Szerző: Bizó Dániel

2009. december 18. 10:55

Kifut a MySQL 5.0 aktív támogatása

Hamarosan lejár a MySQL 5.0 aktív támogatása, amit azt jelenti, hogy leállnak a kódfejlesztések, a frissítések esetlegessé válnak, és kizárólag bizonyos előfizetők számára lesznek elérhetőek. A probléma leginkább az, hogy a legfrissebb verzió aktív támogatása sem lesz hosszú életű, és még nincs kész az 5.5.

A MySQL Database Server 5.0 végleges kiadása 2005 októberében jelent meg, és valamivel több mint négy éves aktív támogatási ciklust kapott. Ez most december 31-én lejár, ezzel pedig a MySQL-t azóta 1 milliárd dollárért felvásárló Sun Microsystems befejezi a kódbázis további fejlesztéseit és folyamatos patchelését. A Sun csak eseti jelleggel fog kiadni felhasználói által jelentett biztonsági patcheket, és kizárólag a legsúlyosabb hibákat javítja ki, és eseti jelleggel frissíti csak a binárisokat.

Ezzel az 5.0 kódja átkerül a kiterjesztett támogatási ciklusba, és ebben kizárólag az erre jogosultak részesülnek, vagyis akik Silver, Gold vagy Platinum támogatási szerződést kötöttek például MySQL Enterprise vagy Cluster telepítéseikre. Ez alól kivételt képeznek, akik legalább 2006 július 10-e óta folyamatosan Basic szerződésen vannak, egészen a szerződés érvényességéig. A Sun fenntartja magának a jogot, hogy a kód stabilitásának védelme érdekében bizonyos esetekben, mikor a kockázatokkal és erőfeszítésekkel a nyereség nincsen arányban, javítás nélkül hagyjon hibát.

Azok számára, akik igényt tartanak az aktív támogatási szintre, így nem marad más választás, minthogy az 5.1 kiadásra frissítsenek, ami jó eséllyel felesleges lehet számukra, ha az 5.1 új képességei, mint például a particionálás, fejlesztett master-slave replikáció, jobb klaszterezési képességek és natív XML-kezelés, nem győzték meg őket az elmúlt év alatt arról, hogy érdemes áttérni. Ez önmagában még csak a probléma egyik fele, a másik az, hogy az 5.1 aktív támogatása 2010 december 15-én szintén lejár, vagyis ez újabb migrációs kényszer jelent, lényegében egy éven belül kétszer is.

A gyors migráció ellen szól az is, hogy az Oracle felvásárlása bizonytalanságot keltett a a MySQL jövője körül, emiatt a Gartner például azt javasolja ügyfeleinek, hogy várjanak ki a MySQL-bevezetésekkel, míg nem tisztázódik a helyzet. A jelek szerint az Oracle kielégítő, jogilag megtámogatott garanciákat prezentált az Európai Bizottságnak, hogy a Sun megszerzésével nem fog a MySQL csorbát szenvedni, és továbbra is versenyképes marad - ezzel együtt is az Oracle természetesen teljesen ellenérdekelt abban, hogy Database felhasználói közül akár csak néhány MySQL-re migráljon a jövőben, és ez árazási nyomás alá helyezze az aranyáron mért licenceket.

Kapkodás szerencsére nem fenyegeti azokat, akik elégedettek jelenleg MySQL 5.0 környezetükkel, és azt a lehető legtovább akarják használni, elnyújtva a frissítési ciklusokat. A kiterjesztett támogatás ugyanis 2011 végéig, vagyis még két éven át él, de még ezt követően is lehetőség van támogatást igénybe venni a Vintage konstrukció keretében. A Vintage lényegében már kifutott, és újonnan már nem értékesített kiadásokhoz kínál műszaki támogatást, teljesen befagyasztott kóddal, és egyedi megállapodások esetén projektszerű továbbfejlesztésekkel. Év végével jár le a 4.1 kiadás kiterjesztett támogatása, így ahhoz például kizárólag Vintage támogatás igényelhető, vagy meg kell lépni a migrációt az 5.x ágra. A Sun MySQL életciklus-politikája itt található.

Fél év múlva jöhet a stabil 5.5 GA

Az aktív támogatásban keletkezett lukat talán a MySQL idén év közben megváltozott fejlesztési modellje is magyarázza, melynek során látványosan megújult a fejlesztési ütemterv és a tervezett kiadások rendszerezése. Az új koncepció értelmében egyetlen fő fejlesztési főágat tart csak meg a MySQL a korábbi párhuzamos fejlesztések gyakorlatával szemben. Az ágban ráadásul kizárólag legfeljebb kettő általánosan elérhető, tehát aktívan támogatott verzió lehet - az 5.0 kifutásával kizárólag az 5.1 marad aktív támogatottság alatt, vagyis már itt az ideje a következő GA-kiadásnak.

A változtatásokat követően a Sun sosem publikálta az 5.4-et, miután sokat beszélt róla, hanem továbblépve az 5.5-re fókuszál. Az 5.5 verziónak a napokban jelent meg az első publikus mérföldkő kiadása, mely lényegében egy erős bétának felel meg. Az 5.5 lényegében az eddigi, 5.4 által is kijelölt úton megy tovább, jobb skálázódási, teljesítménybeli és rendelkezésre állási képességeket vonultat fel a particionálás, replikáció és InnoDB motor fejlesztései révén, többek közt a Google révén, vagyis egyre alkalmasabbá válik nagyobb és kritikus adatbázisok kiszolgálására.

A korábbi ígéretek alapján az 5.5 várhatóan már jól skálázódik akár 64 szálig is, és sokkal jobban terhelhető egyidejű kapcsolódásokkal is, miközben a javított algoritmusokkal nagyban felgyorsulhatnak egyes lekérdezések, mint például az analitikai lekérdezéseké a szükséges adatbázis-műveletek számának drasztikus visszaszorításával, vagy a soktáblás JOIN esetén a memóriába történő betöltéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról