:

Szerző: Bizó Dániel

2009. december 29. 11:25

Petíció a MySQL megmentéséért

Nem adja fel a MySQL függetlenségéért folyó küzdelmet néhány szabad szoftveres aktivista, köztük a szoftver megalkotója. Egy petícióival megtámogatott online kampányt indult, mellyel a hatóságok számára akarják demonstrálni a MySQL-felhasználók véleményét.

A Save MySQL!, avagy a Mentsük meg a MySQL-t! kampány mögött Michael \"Monty\" Widenius, a MySQL megalkotója, néhai vezető fejlesztője és a cég megalapítója, valamint Florian Müller szabad szoftveres aktivista és lobbista állnak. Müller korábban hosszú éveken dolgozott a MySQL tanácsadójaként, valamint az európai szoftverszabadalmak elleni küzdelemben is vezető szerepet vállalt. A cél továbbra is az, hogy a Sun Microsystems felvásárlásával az Oracle ne juthasson meghatározó kontrollhoz a MySQL felett.

Mentsük meg a MySQL-t!

A kampány igyekszik teljes körű tájékoztatást adni a helyzettel kapcsolatban, egyúttal megválaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, majd erre alapozva tettre hívni a MySQL-t professzionális szinten, üzleti célokra használókat. A kampány nyomatékosítja, hogy nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy a petíciót beadják a versenyügyi hatóságok számára, és ezért szükség van a mielőbbi aláírásokra, és arra is, hogy az aláírók a saját környezetükben más MySQL-felhasználók figyelmét is hívják fel a kérdésre.

A kampány azután született meg, hogy az Oracle a nagyjából két héttel ezelőtti meghallgatásokon az Európai Bizottság előtt személyesen is felvonultatott több ügyfelet, valamint egyes források szerint további ügyfelek százainak állásfoglalását is bemutatta a kérdésben, melyek kétségtelenül mind számára kedveztek - vagyis biztosították a Bizottságot, a MySQL nem versenyzik az Oracle-lel, hogy bíznak az Oracle-ben, és hogy kérik a Sun felvásárlásának feltétel nélküli azonnali jóváhagyását. Az elhúzódó bizonytalanság miatt a Sun súlyos üzleti és morális károkat szenvedett az elmúlt hónapok során, a stratégiai rendszerek értékesítése meredeken zuhan, ahogyan a tanácsadók sem javasolják a nagyméretű Sun-beszerzéseket, míg nem tisztázódik a helyzet.

A meghallgatásokat követően az Európai Bizottság pozitívan nyilatkozott a meghallgatásokat illetően, konstruktívnak nevezte a találkozókat, ami az Oracle számára kedvező kimenetelt sejtet. Meg nem erősített források szerint az első két napon ellenséges légkör uralkodott a felek közt, majd később, az eredetileg tervezetten túl is folytatódtak az egyeztetések, és az Oracle a nyilvánosság előtt és jogilag is vállalásokat tett a MySQL sorsával kapcsolatban, így például garantálja, hogy megmarad GPL alatt, elérhetőek lesznek a tárolómotorok interfészei, és többet is költ majd a szoftverre, mint korábban a Sun. Mindez láthatóan megváltoztatta a kérdésben Neelie Kroes versenyügyi főbiztos vezette Bizottság attitűdjét is,

Még nem dőlt el semmi

Döntés azonban csak januárban fog születni, a határidő január 27-e. Ezt a hátralévő közel egy hónapot igyekszik a lehető legjobban kihasználni Widenius és Müller kampánya, hogy ellensúlyozza az Oracle által prezentált ígéreteket és véleményeket. A legfontosabb döntést kétségtelenül az Európai Bizottság fogja meghozni, de még nem kapott az Oracle jóváhagyást Kínában és Oroszországban sem, melyek szintén fontos piacoknak számítanak - a tervek szerint a petíciót mindhárom fennhatóság versenyfelügyeletének benyújtják majd január 4-én, majd ezt követően még többször, ahogyan növekszik az aláírók száma.

A kampány szerint az Oracle ígéretei közel sem kielégítőek, mivel továbbra is nagyrészt rajta múlik, mi lesz a MySQL sorsa, így gyakorlatilag kizárt, hogy a nyílt forráskódú adatbázis-kezelőt olyan irányban fejlessze tovább, pozicionálja és értékesítse, ami a rendkívül magas árú és nyereséges Oracle Database és más termékeinek értékesítését ássa alá. Éppen ezért olyan \"strukturális megoldásra\" van szükség, mely garantálja, hogy nem az Oracle jóakaratán múlik a MySQL jövőjének alakulása: el kell adnia, vagy meg kell változtatnia a licencelését, megnyitva az utat a független kereskedelmi felhasználás előtt - különben az Oracle kihúzza a MySQL fogait, figyelmeztetnek.

A kampány több nyelven, köztük magyarul is elérhető tájékoztató szövege lényegében egységes levezetésben összefoglalja az eddig elhangzottakat a MySQL piaci szerepéről és nagyvállalati környezetben való versenyképességéről. amelyeket szerinte sokat a mai napig alábecsülnek, mivel a múltban ragadtak. Az Oracle termékeihez viszonyított extrém olcsósága és egyre javuló funkcionalitása révén a MySQL egyre inkább alternatívává növi ki magát, és egyre nagyobb árazási nyomás alá helyezi az Oracle fejősteheneit, állítja a szöveg.

Az Oracle természetesen számos olyan képességet kínál, melyekkel a MySQL nem rendelkezik ma [...] Valójában azonban egyikőnknek sincs szüksége egy szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő összes funkciójára. Az adatbázis-kezelőkkel ez ugyanígy van. A szakemberek egyre inkább úgy találják, hogy a MySQL valódi igényeik nagy részét lefedi, beleértve a tipikus nagyvállalati funkcionalitást is. Ezekben az esetekben az Oracle használata túlzás, ágyúval lőni verébre, mondhatni\" - írja a kampányszöveg, hozzátéve, hogy számos hiányolt képességgel ki lehet bővíteni a szoftvert.

A GPL nem elég

A másik kulcsmozzanat a nyílt forráskód és licencelés kérdése. Ahogyan Widenius is hangoztatta korábban, a kampány álláspontja, hogy a GPL nem válasz, ugyanis a MySQL modellje nem a GPL-re épül és nem közösségi projekt, hanem csak GPL alatt is kiadja a MySQL adatbázis-kezelő kódját a tulajdonos - a főbb közösségi hozzájárulásokat átemeli saját tulajdonába is. Ezért a MySQL alapvetően különbözik az olyan projektektől, mint a Linux vagy az Apache, szögezi le a kampány.

Ez a kontroll lehetővé teszi nemcsak a fejlesztés teljes irányítását, de zárt kódú kiegészítők csatolását és csomagban értékesítését, valamint az úgynevezett kereskedelmi licencelést, mikor a fizető ügyfelek olyan feltételekkel jutnak a MySQL kódhoz, hogy azt módosíthatják vagy integrálhatják saját szoftvereikkel anélkül, hogy ezeket meg kellene osztaniuk - mindez üzleti lehetőségeket teremt számukra, melyhez a GPL-lel nem jutnának hozzá, írja a szöveg.

Éppen ezért az, hogy GPL alatt elérhető marad a MySQL, nem kielégítő Widenius és Müller szerint, és a forkolás sem valódi alternatíva, hacsak nem kap olyan kiegészítést a licenc, mely lehetővé teszi a nem GPL feltételek szerinti kódokkal történő moduláris integrálását. Egy másik, még tisztább és jobb lehetőség, hogy egy sokkal megengedőbb, Apache- vagy BSD-szerű licencelésre tér át a szoftver, így nem az Oracle-ön múlna kizárólag a MySQL jövője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.