Szerző: Koi Tamás

2010. január 05. 13:22:00

Szoftverrel nyomozható le, hová került az ellopott mobil

Új, az ellopott, vagy elvesztett okostelefonokon tárolt értékes adatok védelméről gondoskodó alkalmazást mutatott be az F-Secure. Az Anti-Theft for Mobile emellett akár a tolvaj kézrekerítésében is segíthet.

Az okostelefonok forgalmának növekedésével, valamint a vállalati felhasználás általánossá válásával jelentkező égető problémán próbál úrrá lenni az F-Secure alkalmazása, mely bizonyos keretek közt lehetőséget ad a tulajdonosnak arra, hogy a készüléket távolról lezárja, valamint a rajta tárolt adatokat törölje.

Az F-Secure Anti-Theft for Mobile működése pofonegyszerű, ám nem minden buktatótól mentes: a Symbian S60 vagy Windows Mobile operációs rendszert futtató okostelefonokkal kompatibilis alkalmazásnak SMS-ben lehet parancsot küldeni. Ha a tulajdonos elveszíti a telefonját, vagy úgy gondolja, bármilyen módon illetéktelenek kezébe került a készülék, egy SMS-ben küldött paranccsal lezárható a mobil, vagy akár a teljes tartalma törölhető.

Ez a módszer azonban értelemszerűen csak addig nyújt védelmet, amíg a tolvaj nem cseréli ki a készülékbe helyezett SIM-kártyát egy másikra, az F-Secure alkalmazása azonban erre az esetre is megpróbál biztosítékot kínálni a tulajdonosnak, egyben hozzásegítheti a rendőrséget az eredményes felderítéshez is. Ha a program érzékeli, hogy új SIM került a mobilba, azonnal letiltja a hozzáférést, valamint értesítést küld a tulajdonosnak, melyben egyrészt közli a sikertelen próbálkozást, másrészt feltünteti a SIM-hez tartozó hívószámot.

Arról nem szól a fáma, hogy mindezt milyen csatornán végzi az F-Secure Anti-Theft for Mobile, vagyis a jogos tulajdonos SMS-ben vagy e-mailben kap-e értesítést, illetve hogyan képzeli el az SMS-küldést a szoftvercég abban az esetben, ha a tulajnak az az egy mobiltelefonja volt, amit elloptak. Emellett az is kérdéses, hogy mit kezd a szoftver azokkal a SIM-ekkel, melyeknél le van tiltva a hívószám küldése - ez esetben a szolgáltató ugyanis a hatóságokon kívül senkinek nem jogosult kiadni a SIM-hez tartozó hívószámot.

Az F-Secure Anti-Theft for Mobile egyelőre csak a fentebb is említett két operációs rendszert (Symbian S60 és Windows Mobile) futtató készülékekkel kompatibilis. A program a szoftvercég webshopjából érhető csak el, tíz eurós áron.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 13:54

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

2

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.