:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 16. 11:22

A Sun-ügyfeleket környékezi a HP, a Microsoft, a Red Hat és a Novell

Közös marketingakciót indított a HP, a Microsoft, a Red Hat és a Novell, amelynek keretében a Sun Microsystems ügyfeleit szeretnék elcsábítani.

A Sunra áprilisban tett 7,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot az Oracle, a tranzakció azonban az Európai Bizottság versenyügyi vizsgálata miatt azonban még nem zárult le, nagy bizonytalanságot okozva a Sun ügyfélkörében. A recesszió hatásaira ráerősítve ez padlóra küldte a Sun üzleti kritikus rendszereinek eladásait az utóbbi időben, a harmadik naptári negyedében például a SPARC Enterprise rendszerek értékesítése 40 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest, és mindössze 343 millió dollárt tett ki. A Niagara (UltraSPARC T, avagy CMT) dobozokból származó bevétel 20, míg az x86-os vonal 10 százalékkal csökkent.

A nagygépes Sun UltraSPARC processzorfejlesztések sorozatos kudarcai miatt erőteljes kérdőjelek jelentek meg az Oracle-Sun összeolvadás bejelentését követően, amit különösen erősített az is, hogy az Oracle eredetileg csak a Sun szoftvereit akart megvásárolni. Az Oracle azóta minden lehetséges módon igyekszik meggyőzni a Sun ügyfeleit, hogy az Oracle nem adja fel a SPARC platformot, sőt, a korábbiaknál jóval többet költ a fejlesztésekre - ez azonban addig, amíg nincs a kezében a Sun, és jogilag is számon kérhető vállalásokat nem tesz, csak ígéret.

A legutóbbi hírek szerint az Európai Bizottság elégedett azokkal a vállalásokkal, amelyeket a MySQL jövőjével kapcsolatban tett az Oracle, így valószínűleg nem gördít akadályt az összeolvadás elé. A Gartner mindenesetre azt tanácsolja a Sun rendszereit kritikus környezetekben használóknak, hogy tervezzenek egy elhúzódó bizonytalansággal, és amíg az összeolvadást jóvá nem hagyja a Bizottság, lehetőség szerint kerüljék el az olyan stratégiai Sun-vásárlásokat, melyek hosszútávú (ötéves vagy azon túli) fejlesztési terméktervekre és támogatásra alapoznak.

A helyzetet kihasználva a HP a szoftverszállítókat maga mellé állítva igyekszik a zavarosban halászni. Az ajánlatok a HP különféle szerverein (ProLiant, Integrity) kívül HP-UX, Microsoft Windows, Red Hat vagy Novell SUSE Linux operációs rendszereket, kapcsolódó tanácsadást, migrációs szolgáltatásokat és oktatást is tartalmaznak, valamint pénzügyi szolgáltatásokat ezek fedezésére. A HP számára az sem jelent problémát, ha egy Sun-ügyfél a jövőben is Solarist szeretne használni, ugyanis a vállalat február óta viszonteladója a Sun operációs rendszerének, amelyhez ugyanolyan teljes körű műszaki támogatást is biztosít mint Windowshoz vagy Linuxhoz.

A Sun Complete Care program keretében a HP minden esetre jelentős kedvezménnyel kínálja a SUSE Linux Enterprise Fundamantals oktatást, a Red Hat Global Training oktatást, illetve a franciaországi Microsoft Migration Competency Center szolgáltatásait. A HP állítása szerint az októberben véget ért pénzügyi évében 350 Sun-ügyfelek sikerült elcsábítania, bár hogy ez teljes vagy részleges migrációt jelent-e, azt a vállalat nem részletezte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.