Szerző: Bizó Dániel

2010. január 7. 12:40

A saját PC-nk, bárhol, bármikor

Olyan szoftvert mutatott be az Iomega a VMware segítségével (mindkettő tulajdonosa az EMC), amellyel bárhova magunkkal vihetjük a teljes szoftverkörnyezetünket, ami kétségtelenül leginkább egy asztali gép esetében lehet hasznos.

Az Iomega a v.Clone szoftvert egyes külső merevlemezeihez adja majd, további költség nélkül. A v.Clone a VMware virtualizációs technológiájára alapozva egy virtuális rendszerképként klónozza meglévő gépünk teljes telepítését, a virtuális rendszerképet pedig, a szükséges virtualizációs szoftverekkel együtt, természetesen a hordozható meghajtó tárolja.

Ezt a hordozható merevlemezt aztán egy másik, windowsos gépre dugva virtualizálva hozzáférhetünk a saját rendszerünkhöz. Erről a beágyazott VMware Player gondoskodik, melyet az Iomega közlése szerint testreszabtak, és nem garantált, hogy a kereskedelmi változattal is működni fog a dolog - hogy miért, arról nem esik szó. Miután dolgunk végeztével hazaértünk, vissza tudjuk szinkronizálni a virtuális géppel történt változásokat az eredeti gépre, így lényegében zavartalanul folytathatjuk annak használatát. Egy Iomega merevlemezre több rendszerről is készíthetünk klónt, vagyis lényegében több telepítést is elérhetünk máshol.

Nem tökéletes

A dologban azért akad szépséghiba. Mikor létrehozzuk a virtualizált klónt, az valóban tökéletesen megegyezik az eredeti rendszerünk képével, ezt követően azonban kizárólag a felhasználói adatokat (dokumentumok, beállítások, előzmények, könyvjelzők) tartja szinkronban a v.Clone szoftver, vagyis az operációs rendszer vagy az alkalmazások szintjén történt változásokat nem követi, így ha feltelepítünk egy új alkalmazást vagy az eredeti gazdagépre, vagy a virtuális gépre, az nem fog látszani a másikon, ahogyan a Microsoft havi patch keddjei által hozott biztonsági frissítések sem kerülnek át.

Ezt azt jelenti, hogy aki aktívan változtatja a szoftverkörnyezetét, annak gyakran kell klónozást végeznie, ami nagyjából gigabájtonként két percet vesz igénybe a cég által megadottak szerint. Szerencsére ma már sok alkalmazás, köztük Firefox például a felhasználói alkönyvtárakban tárolja a bővítményeket, így ezek feltelepítése és frissítései a szinkronizáció alá esnek. Fontos mozzanat az is, hogy a vendéglátó gazdagépen adminisztratív jogosultságokkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy a v.Clone-nal a VM-et futtassuk az USB-s Iomega merevlemezről.

További probléma lehet természetesen a vendéglátó gép virtualizációs teljesítménye is, nem beszélve arról, hogy az USB 2.0 csatolású külső merevlemez sebessége és válaszideje közel sem ideális. Ha képet szeretnék kapni arról, hogy milyen teljesítménnyel futhat az így klónozott virtuális rendszer egy adott gépen, az töltse le rá az egyéni felhasználásra ingyenesen használható VMware Playert, amellyel szerencsére már kreálhatunk is VM-eket.

Licencelés - kit érdekel?

A praktikus limitációk mellett azonban van egy sokkal nagyobb probléma a v.Clone-nal, igaz, csak azok számára, akik valamilyen indíttatásból vagy kényszerből törődnek azzal, hogy jogszerűen használják szoftvereiket. Ez a probléma pedig a licencelésé. Az Iomega v.Clone lényegében csak egy vállalati mennyiségi licencelési környezetben nem sérti meg automatikusan a Microsoft licencelési feltételeit azáltal, hogy klónozza, virtualizálja majd más fizikai gépen futtatja a Windowsokat. És ekkor még nem beszéltünk azon kereskedelmi alkalmazásokról sem, amelyek telepítésenként vagy fizikai gépenként határozzák meg a szükséges licencek számát.

Az Windows XP licence lényegében nem tett különbséget még fizikai és virtuális környezetek közt, ezért általánosságban igaz, hogy minden egyes virtuális XP egy újabb licencet igényel. A Vistától kezdődően a professzionális és Ultimate kiadások megengedik ugyan, hogy minden fizikai telepítés mellé még további négy virtuális telepítést is létrehozzunk, ez azonban ugyanazon a fizikai gépen igaz, vagyis nem lehet ezeket a VM-eket mozgatni más gépre, és ott futtatni azokat - ahogyan a v.Clone teszi. Ez azt jelenti, hogy a v.Clone klónonként egy-egy további Windows licencet igényel, ha futtatni is akarjuk azokat másik gépeken. Más operációs rendszert azonban nem támogat a termék.

A v.Clone illeszkedik a VMware eddigi üzleti gyakorlatába, amely szívesen figyelmen kívül hagyja a Microsoft által szabott licencelési feltételeket, és ezzel kapcsolatban partnereit és az ügyfeleket sem mindig edukálja megfelelően, ami a Microsoft tapasztalatai szerint különösen a VDI-bevezetések (virtuális desktop infrastruktúra) kapcsán jellemző. A Windows ugyanis másfajta feltételeket szab a hagyományos, egy helyi felhasználós fizikai PC-k esetében, mint a virtualizált, távolról és akár több felhasználó által is elért telepítések esetében, amelyek ráadásul üzemeltetési okokból dinamikusan mozoghatnak is fizikai gépek közt, köszönhetően a vMotion által lehetővé tett élő migrációnak.

A vMotion önmagában megtöri a normál Windows Vista és 7 licencek feltételeit, ugyanis azokat csak egyszer lehet migrálni fizikai gépek közt. A Windows XP dobozos verziójakor ez nem gond, valószínűleg azonban kevés vállalat használ dobozos XP-ket, hogy azokat VDI-ra tudná transzferálni - ez a mennyiségi és OEM szerződésekkel nem lehetséges. VDI-hoz a Microsoft speciális licencet ad, ez pedig a VECD, avagy a Virtual Enterprise Centralized Desktop.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról