:

Szerzők: Bodnár Ádám, Bizó Dániel

2010. január 5. 12:57

Elrajtolt az első smartbook

A Lenovo bemutatta a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő smartbookját, amelyek Skylight néven dob piacra elsőként az Egyesült Államokban, később pedig a világ többi részén.

Okostelefon és netbook határán

A smartbookok méretben és teljesítményben a netbookok és az okostelefonok közé ékelődő készülékek, amelyeket kimondottan internetezésre alakítottak ki. A legnagyobb különbség a hasonló netbookokhoz képest, hogy a smartbookok nem x86 processzort alkalmaznak, hanem ARM chipeket, vagyis PC-k, mégis teljesen más szoftverréteget alkalmaznak. Mivel a PC-kre készült Windowsoknak nincs ARM-os változata, ezért a smartbookok operációs rendszere vagy Windows CE-t, vagy valamilyen Linux-változat, akár Google Android is lehet. A Lenovo egy teljesen saját fejlesztésű felület mellett döntött, amelyhez szintén Linux adja az alapokat, ezzel megszületett a Skylight Linux disztribúció.

A smartbookok kisebbek és vékonyabbak a netbookoknál, a Skylight alig vastagabb egy mobiltelefonnál és mindössze 850 grammot nyom. A készülékben a Qualcomm 65 nanométeren készülő, 1 gigahertzes Snapdragon (QSD8650) platformja dolgozik, amelyet a HTC Touch HD2 okostelefonban is láthattunk már. A lapka egy ARM processzormagot tartalmaz és hardveres támogatást kínál a videolejátszáshoz (720p), emellett integrált GPS-vevőt és 3D-gyorsítót is tartalmaz.

\"\"

A Lenovo azt állítja, a készülék akár 10 órán át is működik egy feltöltéssel, miközben folyamatosan az internetre csatlakozik beépített 3G vagy Wi-Fi vezérlőjén keresztül. Az adatokat 20 gigabájtos flash memória tárolja, emellett SDHC-kártyaolvasó és két USB-port is került a gépbe, a filmeket, képeket pedig akár monitoron vagy tévén is képes megjeleníteni, mini-HDMI csatlakozón keresztül.

Az eszközt folyamatos internetkapcsolatra optimalizálták. Az egyedi fejlesztésű, Linux-alapú kezelőfelületről közvetlenül elérhetők a legnépszerűbb webes szolgáltatások, többek közt a Gmail, a YouTube, a Twitter, a Facebook vagy éppen az Amazon zeneboltja. A 10 hüvelykes képernyő 1366x768 pixel felbontású, azaz HD Ready kijelző alatt egy teljes értékű billentyűzet található, illetve egy viszonylag nagy érintőpad. A Lenovo szerint a Skylight egyesíti az okostelefonok és a netbookok előnyeit, a hosszú üzemidőt, a folyamatos online kapcsolatot, valamint a nagy képernyőt, a teljes billentyűzetet és a teljes értékű webböngészőt.

Kitörési pont

A Skylight 499 dolláros áron kerül forgalomba, de az AT&T szolgáltatónál ennél olcsóbban is megvásárolható lesz, hűségnyilatkozat aláírása esetén, a hozzá kapott csomagtól függően.Kérdés, hogy ezen az áron piacképes lesz-e a termék, hiszen ennyiért netbookot is lehet már kapni, közel azonos üzemidővel és ami még fontosabb, Windowszal. Maguknak a netbookoknak a példája már egyszer bebizonyította, hogy a fogyasztók ragaszkodnak a jól megszokott operációs rendszerükhöz, a kezdetben Linuxszal kínált netbookok túlnyomó többsége ma már Windowszal kerül a vásárlókhoz.

A Skylight sem képességekben nem múlja felül a netbookokat, és nem is olcsóbb sokkal azoknál, így a vevők aligha fogják tolerálni a Windows hiányát. Igaz, a Lenovo a célra szabott, widgetekre építő kezelőfelülettel a jelek szerint mindent igyekszik megtenni, hogy az ne hiányozzon a felhasználóknak, és lényegében nem kell tudniuk arról, hogy milyen operációs rendszer fut a gépen - vagy hogy egyáltalán tudjanak arról, mi az az operációs rendszer.

A termék természetéből fakadóan a Lenovo elsősorban a mobilszolgáltatókra koncentrál értékesítési stratégiájában, ami nem csoda, tekintve, hogy a cég szerint a beépített 3G-modemmel szerelt netbookokat szinte kizárólag az operátoroktól vásároljak a fogyasztók mobilinternet-előfizetési konstrukciókkal. Piackutatási számok alapján Európában a telkók a netbookpiac ötödét-negyedét uralják már.

Bár a Lenovo közel sem az egyetlen nagyvállalat, amely a közeljövőben smartbookkal kíván piacra lépni, gondoljunk többek közt a PC-piacra behatolni akaró Nokiára, az azonban látszik, hogy a növekedési problémákkal küszködő cég kitörési pontot keres az új termékkategóriában. A vállalat nemcsak elsőként lépett be a smartbookok formátumának új területére, hanem számos további modellel is készülődik, ami valószínűleg egyszerre a piac szegmentálására tett kísérlet, és éles piactesztelés, mire van igény.

A Lenovo valószínűleg hamarosan bejelent egy másik smartbookot is, amely nem a Qualcomm Snapdragon, hanem a Freescale szintén 65 nanométeres i.MX51 rendszerchipjére épül, melynek órajele szintén elérheti az 1 gigahertzet, és 720p video dekódolás mellett OpenGL 3D és OpenVG vektoros gyorsításra is képes - például a Flash animációk számára. A 855 grammos készüléket a következő hetek során kellene bejelentenie a cégnek. Mivel a most bejelentett Skylight a Lenovo szerint Európában is elérhető lesz, nem világos egyelőre, hogy a szintén hasonlóan márkázott Freescale modellnek hol volna helye a piacon - talán árazással differenciál, és a Freescale platformmal alacsonyabb árszintre igyekszik majd behatolni a cég. Többször felbukkantak pletykák, hogy a Lenovo az NVIDIA Tegra platformját is vizsgálja.

Újszerű hibrid notebook

Ezzel azonban még közel sincs vége. A Las Vegas-i CES-en a Lenovo demózni fog egy hibrid kivitelű tabletet, vagyis egy olyan gépet, melynek a kijelzője leválasztható a billentyűzettől. A hibrid megoldás azonban ennél sokkal mélyebbre hatol, ugyanis egy Intel Core 2 Duo processzorral és Windows 7-tel szerelt teljesértékű ultrahordozható notebookról van szó, melynek a kijelzője külön életre kelhet, ha leválasztjuk a gép burkolatáról. Ekkor is egy érintőképernyős tabletként funckionál, és ARM-platform hajtja meg - a 11,6 hüvelykes smart tablet így mindössze 725 grammot nyom, vagyis ideális a tömege a hordozáshoz, olvasáshoz. A teljes gép tömege 1,7 kilogramm körül alakul.

\"\"

A Lenovo azt állítja, hogy sikerült megoldania a két mód közti gyors és lényegében átmenet nélküli váltást. Az U1 néven ismert gép a hibrid kapcsolón keresztül összeszinkronizálja a két, Windows 7 és Skylight desktop állapotát. A bináris kompatibilitás tökéletes hiányában ez kétségtelenül nem jelentheti azt, hogy a rezidens szoftverek mozognak, ugyanakkor egy webre és médiafogyasztásra kihegyezett gép esetében megoldható, hogy a tartalmakat ugyanabban az állapotban megkapjuk. A Lenovo azt ígéri, hogy a böngészést nem fogja megzavarni a lecsatlakoztatás. A megoldás ugyanakkor nem lesz olcsó, 1000 dollár lesz a várható ár. A globális hozzáférhetőség ideje nem ismert, várhatóan legkorábban tavasszal lesz megvásárolható, de Európában valószínűbb az év közepe vagy második fele.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.