:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 14. 16:02

A Dell is beáll a Fibre Channel over Ethernet mögé

A nagy szervergyártók közül a Dell is kínál már Fibre Channel over Ethernet csatlakozási lehetőséget egyes rendszereihez. Elemzők szerint a széleskörű iparági támogatás ellenére a közeljövőben nem várható a technológia széles körű térnyerése.

A nagy adatközpontokban a Fibre Channel és az Ethernet ma párhuzamosan létezik, amelyek két, logikailag és fizikailag is szeparált hálózatot alkotnak, saját hálózati berendezésekkel, menedzsment-eszközökkel és rendszerint külön-külön adminisztrátorokkal. A Fibre Channel over Ethernet (FCoE) szabvány támogatói szerint egy egységes fizikai hordozóréteg használata csökkentené a hálózatok kiépítésével és üzemeltetésével járó költségeket, az iparág jövőképe szerint az egységes hordozóréteg pedig a 10 gigabites Data Center Ethernet, mely többek közt veszteségmentes átvitelt garantál.

A Dell PowerEdge R610, R710 rackszervereihez, T610, T710 toronyszervereihez és B610, illetve B710 blade kiszolgálóihoz egyaránt elérhetővé tette a QLogic 8100-as sorozatú konvergens hálózati adaptereit. A QLE8152 és QME8142 egyaránt két darab 10 gigabites Ethernet-porttal rendelkezik, előbbi rézkábelt, utóbbi optikai kábelt tud fogadni. Mindkét eszköz hardveres gyorsítással végzi a konverziót, tehermentesítve a processzort, és garantálni tudja a kívánt kapacitást az FCoE forgalom számára, míg a fennmaradót a LAN kapja meg.

\"\"

FCoE-kompatibilis eszközök már korábban is megtalálhatók voltak többek között az IBM, az EMC és a NetApp kínálatában. A Dell megjelenése a piacon jelzésértékű ugyanakkor, ugyanis a világon a texasi cég értékesíti a második legtöbb szervert a HP mögött és hagyományosan csak akkor jelenik meg új technológiával, ha már megfelelően nagy igényt tapasztal az ügyfelei részéről.

Egyelőre azonban nem látszik, hogy az FCoE gyorsan teret tudna nyerni. A hálózati piac figyelésére szakosodott Dell\'Oro Group elemzőcég (amelynek nincs köze a Dellhez) 2011-ra 583 millió dollárra duzzad az FCoE-piac, ami csak ötöde a Fibre Channel piacnak. A problémát az jelenti, hogy bár az FCoE segítségével elméletileg leszoríthatók a hálózati költségek, a bevezetése rövid távon sok bonyodalmat okozhat. Egyfelől új technológia, új protokoll jelenik meg az adatközpontban, amelyet kezelni és támogatni kell. Az FCoE eszközök egyelőre drágák, így megtakarítás csak hosszú távon várható. A legfontosabb probléma pedig: ki felügyelje az új, egységes hálózatot, amely a szervereket és tárolókat egyaránt érinti? A szerverek, a tárolók rendszergazdái vagy a hálózatos fiúk?

A Dell abban bízik, hogy a recesszió hatásainak elmúlásával a vállalatok megkezdik a masszív teljesítményű Intel Nehalem-alapú szerverek tömeges beszerzését és virtualizálását, azonban a technológiában rejlő lehetőségeket nem tudják kihasználni, ha nem áll a rendelkezésükre egy megfelelően nagy sávszélességet biztosító hálózati interfész, ellenkező esetben a virtuális gépek teljesítményét a hálózat korlátozná. Az egységes hálózati infrastruktúra lényegében nem más, mint a virtualizáció egy következő szinten, a hálózat szintjén.

A régóta létező és elterjedt SCSI szabvány már korábban az Ethernet-hálózatokra \"költözött\", az iSCSI szabványnak megfelelő eszközök az utóbbi időben óriási népszerűségre tettek szert elsősorban az alsó árkategóruiában és szorították a Fibre Channelt a felsőbb régiókba. Az FCoE várhatóan fel fogja gyorsítani ezt a folyamatot, de inkább csak 5-10 éves időtávon, nem a közeljövőben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.