Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Elrajtolt az első smartbook

Bizó Dániel, Bodnár Ádám, 2010. január 05. 12:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Lenovo bemutatta a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő smartbookját, amelyek Skylight néven dob piacra elsőként az Egyesült Államokban, később pedig a világ többi részén.

Okostelefon és netbook határán

A smartbookok méretben és teljesítményben a netbookok és az okostelefonok közé ékelődő készülékek, amelyeket kimondottan internetezésre alakítottak ki. A legnagyobb különbség a hasonló netbookokhoz képest, hogy a smartbookok nem x86 processzort alkalmaznak, hanem ARM chipeket, vagyis PC-k, mégis teljesen más szoftverréteget alkalmaznak. Mivel a PC-kre készült Windowsoknak nincs ARM-os változata, ezért a smartbookok operációs rendszere vagy Windows CE-t, vagy valamilyen Linux-változat, akár Google Android is lehet. A Lenovo egy teljesen saját fejlesztésű felület mellett döntött, amelyhez szintén Linux adja az alapokat, ezzel megszületett a Skylight Linux disztribúció.

A smartbookok kisebbek és vékonyabbak a netbookoknál, a Skylight alig vastagabb egy mobiltelefonnál és mindössze 850 grammot nyom. A készülékben a Qualcomm 65 nanométeren készülő, 1 gigahertzes Snapdragon (QSD8650) platformja dolgozik, amelyet a HTC Touch HD2 okostelefonban is láthattunk már. A lapka egy ARM processzormagot tartalmaz és hardveres támogatást kínál a videolejátszáshoz (720p), emellett integrált GPS-vevőt és 3D-gyorsítót is tartalmaz.

A Lenovo azt állítja, a készülék akár 10 órán át is működik egy feltöltéssel, miközben folyamatosan az internetre csatlakozik beépített 3G vagy Wi-Fi vezérlőjén keresztül. Az adatokat 20 gigabájtos flash memória tárolja, emellett SDHC-kártyaolvasó és két USB-port is került a gépbe, a filmeket, képeket pedig akár monitoron vagy tévén is képes megjeleníteni, mini-HDMI csatlakozón keresztül.

Az eszközt folyamatos internetkapcsolatra optimalizálták. Az egyedi fejlesztésű, Linux-alapú kezelőfelületről közvetlenül elérhetők a legnépszerűbb webes szolgáltatások, többek közt a Gmail, a YouTube, a Twitter, a Facebook vagy éppen az Amazon zeneboltja. A 10 hüvelykes képernyő 1366x768 pixel felbontású, azaz HD Ready kijelző alatt egy teljes értékű billentyűzet található, illetve egy viszonylag nagy érintőpad. A Lenovo szerint a Skylight egyesíti az okostelefonok és a netbookok előnyeit, a hosszú üzemidőt, a folyamatos online kapcsolatot, valamint a nagy képernyőt, a teljes billentyűzetet és a teljes értékű webböngészőt.

Kitörési pont

A Skylight 499 dolláros áron kerül forgalomba, de az AT&T szolgáltatónál ennél olcsóbban is megvásárolható lesz, hűségnyilatkozat aláírása esetén, a hozzá kapott csomagtól függően.Kérdés, hogy ezen az áron piacképes lesz-e a termék, hiszen ennyiért netbookot is lehet már kapni, közel azonos üzemidővel és ami még fontosabb, Windowszal. Maguknak a netbookoknak a példája már egyszer bebizonyította, hogy a fogyasztók ragaszkodnak a jól megszokott operációs rendszerükhöz, a kezdetben Linuxszal kínált netbookok túlnyomó többsége ma már Windowszal kerül a vásárlókhoz.

A Skylight sem képességekben nem múlja felül a netbookokat, és nem is olcsóbb sokkal azoknál, így a vevők aligha fogják tolerálni a Windows hiányát. Igaz, a Lenovo a célra szabott, widgetekre építő kezelőfelülettel a jelek szerint mindent igyekszik megtenni, hogy az ne hiányozzon a felhasználóknak, és lényegében nem kell tudniuk arról, hogy milyen operációs rendszer fut a gépen - vagy hogy egyáltalán tudjanak arról, mi az az operációs rendszer.

A termék természetéből fakadóan a Lenovo elsősorban a mobilszolgáltatókra koncentrál értékesítési stratégiájában, ami nem csoda, tekintve, hogy a cég szerint a beépített 3G-modemmel szerelt netbookokat szinte kizárólag az operátoroktól vásároljak a fogyasztók mobilinternet-előfizetési konstrukciókkal. Piackutatási számok alapján Európában a telkók a netbookpiac ötödét-negyedét uralják már.

Bár a Lenovo közel sem az egyetlen nagyvállalat, amely a közeljövőben smartbookkal kíván piacra lépni, gondoljunk többek közt a PC-piacra behatolni akaró Nokiára, az azonban látszik, hogy a növekedési problémákkal küszködő cég kitörési pontot keres az új termékkategóriában. A vállalat nemcsak elsőként lépett be a smartbookok formátumának új területére, hanem számos további modellel is készülődik, ami valószínűleg egyszerre a piac szegmentálására tett kísérlet, és éles piactesztelés, mire van igény.

A Lenovo valószínűleg hamarosan bejelent egy másik smartbookot is, amely nem a Qualcomm Snapdragon, hanem a Freescale szintén 65 nanométeres i.MX51 rendszerchipjére épül, melynek órajele szintén elérheti az 1 gigahertzet, és 720p video dekódolás mellett OpenGL 3D és OpenVG vektoros gyorsításra is képes - például a Flash animációk számára. A 855 grammos készüléket a következő hetek során kellene bejelentenie a cégnek. Mivel a most bejelentett Skylight a Lenovo szerint Európában is elérhető lesz, nem világos egyelőre, hogy a szintén hasonlóan márkázott Freescale modellnek hol volna helye a piacon - talán árazással differenciál, és a Freescale platformmal alacsonyabb árszintre igyekszik majd behatolni a cég. Többször felbukkantak pletykák, hogy a Lenovo az NVIDIA Tegra platformját is vizsgálja.

Újszerű hibrid notebook

Ezzel azonban még közel sincs vége. A Las Vegas-i CES-en a Lenovo demózni fog egy hibrid kivitelű tabletet, vagyis egy olyan gépet, melynek a kijelzője leválasztható a billentyűzettől. A hibrid megoldás azonban ennél sokkal mélyebbre hatol, ugyanis egy Intel Core 2 Duo processzorral és Windows 7-tel szerelt teljesértékű ultrahordozható notebookról van szó, melynek a kijelzője külön életre kelhet, ha leválasztjuk a gép burkolatáról. Ekkor is egy érintőképernyős tabletként funckionál, és ARM-platform hajtja meg - a 11,6 hüvelykes smart tablet így mindössze 725 grammot nyom, vagyis ideális a tömege a hordozáshoz, olvasáshoz. A teljes gép tömege 1,7 kilogramm körül alakul.

A Lenovo azt állítja, hogy sikerült megoldania a két mód közti gyors és lényegében átmenet nélküli váltást. Az U1 néven ismert gép a hibrid kapcsolón keresztül összeszinkronizálja a két, Windows 7 és Skylight desktop állapotát. A bináris kompatibilitás tökéletes hiányában ez kétségtelenül nem jelentheti azt, hogy a rezidens szoftverek mozognak, ugyanakkor egy webre és médiafogyasztásra kihegyezett gép esetében megoldható, hogy a tartalmakat ugyanabban az állapotban megkapjuk. A Lenovo azt ígéri, hogy a böngészést nem fogja megzavarni a lecsatlakoztatás. A megoldás ugyanakkor nem lesz olcsó, 1000 dollár lesz a várható ár. A globális hozzáférhetőség ideje nem ismert, várhatóan legkorábban tavasszal lesz megvásárolható, de Európában valószínűbb az év közepe vagy második fele.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.