkumulátoros üzemidő. A HTC HD2-énél nagyobb kapacitású telep, illetve a kisebb kijelző biztató, s a kipróbált darab gazdája szerint is egy átlagos napot bőven ki lehet vele húzni, de YouTube-ozással akár 1-1,5 óra alatt lemeríthető. Az itthoni adatcsomagokat ismerve viszont nem túl életszerű, hogy valaki gyakran belefutna ebbe a helyzetbe.

A készülékből remélhetőleg rövid időn belül tesztdarabok is kerülnek az országba, s akkor alaposabb, kimerítőbb nyúzásnak vethetjük alá a Google-telefont. Addig is marad a tengerentúli kollégák véleményeinek böngészése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról